Polen skal styre klimakonferencen, men landet har Europas mest snavsede luft

19 af Europas 20 mest forurenede byer ligger i værtslandet for FN-konferencen.

En arbejder ses her ved en kulmine i Belchatow. (Foto: © Kacper Pempel, Scanpix)

Vinteren er her, og i Polen betyder det tyk, sort smog fra kulfyrede ovne i hjemmene, fra kulkraftværker og fra biler.

Polakkerne døjer med så meget forurening, at luften i landet, der er vært for FN's globale klimakonference COP24 fra i dag og to uger frem, er Europas mest snavsede.

- Luftforurening er et fremtrædende problem i Polen. Der er høje koncentrationer af for eksempel det kræftfremkaldende benzopyren, påpeger professor i geokemi ved Krakows Universitet Marek Michalik.

Luften i det sydlige Polen er mest snavset. Luftkvaliteten er nogle dage værre end i en stribe af verdens mest forurenede byer i for eksempel Indien og Kina.

- Man kan især mærke det om vinteren, når folk bruger kul til at varme op med. Der lugter kraftigt og ubehageligt af kul, folk der er overfølsomme får hovedpine og føler sig dårligt tilpas. Og man kan se et mørkt lag af luft, der lægger sig over jorden, fortæller professor Marek Michalik.

Europas mest forurende by

Den gennemsnitlige årlige koncentration af stoffet benzopyren må ikke overstige ét nanogram per kubikmeter, understreger Verdenssundhedsorganisationen WHO.

Enhver større mængde er sundhedsskadelig.

I Europas mest forurenede by, polske by Nowa Ruda i netop den sydlige del af landet, er der næsten 18 nanogram benzopyren per kubikmeter i luften.

Selve klimakonferencens værtsby, Katowice, er nummer 48 ud af 50 af Europas mest forurenede byer.

Polen har Europas mest snavsede luft. (Foto: © Espen Moe / Liv Ajse Olsen, DR Nyheder)
Polen har Europas mest snavsede luft. (Foto: © Espen Moe / Liv Ajse Olsen, DR Nyheder)

Brænder kul og affald i hjemmet

Hovedårsagen til smoggen er kul.

Omkring 70 procent af polakkerne brænder affald og kul af dårlig kvalitet i gamle ovne for at varme deres hjem op om vinteren.

Samtidig genererer en stribe gamle, ineffektive kulkraftværker omkring 80 procent af Polens elektricitet.

- Den polske regering bør først og fremmest begrænse udledningen fra opvarmning af husene. Blandt andet med bedre isolering og ved yderligere at begrænse brugen af kulovne til at opvarme huse med, siger professor Marek Michalik.

Ifølge den polske præsident, Andrzej Duda, ville det være dumt af Polen ikke at bruge sine kulreserver. (Foto: © ANDRZEJ GRYGIEL, Scanpix)

Der er dog intet, der tyder på, at den polske regering helt vil droppe brugen af kul.

Den polske præsident, Andrzej Duda, deltog tidligere på dagen i en pressekonference i Katowice. Her sagde han, at Polen "ingen planer har om at droppe kul fuldt og helt", og at landet har kul nok til de næste 200 år.

Han betegnede samtidig kullet som Polens "strategiske fossile brændstof", som sikrer polakkerne sikkerhed og uafhængighed fra andre lande.

- Det ville være svært ikke at bruge det, sagde han.