Protesterne mod det iranske styre fortsætter – også herhjemme: 'Vi er her for at sige, at vi ikke glemmer'

Iranere rundt omkring i verden demonstrerer mod det iranske styres nedkæmpning af folkelige protester.

Hundredvis af demonstranter var i dag på gaden i København. (© DR Nyheder)

Siden 22-årige Jina Mahsa Amini døde i det iranske moralpolitis varetægt den 16. september, har der været omfattende demonstrationer i hele Iran.

Præstestyret har slået hårdt ned på protesterne, men demonstrationerne er blevet ved.

Det gælder blandt andet i København, hvor hundredvis af demonstranter her til eftermiddag gik optog fra Rådhuspladsen til Christiansborg.

En af de fremmødte er Mora Rahgozar.

- Grunden til, at vi nu har været ude ni uger i træk, det er ikke udelukkende for at vise solidaritet for de unge mennesker, der er på gaden i Iran og sætter livet på spil. Det er også fordi, at regimet forventer, at vi glemmer. De forventer, at vi vender vores øjne, og at verden glemmer, hvad de gør.

- Vi er her for at sige, at vi ikke glemmer.

Mora Rahgozar slår fast, at man ikke vil vende det blinde øje til udviklingen i Iran. (Foto: © DR Nyheder)

Tyder på eskalering

Mora Rahgozar peger på, at dagens demonstration i udgangspunktet handler om at mindes de op mod 1.500 demonstranter, der blev dræbt i forbindelse med protester mod det iranske styre tilbage i 2019.

Men det handler også om at tage afstand til styrets fremfærd over for de seneste ugers store folkelige protester.

- Vi bliver ved med at komme. Vi ønsker retfærdighed, vi vil have retfærdighed for de mange ofre, og vi ønsker at forhindre henrettelser af dem, der lige nu står til måske at blive henrettet.

Demonstrationer som den i København i dag kan have en positiv effekt på de iranske protester, mener Shahin Aakjær, som er halvt iraner og forfatter, og som holder tæt øje med, hvad der foregår i Iran.

- Jeg tror, at det booster en selvtillid at få de billeder på Instagram, som er en parallel slagmark for demonstranterne, siger han.

  • Der er varslet demonstrationer mod det iranske styre på tværs af kloden i dag. Det gælder blandt andet Zürich i Schweiz. (Foto: © ENNIO LEANZA, Ritzau Scanpix)
  • Og i Istanbul. (Foto: © Ümit Bektas, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Han oplever, at de seneste dages markering af treårsdagen for 2019-protesterne har ført til en eskalering.

- Det er en markering, som mange havde set frem til, og en eskalering, som mange havde forventet - og den er så kommet fra begge sider, siger han.

Mange af de folk, som Shahin Aakjær taler med, føler, at det nu er "alt eller intet":

I går kunne Reuters berette, at verificerede videoer fra Teheran viste, at der var blevet sat ild til den afdøde ayatollah Khomeinis tidligere hjem i byen Khomein, syd for Teheran.

Det fik Claus Valling Pedersen, lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet med speciale i Iran, til at pointere, at Iran er tættere på en revolution, end de har været nogensinde før i den islamiske republiks godt 40 år lange historie.

Fordømmelse over dræbte børn

Ifølge menneskerettighedsgruppen Iran Human Rights har 378 personer - heriblandt 47 børn - mistet livet i forbindelse med de protester, der siden september har været i landet over præstestyret.

Det fik i går FN's børnefond, Unicef, til at udtrykke sin "dybe bekymring" over meldingerne om, at iranske børn bliver "dræbt, såret og tilbageholdt" af det iranske styre.

- Det seneste frygtelige tab var 10-årige Kiyan, der blev skuddræbt, mens han sad i en bil med sin familie. Det er forfærdende og skal stoppe, lyder det i en pressemeddelelse fra Unicef.

I går blev der afholdt begravelser for ofrene for et angreb på civile i den iranske by Izeh i onsdags. Her blev syv personer dræbt af ukendte gerningsmænd på motorcykler. Ifølge iranske statsmedier var der tale om et terrorangreb, men kilder tæt på nogle af ofrene siger til BBC, at det var medlemmer af sikkerhedsstyrkerne, der skød. (Foto: © ALIREZA MOHAMMADI, Ritzau Scanpix)

Selv om det iranske styre forsøger at kontrollere informationsstrømmen ud af landet, så florerer utallige videoer på sociale medier, der viser ekstrem brutalitet fra de iranske sikkerhedsstyrkers side.

Herunder i en video fra tidligere på ugen, som er verificeret af nyhedsbureauet AFP, der lader til at vise politiet åbne ild under en demonstration på en metrostation.

Og tidligere i dag rapporterede Hengaw - en norsk-baseret menneskerettighedsgruppe, som følger krænkelser begået i kurdiske områder - at de iranske sikkerhedsstyrker har åbnet ild mod demonstranter i den kurdisk-iranske by Divandarreh med mindst tre civile dødsfald til følge, skriver The Guardian.

Bliv klogere på situationen i Iran i denne explainer: