Puk Damsgård efter et år med krig: 'Vi stirrer ned i en afgrund, hvor ingen længere kan se bunden'

Befolkningerne i regionen er udmattede efter et år med død og ødelæggelse, fortæller DR's korrespondent i Mellemøsten.

I dag er det præcis et år siden, Hamas udførte sit blodige terrorangreb i Israel. Og selvom der i løbet af sommeren var meldinger om, at en gidselaftale og våbenhvile i krigen i Gaza var nært forestående, så er udsigterne til en våbenhvile i dag svære at få øje på.

Det vurderer DR's korrespondent i Mellemøsten, Puk Damsgård.

- Krigen fortsætter i Gaza og den israelske regering har skiftet fokus til Hizbollah i Libanon. Titusinder i Israel har demonstreret mod Netanyahu for at lægge pres på for en våbenhvile, så gidslerne kunne komme fri, men lige meget har det hjulpet - ikke mindst fordi det Netanyahu primært er optaget af er hans egen politiske overlevelse, siger Puk Damsgård.

Hun peger på, at der lige nu er flere åbne spørgsmål, end vi det seneste års tid har fået svar.

- Hvad er planen egentlig for Gaza efter krigen? Hvordan kan Israel sikre en mere sikker fremtid for sig selv og for palæstinenserne? Ingen af krigsmålene er opfyldt, og fraværet af langsigtede planer betyder, at Israel ikke nødvendigvis bliver et mere sikkert sted at leve.

Udmattelse overalt

Siden Hamas' terrorangreb den 7. oktober 2023 har Israel bombet massivt i Gazastriben. De seneste uger har de også udført luftangreb i Libanon, hvor de i sidste uge ovenikøbet valgte at sende soldater ind i den sydlige del af landet.

På et år har krigen så at sige udviklet sig i stedet for at blive afviklet, og det har sat sine spor hos befolkningerne i regionen, fortæller Puk Damsgård.

- Jeg oplever generelt en udmattelse i befolkningerne. I Israel, på Vestbredden, I Gaza. Rundt omkring i regionen, for nu har krigen jo også spredt sig.

  • Store dele af Gazastriben er blevet jævnet med jorden i de israelske luftangreb. Billedet her er fra april. Israel udfører fortsat angreb i Gazastriben. (AP Photo/Mohammed Hajjar, File) (Foto: © Mohammed Hajjar, Associated Press)
  • Et barn går mellem ruinerne i byen Khan Younis, der ligger i den sydlige del af Gaza-striben. Billedet er fra begyndelsen af september. (AP Photo/Abdel Kareem Hana) (Foto: © Abdel Kareem Hana, Associated Press)
  • Røgen stiger fra Gaza-striben efter et israelsk luftangreb i krigens begyndelse i oktober 2023. (AP Photo/Ariel Schalit, File) (Foto: © Ariel Schalit, Associated Press)
1 / 3

Hun har talt med civile på begge sider af konflikten, der alle sukker efter fred.

- Det er lige meget, hvor jeg vender mig hen, så er det mest tydelige for mig, at alle er udmattede. Uanset om jeg er i Israel, på Vestbredden, i Egypten, i Yemen, i Jordan eller i Libanon.

- Jeg oplever, at vi stirrer ned i en afgrund, hvor ingen længere kan se bunden.

Flere ting står i vejen

USA har længe forsøgt at få parterne til at mødes og indgå en våbenhvile. Men lige nu er der en del ting, der står i vejen, før en våbenhvile kan komme på tale for parterne. Det forklarer Puk Damsgård.

- En våbenhvile virker ikke til at have prioritet netop nu, hvor Israel er i krig med Hizbollah i Libanon og hvor Israel overvejer næste træk mod Iran, der sendte missiler mod Israel i sidste uge.

Samtidig fortæller hun, at Hamas stadig består på trods af israelernes massive angreb på dem.

- Hamas' styrker er godt nok stærkt svækkede. De fleste battalioner i Gaza er ikke længere battalioner, men det betyder ikke, at Hamas er elimineret, som den israelske regering har som krigsmål.

Så lige nu er vejen til fred altså noget bumlet, gentager Puk Damsgård.

- Er der noget af det, der vil vokse noget konstruktivt ud af, som i sidste ende kan betyde, at man kan komme hen til et sted, hvor man kan begynde en dialog om varig fred og en tostatsløsning? Det er der rigtig mange, der har svært ved at se, hvordan skal gå for sig.

Puk Damsgård har mødt civile på begge sider af konflikten, det kan du høre mere om i dette afsnit af 'Genstart':