PORTRÆT Svetlana Tikhanovskaja blev oppositionsleder ved et tilfælde. Nu citerer hun Gandhi

Ved midnat udløber hendes ultimatum til Europas sidste diktator. Mød kvinden, der kæmper for et retfærdigt Hviderusland.

(Foto: © Ritzau Scanpix - Illustration Morten Fogde Christensen)

Indtil for få måneder siden var hun totalt ukendt. Men de seneste dage er hun blevet hyldet på Christiansborg Slotsplads, i en march gennem det centrale København og har modtaget flere priser.

Ikke en hyldest i størrelsesordenen Danmark-har-vundet-endnu-et trofæ-i-håndbold, ej heller en march, der larmer og støjer, som når de unge forsøger at få politikerne til indtage grønnere synspunkter. Og ikke priser relateret til Alfred Nobel men Europa-Parlamentets menneskerettighedspris, Sakharov-prisen, og dagbladet Politikens Frihedspris.

Men lad det være klart, at København i denne uge har været gæstet af en politiker, der har gjort kometkarriere først i hjemlandet, Hviderusland, siden på den paneuropæiske scene.

Svetlana Tikhanovskaja er kommet til byen, og DR Nyheder har fulgt hendes ophold i Danmark.

- Jeg ved, at danskerne er et af de lykkeligste folk i verden. Sådan vil vi også have det.

Derfor går titusindvis af hviderussere hver søndag på gaden og kræver "Europas sidste diktators" afgang. Igen i dag der flere hundrede tusinder på gaden i hovedstaden Minsk, og igen i dag slår politiet hårdt ned på demonstranterne.

Billeder fra dagens demonstrationer. DR Nyheder gør opmærksom på, at der er tale om voldsomme billeder.

Ofte vifter demonstranterne med store portrætter af den 38-årige Svetlana Tikhanovskaja, mens politi og sikkerhedsstyrker banker løs på dem, beskyder dem med tåregas eller smider dem i fængsel.

Har det været det værd?

Tikhanovskaja kom lidt ud af ingenting og opnåede stor succes og opbakning i befolkningen. Hun gik til valg på et politisk program om at udskrive nyvalg. Men da stemmerne var talt efter præsidentvalget den 9. august, havde hun - officielt - kun modtaget hver tiende stemme.

Den følgende dag var Svetlana Tikhanovskaja i adskillige timer som sunket i jorden. Næste gang man hørte fra hende, var hun i Litauen, hvor hendes 10-årige søn og femårige datter også var taget til før valget.

Her hyldes Svetlana Tikhanovskaja på Christianborg Slotsplads:

Det er endnu ikke kommet frem, hvad som er sket, men sikkert er det, at Tikhanovskaja var dybt rystet, da hun fra Litauen lagde en video på nettet, hvori hun svor, at beslutningen om at forlade Hviderusland helt og holdent var hendes egen.

- Jeg ved, at mange vil forstå mig, mange vil dømme mig, og mange vil hade mig. Men ved I hvad, I er nødt til at forstå det dilemma, jeg befandt mig i, sagde hun dengang.

Du har måttet forlade dit land. Har det været det værd?

- Helt sikkert.

Kan prisen blive for høj?

- Jeg er bange for at tale om det, for jeg ved ikke... Der er ikke en grænse, som vores myndigheder ikke overskrider. Jeg har aldrig ønsket, at den her revolution skulle have ofre.

Hviderussiske betjente slæber afsted med en demonstrant i forbindelse med et af oppositionens vælgermøder i sommer. (Arkiv) (Foto: © Tatyana Zenkovich, Scanpix)
Hviderussiske betjente slæber afsted med en demonstrant i forbindelse med et af oppositionens vælgermøder i sommer. (Arkiv) (Foto: © Tatyana Zenkovich, Scanpix)

Titusinder af hviderussiske demonstranter har været tilbageholdt af myndigheder, og flere af dem har fået en særdeles hårdhændet behandling.

- Myndighederne har allerede sagt, at de er parate til at skyde med skarpt mod demonstranter. Derfor siger jeg, at vores revolution i princippet er fredelig, siger Svetlana Tikhanovskaja:

- Men ikke at modsætte sig, når politiet har ret til at skyde og fængsle demonstranter. Jeg skal være så forsigtig, når jeg taler om det emne, men -

pause

- Naturligvis er jeg bange for, at prisen bliver for høj.

