PORTRÆT Manden, de kalder Jimmie

Jimmie Åkesson var i mange år ude i kulden, nu synes han ikke til at komme udenom.

(Foto: © Stefan Jerrevång/TT, Ritzau Scanpix)

Det har i tidens løb ikke skortet på historier om Jimmie Åkesson:

Der var den med Lars Ohly, daværende leder af Vänsterpartiet, som hellere ville sidde usminket på tv end sidde i sminkerum med lederen af Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson. Det var på valgaftenen 2010.

Der var Astrid Lindgren-miseren, der fik Sveriges kulturparnas til at se rødt. Den svenske forfatter Camilla Läckberg satte trumf på på Instagram:

- Hele min sjæl gør ONDT, når jeg ser, hvordan SDs partileder forsøger at claime Astrid Lindgren som "sin".

Der var den med Nobel: På grund af sin politik har Åkesson som formand for Sverigedemokraterna aldrig modtaget en invitation til Nobelfesten, en af Sveriges fineste fester. Nobelstiftelsen inviterer ellers alle andre svenske partiledere til den årlige prisoverrækkelse.

Så var der i 2010 riksdagsmedlemmer - igen fra Vänsterpartiet - der nægtede at dele kopimaskine med Sverigedemokraternas dengang nyvalgte politikerkolleger.

Og så var der SVT, der tog stærk afstand fra Jimmie Åkessons udtalelse om, at indvandrere ikke passer ind i Sverige:

Sverigedemokraternas formand har i 17 år været en mand, alle har ment noget om. Og igen i denne valgkamp har meget handlet om ham, som alle i Sverigedemokraterna er på fornavn med:

Jimmie.

Bare Jimmie

Han er født i Bromölla den 17. maj 1979 og flyttede efter forældrenes skilsmisse til Sölvesborg i Blekinge min sin mor. I 1995 blev han medlem af det højreorienterede parti Sverigedemokraterna sammen med tre studiekammerater fra Lunds Universitet, der alle endnu har fremtrædende roller i partiet, og sammen nyder navnet "Firebanden".

I 2011 er Jimmie Åkesson på bådudflugt med SD. Med er også den 10 år yngre Louise Erixon. De har begge senere fortalt, at det var "kærlighed ved første blik." De flytter sammen i Åkessons hjemby Sölvesborg og får sønnen Nils. Erixon bliver engageret i kommunalpolitik og har de senere år været borgmester i Sölvesborg. I 2020 går de hver til sit, og Jimmie Åkesson er i dag kæreste med den 27-årige Matilda Kärnerup.

Matilda Kärnerup (th) og Jimmie Åkesson under valgfesten. (Foto: © 60160 Stefan Jerrevång/TT, Ritzau Scanpix)

Sverigedemokraterne kæmpede dengang og stadig med sin fortid - og med kandidater og tillidsfolk, der bliver afsløret i at tilhøre eller sympatisere med den alleryderste højrefløj.

I løbet af valgkampen er flere af partiets kandidater blevet fjernet fra stemmesedlerne efter afsløringer om enten nazist-fortid eller sympatier og samarbejde med den ekstreme højrefløj. Partiet har rødder i nynazistiske bevægelser som Vit Makt og den Nordiske Modstandsbevægelse.

Åkesson spiller klaver i softrockbandet Bedårande Barn, som har lavet sange som 'Jag Tänker Be För Sverige', 'Ung Och Stolt', 'Försvara Och Bevara'.

'Racistisk', 'fascistisk' og 'racistisk'

I 90'erne poserede partiets daværende næstformand Tina Hallgren Bengtsson i naziuniform foran et hagekorsflag. Det er et billede, partiet ikke sådan lige kan ryste af sig.

I sin selvbiografi 'Satis Polito' fra 2013 skriver Jimmie, at han først meldte sig ind, da en ny formand var kommet til for at rydde op i partiets fortid.

I midten af 90'erne var partiet småt, men i Åkessons tid som leder er Sverigedemokraterna vokset til nu at være et af Sveriges største partier. Han har aldrig lagt skjul på sit projekt: Han vil have reel politisk indflydelse.

Nu er han tættere på målet end nogensinde. Partiet står til at få mere end hver femte svenske vælger. Partisekretær og medlem af "firebanden" Richard Jomshof har i dag fabuleret lidt over, hvad det kan veksles til af reel indflydelse:

- Alt, jeg mener, alt skal på bordet. Statsministerpost, øvrige ministerposter, formand, præsidieposter i Riksdagen. Vi skal kunne diskutere alt. Så må vi se, hvordan det lander.

Første gang Sverige for alvor hørte om Åkesson var den 19. oktober 2009, hvor den socialdemokratiske avis Aftonbladet publicerede en islamkritisk kronik af Jimmie. Her kunne man læse, at islam var den "største udenlandske trussel mod Sverige siden Anden Verdenskrig."

Sverigedemokraterna er notorisk kendt som et indvandrerkritisk parti, og Jimmie har flere gange fået opmærksomhed for sine alternative måder at sprede partibudskabet på.

I 2020 rejste han for eksempel til grænsen mellem Tyrkiet og Grækenland for at dele flyers ud til immigranter:

- Vi uddeler flyers, hvor vi fortæller, at Sverige er fyldt op. Så hvis du vil til Sverige, er det en dårlig idé. Vi har ikke kapacitet til at hjælpe mere, sagde han dengang til Berlingske.

Formanden for Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson besøger DF's Årsmøde og Pia Kjærsgaard der startede i Herning Kongrescenter, lørdag den 15. september 2018. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Jimmie har tidligere udtalt, at han ser Danmark som et foregangsland på indvandringsområdet, og at den tidligere formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl og tidligere Venstreminister og nuværende leder af Danmarksdemokraterne, Inger Støjberg, er nogle af hans største politiske forbilleder.

Statsminister Magdalena Andersson (S) har valgkampen igennem fremhævet Jimmies Sverigedemokrater som et "racistisk", "fascistisk" og "racistisk" parti, der for alt i verden skulle holdes uden for indflydelse.

Den liberale avis Expressens skriver dagen efter valget på lederplads:

- Socialdemokraterna ville have en folkeafstemning om Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna vandt.