Torsdag blev EU's ledere enige om at tredoble budgettet for EU's kystindsats i Middelhavet, Triton. Men reaktionen er lunken hos flere danske politikere, der har fulgt med i mødet.
- Det er et udtryk for en mangel på vilje til at gøre noget ved det. Man burde gå langt videre og styrke behandlingen af asylansøgere uden for Europa, siger medlem af Europaparlamentet for Radikale Venstre Morten Helveg Petersen til DR Nyheder.
Han kalder den opskruede indsats, der stadig kun overvåger området ved Italiens grænse, for 'mangelfuld' og opfordrer til, at man laver 'noget, der ligner en sikker passage' over Middelhavet.
"En sikker passage"
- Problemet forsvinder ikke, og vi kan ikke lade folk dø i Middelhavet. Så på kort sigt skal de selvfølgelig reddes, og på lang sigt er vi nødt til at arbejde på en fordelingsnøgle internt i Europa og åbne for asylkontorer uden for Europa.
- Men det er der intet af i aftalen, siger Morten Helveg Petersen, der mener, at EU ikke tør tage fat om 'roden på problemet'.
Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, tilslutter sig synspunktet om, at der bør etableres en behandling på den anden side af Middelhavet.
- Det er glimrende, hvis problemet kan håndteres i Afrika. Vi mener, at vi skal gøre som Australien har haft stor succes med: vende bådene om og sejle en væsentlig del af flygtningene til for eksempel Marokko, siger han.
VIDEO Skipper i Lampedusa: Politikerne har holdt os for nar i 15 år. Klik på play.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5539314b6187a41b2c06bc2d
Frygt for, om flygtninge bliver trods afvisning
EU's stats- og regeringschefer mødtes torsdag til det ekstraordinære topmøde, fordi det efterhånden stod klart, at de økonomisk pressede lande i Sydeuropa ikke kunne stå med flygtningeproblemet alene.
EU-lederne blev enige om den nye indsats, som skal afhjælpe den massive flygtningestrøm, hvor mennesker fra krigshærgede og fattige lande i Mellemøsten og Nordafrika søger mod Europa i overfyldte og farlige både i håb om en bedre tilværelse.
I aftalen ligger blandt andet, at asylansøgere, der er nået over Middelhavet, langt hurtigere sendes tilbage, hvis de ikke opfylder kravene for asyl.
- Det er vigtigt i den her sammenhæng at sige, at der ikke er nogen lette løsninger, men dilemmaerne er store, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt på et pressemøde efter torsdagens møde i Bruxelles.
EL: EU vil ikke redde liv
Hos Enhedslisten mener man, at EU-lederne slet ikke har gjort nok for at hjælpe de mange tusinde nødlidende flygtninge. Politisk ordfører Johanne Scmidt-Nielsen kalder planen for 'utilstrækkelig'.
- Det er et ret tragisk resultat, men det var også, hvad der var blevet lagt op til fra EU's side. Man har ikke besluttet at igangsætte det redningsarbejde, der er behov for for at redde liv. Det kommer til at få voldsomme konsekvenser, siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen til DR Nyheder.
Hun fortsætter:
- EU har en mulighed for at redde liv, men vælger ikke at gøre det. Der er behov for en redningsindsats i Middelhavet, hvor man sejler tættere på de afrikanske kyster, men det er der ikke lagt op til. Det er trist, at EU ikke tager ansvaret på sig.
Sender krigsskib og overvågningsfly
Flere europæiske lande har som supplement valgt selv at øge indsatsen i Middelhavet og meddelt, at de også vil bidrage til at forhindre de drukneulykker, som eksempelvis i weekenden kostede omkring 1.500 mennesker livet.
Storbritannien vil blandt andet sende et krigsskib, to patruljebåde og tre helikoptere til Middelhavet.
Og Norge og Sverige meddelelte i går onsdag, at man vil sende henholdsvis skibe og overvågningsfly af sted mod det massive havområde, der er blevet døbt 'Dødens Hav', fordi så mange flygtninge mister livet på vej til Europa.