En ufrivillig leder

Det var egentlig hendes mand, Sergej, der ville stille op til præsidentvalget. Hun havde gået hjemme i ti år og passet deres næsten døvfødte søn. I Hviderusland er der ikke noget system, der hjælper børn som Svetlana og Sergejs søn med at leve med lignende funktionshandicap, så Svetlana, der var nyuddannet skolelærer, blev hjemmegående.

- Vi var en almindelig familie. Men vi levede altid med det pres - at vi vidste, at vi ikke havde indflydelse på noget som helst i landet. Det handler ikke om dårlige levevilkår - men om værdighed og selvrespekt og viljen til at opbygge et nyt land, siger hun.

Svetlana Tikhanovskaja under interview med DR Nyheder. (Foto: © Bardur Veihe)

I september i år skulle hun efter planen være startet på arbejdsmarkedet efter ti år som hjemmegående. Men hendes mand var trådt ind i politik, havde opnået en vis opbakning og blev derfor smidt i fængsel.

Hun meddelte sit kandidatur til præsidentembedet i Hviderusland den 14. juli 2020.

- Seryozha, jeg elsker dig meget. Jeg gør dette for dig og dem, der troede på dig, sagde hun dengang.

Siden hendes mand blev fængslet i maj måned, har de kun talt sammen én gang over telefonen overvåget og overhørt af sikkerhedstjenestens agenter.

Svetlana snakker i telefon med sin mand, Sergej. (Foto: © Privat/Telegram)

- Du skal på den ene eller anden måde være hårdere (ved regimet, red.), siger Sergej til Svetlana i en samtale, der er delt på hendes officielle kanal på det sociale medie Telegram.

- Hårdere? Spørger Svetlana og svarer selv:

- Jeg er simpelthen bekymret for alle, der er i fængsel - at det bliver værre for jer. Men nuvel så bliver vi hårdere.

Kort efter denne samtale stiller hun regimet et ultimatum, der udløber i dag:

  • Volden skal indstilles.

  • Politiske fanger skal løslades.

  • Præsidenten skal træde tilbage.

Sker det ikke, udbryder der generalstrejke i Hviderusland ved midnat. Over 100.000 mennesker har siden søndag eftermiddag været på gaden i Hvideruslands hovedstad, Minsk, for at demonstrere mod regimet.

- Jeg går ikke ligefrem og venter på strejke, det skal være folkets egen beslutning. Jeg styrer ikke noget. Det er det, der gør denne udvikling eller revolution, om du vil, unik. Folket organiserer sig i små grupper omkring arbejde, boligen eller studie, og det gør det sværere for regimet at slå ned på dem, siger hun.

I forbindelse med at hun udstedte dette ultimatum, blev der udstedt en arrestordre på hende. Den har hverken Danmark eller Litauen, hvor hun opholder sig til daglig, efterkommet.

'Bevægelsen fortsætter uden mig'

Året efter Hvideruslands præsident blev indsat, i 1995, var en ung Svetlana Tikhanovskaja på en børnelejr for Tjernobyl-børn i Irland. Det er her hun lærer engelsk og andre civilsamfund end det postsovjetiske at kende.

- Det er et diktatur, når man stort set ingen rettigheder har, siger Svetlana Tikhanovskaja og uddyber:

- Hvis man har en anden holdning end den - myndighederne synes er den rigtige, så ender man i fængsel. Hvis man vover at tale om bureaukrati i vores land, ender man i fængsel. Hvis man vover at gå ud og protestere - så bliver man fængslet, tævet og måske voldtaget.

Og selvom Svetlana Tikhanovskaja ikke havde nogen politisk erfaring, var hendes gennemslagskraft hos vælgerne ikke til at tage fejl af. Folk strømmede til hendes valgmøder, hvor hun blev flankeret af to andre kvinder, Veronika Tsepkalo og Maria Kolesnikova.

- Vi følte, at vores nationalitetsfølelse blev vækket til live igen. Vi følte, at vi stod sammen, og at vi måtte deltage i genopbygningen af vores land. Vi er ikke betydningsløse. Vi vil være et folk i samspil med vores regering:

- Selv hvis jeg træder tilbage, vil protestbevægelsen fortsætte uden mig. Vi har ikke nogen leder. Jeg er måske et symbol for revolutionen, men jeg er ikke leder af den, siger Tikhanovskaja.

Den hviderussiske oppositionsleder, Svetlana Tikhanovskaya, efterlyste i dag "mere mod" fra EU, da hun besøgte Bruxelles. (Foto: © JOHN THYS, Scanpix)

Siden valget i august har hun talt til Europa-Parlamentet, med EU-udenrigsministre og regeringslederne i Polen og Litauen. Hun har haft besøg af den franske præsident, Emmanuel Macron, i Vilnius og har selv besøgt den tyske kansler, Angela Merkel, i Berlin.

