- Vi er lige nu vidne til historiske begivenheder. Vi er vidne til enden på årtiers diktatur.
Sådan lyder det fra DR's mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, efter at oprørere i en tale har erklæret Syrien og landets hovedstad "befriet" fra præsident Bashar al-Assad.
Puk Damsgård har fulgt revolutionen og borgerkrigen siden dens begyndelse i 2011 og den nu årelange kamp mellem oprørerne og præsident Bashar al-Assads styrker, som siden da er blusset op med jævne mellemrum.
- I 2011 begyndte en fredelig og folkelig revolution mod Assad-styret, som slog brutalt ned på sin egen befolkning, og det endte i en 13 år lang, blodig borgerkrig, hvor oprøret til tider kontrollerede større områder og dele af byer men aldrig fik succes med at fjerne regimet, fordi Assad fik afgørende hjælp fra Iran og Rusland.
- Nu på ganske få dage er regimet simpelthen imploderet, faldet sammen som et korthus, militært og politisk efter at oprørere stort set uden modstand er stormet frem i en overraskelsesoffensiv, siger hun.
Syrerne har ventet i årevis
Den islamistiske bevægelse, Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som er spydspids i oprøret, har i en årrække haft kontrol med områder i det nordvestlige Syrien i Idlib-provinsen, men lørdag lykkedes det dem at rykke ind og overtage fire større byer - heriblandt den strategisk vigtige by Homs, der både er vejen til kysten og Ruslands flådebase såvel som til hovedstaden.
Natten til søndag trængte de ind i hovedstaden Damaskus.
- Assad-regimets fald er historisk. Det er en begivenhed, der har enorme konsekvenser for syrerne, men også for hele regionen og i verden, siger Puk Damsgård.
Der er lige nu billeder fra Damaskus og andre byer, hvor statuer af Assad og Assads far bliver væltet og hånet. Og det er også sket, inden oprørerne nåede frem til byerne, påpeger Puk Damsgård.
- For tusindvis af syrere er dette et øjeblik, de har ventet på i årevis. Politiske fanger bliver løsladt fra fængslerne, de kan vende tilbage til områder, de ikke kunne opholde sig i af frygt for de berygtede efterretningstjenester. Det at syrere samledes rundt om og væltede statuer var også et tegn på at regimets sikkerhedsstyrker ingen steder var at finde. Sådanne handlinger plejede jo at være lig med arrestationer og voldelige angreb fra sikkerhedsstyrkerne. Men regimet, som vi har kendt det i årtier, er nu fortid, siger hun.
Et forenet ønske, men ikke ubetinget støtte
Bashar al-Assad har været præsident siden 2000 - altså i 24 år, og inden da sad hans far på magten i knap 30 år.
Selvom der var forhåbninger om, at Bashar al-Assad ville anlægge en mere åben og demokratisk tilgang end sin far, da han overtog magten, har Bashar al-Assad holdt den syriske befolkning i et jerngreb.
- Siden oprørets begyndelse bevidnede jeg i Syrien, hvad der var på spil for syrerne. Et oprør mod et brutalt regime, retten til et frit liv, fri for undertrykkelse og torturfængsler, siger Puk Damsgård og fortsætter:
- Men jeg oplevede også, hvordan oprøret med tiden blev hærdet og forandret, islamistisk og til dels jihadistisk.
Den linje er der ikke ubetinget støtte til og faktisk stor bekymring om, selvom syrerne nu jubler over, at Assad-styret er væltet, forklarer hun.
- For mange syrere, der tilsluttede sig oprøret i 2011, giver HTS-oprørernes ideologi og islamisme anledning til bekymring. De er forenet i ønsket om at fjerne Assad, men derfra vil der være mange divergerende holdninger til, hvad Syrien skal være. Syrien har en mangfoldig befolkningsgruppe, og det er helt afgørende at en inkluderende, politisk proces bliver sat i værk. Der er mange faldgruber i det syriske og regionale landskab, siger Puk Damsgård.
Følg situationen i Syrien i DR's liveblog: