Putin afviser indblanden i USA's præsidentvalg

Mistænkeliggørelsen af Donald Trumps forbindelser til Rusland har skadet det politiske klima i USA, siger Ruslands præsident.

På sit årlige pressemøde afviste Vladimir Putin russisk indblanden i den amerikanske præsidentvalgkamp sidste år. (Foto: © SERGEI CHIRIKOV, Scanpix)

Foran mere end 1600 journalister afviste Ruslands præsident, Vladimir Putin, at der skulle være noget bemærkelsesværdigt ved de møder, som russiske embedsmænd har afholdt med personer fra Donald Trumps kampagnekontor under sidste års præsidentvalg i USA.

Mistænkeliggørelsen af Trump-kampagnens forbindelser til Rusland har skadet det amerikanske politiske system og en manglende respekt for de vælgere, der har stemt på Donald Trump, lød det fra den russiske præsident.

På den årlige konference afviste Putin, at Rusland har været indblandet i det amerikanske præsidentvalg i 2016 og understregede, at anklagerne mod Trump fremført af hans politiske modstandere, handler om at undergrave Trumps legitimitet som præsident.

Han roste det, Donald Trump har opnået og sagde, at væksten i USA skal ses som et udtryk for investorernes tillidserklæring til den økonomiske kurs.

Samtidig advarede den russiske præsident USA mod at presse Nordkorea yderligere og tilføjede ifølge nyhedsbureauet AP, at udfaldet kan blive 'katastrofalt'.

På det knap fire timer lange pressemøde i Moskva tidligere i dag svarede præsidenten på spørgsmål om både landets økonomi, udenrigspolitiske forhold til blandt andet Ukraine og Syrien, det kommende præsidentvalg og naturligvis udelukkelsen af Rusland ved Vinter OL, som ifølge præsidenten er en del af en politisk agenda og handler om at skade ham.

- Uanset hvad der bliver sagt, er jeg overbevist om, at udelukkelsen er knyttet til præsidentkampagnen i 2018, lød det fra Putin.

Han antydede samtidig, at bevismaterialet, som ligger til grund for anklagerne om den systematiske doping blandt russiske atleter i Sotji i 2014 er fabrikeret af USA's forbundspoliti, FBI, som også ifølge præsidenten kontrollerer whistlebloweren Grigory Rodchenkov og bruger ukendte midler til at få ham til at sige, hvad der er nødvendigt.

- Efter alt, hvad der er foregået med denne dopingskandale, bliver Rodchenkov betragtet som en landsforræder, og en der samtidig er gået til fjenden, og derfor er der efter alt at dømme en interesse i at miskreditere ham mest muligt.

- Det, tror jeg, er grunden til, at Putin brugte den type argumentation. Så var det måske også et forsøg på at være lidt underholdende, siger DR's korrespondent i Rusland, Matilde Kimer.

Udover et enkelt spørgsmål om krigen i Østukraine var der ifølge Matilde Kimer ikke nogen spørgsmål, der bragte den velforberedte russiske præsident ud af fatning, og i de fire timer mødet varede, lykkes det ham på elegant vis at undgå at svare på kritiske spørgsmål.