- (Tikhanovskajas, red) kamp bakker Danmark op om, vi har støttet EU-sanktioner mod de ansvarlige for valgsvindel og vold mod civilbefolkningen. Derfor var jeg også glad for at kunne vende situationen med Svetlana Tikhanovskaja her på mit kontor, skriver statsminister, Mette Frederiksen (S) på Facebook efter sit møde med den hviderussiske oppositionsleder fredag.

Statsministeren deler i den forbindelse et billede af de to kvinder sammen. Som mange vil vide, kan det være en nødvendighed at sikre sig og dokumentere, at man som dansk politiker taler men den rigtige Svetlana Tikhanovskaja.

I forrige uge udsendte Folketinget en kort pressemeddelelse om, at Det Udenrigspolitiske Nævn havde været udsat for ‘en falsk person’ under et videomøde.

Det russiske komikerpar Vovan og Lexus stod bag. De har blandt andet lavet pranks med den britiske prins Harry, den amerikanske senator Bernie Sanders og Tyrkiets præsident Erdogan.

Samtalen mellem nævnet og Tikhanovskaja tager en drejning, da den falske Svetlana Tikhanovskaja spørger nævnsmedlemmerne, om det er korrekt, at danske politikere har sex med skildpadder på dyrebordeller.

- En yndlings-skildpadde ved navn ‘Tortilla’. Det er afskyeligt, synes jeg. Det er frygteligt. Undskyld mig.

Herefter glemmer nævnsformand Martin Lidegaard (R) at tænde for sin mikrofon. Da lyden kommer tilbage, protesterer han og kalder rygterne for ‘russisk misinformation’.

- Vi ville aldrig tillade noget sådant i Danmark og hvis det fandt sted, så ville det koste vedkommendes karriere på stedet, siger Martin Lidegaard.

- Jeg hørte det først om episoden på vej til Danmark, og jeg lægger ikke rigtigt noget i det. Det håber jeg heller, at I (danskerne, red.) gør, siger den rigtige Svetlana Tikhanovskaja.

Den hviderussiske oppositionspolitiker Svetlana Tikhanovskaja møder udenrigsminister Jeppe Kofod i København, fredag den 23. oktober 2020. Svetlana Tikhanovskaja er i Danmark for bl.a. at modtage Politikens Frihedspris. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)
Den hviderussiske oppositionspolitiker Svetlana Tikhanovskaja møder udenrigsminister Jeppe Kofod i København, fredag den 23. oktober 2020. Svetlana Tikhanovskaja er i Danmark for bl.a. at modtage Politikens Frihedspris. (Foto: © Emil Helms, Scanpix)

'Til sidst falder de altid. Altid.'

- Svetlana er en stråle af lys - hun er håb om en demokratisk bevægelse. Jeg er meget stolt af denne modige kvinde, siger Allan Sinkevitj, der er mødt op på Christiansborg Slotsplads for at hylde den hviderussiske oppositionsleder, til DR Nyheder.

Selv håber Tikhanovskaja nu, at omverdenen vil blive ved med at huske, at hviderusserne går på gaden hver weekend, fordi de tror på, at det kan betyde en forskel

- Vi vil ikke have, at folk glemmer vores situation, vores kamp. Det er vores smerte, vores tilstand. Men desto mere opmærksomhed, der er fra resten af verden, desto mere pres er der på regimet. Lad være med at glemme os, beder hun.

Svetlana Tikhanovskaja modtager Politikens Frihedspris af chedredaktør Christian Jensen. (Foto: © Bardur Veihe)

I sin takketale, da hun modtager Politikens Frihedspris i sidste uge, citerer hun en anden, der kæmpede for et folks frihed, Mahatma Gandhi:

- Der har været tyranner og mordere, og de virker uovervindelige et stykke tid. Men til sidst falder de altid. Altid.

Men Svetlana Tikhanovskaja og de mange hviderussiske demonstranter ved endnu ikke, om det er nu, eller efter endnu 26 år ved magten, at deres tyran, Alexandr Lukasjenko, falder.

Du kan se mere fra Tikhanovskajas besøg i Danmark i 21 Søndag. Der er i denne artikel også brugt udtalelser, som Svetlana Tikhanovskaja gav i sin medvirken i DR2-programmet Deadline den 22/10 2020.