Tusinder af polakker går i eftermiddag på gaden for igen at demonstrere mod det totale forbud mod abort, som den polske regering muligvis vil indføre.
Den polske statsminister Beata Szydło, som er medlem af det konservative Lov og Retfærdigheds-parti, har allerede meddelt, at hun vil stemme for et eventuelt forslag.
Landet har i forvejen en meget restriktiv abortlovgivning, og adskillige grupper af antiabort-tilhængere er begyndt at organisere underskriftsindsamlinger for at få lovforslaget igennem.
Trods de massive protester, der ikke bare finder sted i Polen, men i dag også i både Canberra i Australien og i New York i USA, kan der være politisk flertal for et forbud. Det fortæller DRs journalist Clara Binczak Lindhardt, der følger begivenhederne fra Warszawa.
- Abortmodstandere øjner, at de kan få et totalt forbud igennem nu. Regeringen er meget konservativ og arbejder tæt sammen med kirken, siger hun.
- Kirken har stor magt og betydning. Og den er imod abort. Argumentet er, at man ikke skal pille ved Guds skaberværk, og at livet opstår i det øjeblik, de to celler smelter sammen.
Løsningen kan blive færre undtagelser
Hun forklarer, at selvom mange polakker ikke nødvendigvis går i kirke hver søndag, spiller kirken stadig en stor rolle, og mange er enige i en restriktiv abortlovgivning.
Vurderingen fra en række politiske iagttagere er dog, at selvom mange i regeringen støtter forslaget, vil de tage højde for den udbredte kritiske holdning overfor et forbud, siger Clara Binczak Lindhardt.
- Kompromiset kan blive, at en af undtagelserne bliver sløjfet. Det vil sige, at man for eksempel siger, at det ikke længere skal være muligt for en kvinde at få abort, hvis barnet er handicappet eller sygt.