Puk Damsgård: Krigen har delt Mosul i to

Iraks næststørste by er efter krigen mod Islamisk Stat blevet opdelt i to vidt forskellige bydele.

Kristne irakere fejrer jul for første gang siden IS overtog kontrollen med byen i 2014.

2017 blev året, hvor terrororganisationen Islamisk Stat (IS) mistede de fleste af dets territorier i Irak og Syrien.

I sommer blev Iraks næststørste by, Mosul, generobret af irakiske styrker og den internationale koalition efter en ni måneder lang og brutal krig.

Ifølge den amerikanskledede koalition, er der i dag færre end 1000 IS-krigere tilbage i Irak og Syrien, skriver Reuters. Og for blot et par uger siden erklærede Iraks premierminister, at krigen mod IS var slut i landet.

- IS eksisterer ikke længere som en terrororganisation, der besidder et territorium. Derfor har den irakiske regering meldt ud som den har, men der er fortsat celler rundt omkring, siger DR's korrespondent i mellemøsten, Puk Damsgård.

Civile vender tilbage til opdelt Mosul

Ifølge Puk Damsgård kan man ikke tale om Mosul som en helhed, men istedet skal byen deles op i et øst og vest for floden Tigris. Forskellen på de to er nemlig enorm.

- I den østlige del ligner Mosul en almindelig by, og det er fantastisk at se, hvordan livet er vendt tilbage, siger Puk Damsgård, der netop har besøgt Mosul igen.

- Ifølge de lokale er der flere kvinder i gadebilledet, og folk er i gang med at gøre alt det, der var forbudt under IS' styre.

Omvendt er situationen i den gamle by i det vestlige Mosul helt anderledes, ifølge Puk Damsgård.

- Det er en stor ruin, hvor der fortsat ligger et ukendt antal lig under murbrokkerne. Derfor er det også et broget billede at vende tilbage til Mosul. Krigen har delt Mosul i to.

Islamisk Stats miner dræber fortsat civile i Raqqa

I Syrien blev Islamisk Stats selverklærede hovedstad Raqqa generobret i efteråret, og IS kontrollerer nu kun to procent af de områder, terrorbevægelsen kontrollerede i 2014.

Men hvor situationen i Mosul er mere stabil, er det ifølge Puk Damsgård fortsat alt for tidligt for civile at vende tilbage til Raqqa. Islamisk Stat har nemlig gemt miner over alt i byen, og hver dag er der meldinger om dræbte civile, der har været for ivrige efter at vende hjem.

- Minerne er gemt de mest utænkelige steder. I bogreoler, under gulve, i døre og andre steder, siger Puk Damsgård.