I den seneste tid har der været stort fokus på Ungarns talrige problemer med at overholde EU’s demokratiske spilleregler.
Men Polen har ligeledes været under skarp kritik for at se stort på de retsstatsprincipper, såsom at dommerne skal være frie og uafhængige af politikerne, der gælder for medlemslandene.
Nu har den polske regering efter en langstrakt magtkamp med Europa-Kommissionen præsenteret et lovforslag, der skal forsøge at imødekomme noget af kritikken og samtidig give dem adgang til milliarder af støttekroner, som lige nu bliver tilbageholdt på grund af problemerne i landet.
- Vi har ikke tid til et tovtrækkeri (med kommissionen, red.). Jeg har appelleret til oppositionen, at vi begynder at arbejde med lovforslaget så hurtigt som muligt, lød det ifølge EU-mediet Politico tidligere på dagen fra den polske premierminister, Mateusz Morawiecki.
Kan frigive milliarder
Det drejer sig en reform af det polske retssystem, som ifølge Europa-Kommissionen hverken er frit eller uafhængigt. Polens nationalkonservative PiS-regering har blandt andet etableret et særligt disciplinærkammer under landets højesteret, som kan rejse sager mod dommere og straffe dem for de afgørelser, de kommer med.
Problemet er dog, at medlemmerne indirekte bliver udpeget af regeringen, og derfor er det alt andet end sikkert, at de er uafhængige.
EU-Domstolen fastslog sidste år, at hele disciplinærsystemet er i strid med EU-reglerne, og Europa-Kommissionen krævede efterfølgende, at det blev afviklet. Ellers ville polakkerne ikke få adgang til de 260 milliarder kroner, som er øremærket dem i EU’s store corona-genopretningsfond.
Europa-Kommissionen stillede også en række andre krav - heriblandt at dommere, som er blevet straffet af disciplinærkammeret, får deres job tilbage - der skulle være på plads, før genopretningsmilliarderne kunne blive udbetalt. Og nu tyder noget altså på, at regeringen efter længere tids modstand er klar til at komme EU-toppen i møde og blandt andet rykke disciplinærkammeret over under en anden retsinstans.
- Hvis dette forslag bliver vedtaget, vil det være ensbetydende med – det er meldingen fra Europa-Kommissionen – at midlerne til Polen vil blive frigivet, lyder det ifølge Politico fra regeringstalsmand Piotr Müller.
Brug for pengene
Ifølge Piotr Buras, der er leder af tænketanken European Council on Foreign Relations’ kontor i den polske hovedstad, Warszawa, har den polske regering brug for de mange milliarder fra corona-genopretningsfonden, som lige nu er indfrosset.
Polen står nemlig lige som resten af Europa over for store økonomiske udfordringer, og inflationen i landet nåede i oktober 18 procent. Og hvis ikke den polske regering får adgang til genopretningsmilliarderne - heriblandt 178 milliarder kroner i direkte tilskud, der ikke skal betales tilbage - vil det ifølge Piotr Buras kunne resultere i, at landets ”troværdighed på de finansielle markeder kollapser”.
- Hvis man fortsat indefryser EU-midlerne, vil det sende et klart signal til markederne om, at Polen ikke er til at stole på, skriver han i en kommentar.
Piotr Buras tilføjer dog, at der fortsat vil være store retsstatsproblemer i Polen, selv hvis lovforslaget skulle ende med at blive stemt igennem. Landets forfatningsdomstol, public service-medierne og anklagemyndigheden vil nemlig fortsat blive kontrolleret af den polske regering. Men det vil være et skridt i den rigtige retning, tilføjer han.
- Den kamp, som civilsamfundet og kommissionen standhaftigt har kæmpet i årevis, har givet resultater.
Jakub Jaraczewski, der er forskningskoordinator hos ngo'en Democracy Reporting International, mener dog ikke, at lovforslaget vil løse problemerne.
- Som det ser ud nu, opfylder lovforslaget ikke de milepæle for genopretningsfonden, som Polen aftalte med Europa-Kommissionen tidligere på året, siger han ifølge Politico.