Pamela Anderson skal sælge Alternativets EU-politik

Alternativet stiller op til europaparlamentsvalget sammen med en række andre europæiske partier.

Pamela Andersen blev verdenberømt i 1990'erne som livredderen C. J. Parker i tv-serien 'Baywatch'. Nu er hun blevet aktivist og bakker op om det politiske projekt, som Alternativet er en del af. (Foto: © (Grafik) Emil Thorbjörnsson, Capital Pictures/colourpress.com)

Ved første øjekast er der ikke mange fællestræk mellem Pamela Anderson og Rasmus Nordqvist.

Den ene er en verdensberømt skuespillerinde, mest af alt kendt fra livredderføljetonen ’Baywatch’, som har prydet forsiden af Playboy-mandebladet rekordmange gange.

Den anden er en dansk folketingspolitiker fra Alternativet, som har slået sig op på at ville skabe en grønnere verden og ruske op i den politiske kultur.

Men i aften taler de begge, når den fælleseuropæiske opstillingsliste "Europæisk Forår" kickstarter sin valgkamp til europaparlamentsvalget i Bruxelles.

Pamela Anderson er med som blikfang for listen, som Alternativet er en del af. Og Rasmus Nordqvist deltager, fordi han er sit partis spidskandidat til valget, der finder sted i Danmark søndag den 26. maj.

Og ifølge politikeren giver det faktisk god mening, at den i dag 51-årige tv-stjerne skal være med til at skabe opmærksomhed om Alternativets og resten af listens EU-politik.

- Pamela Anderson har igennem mange år været en meget stærk aktivist i forhold til både bæredygtighed og den sociale dagsorden, forklarer han.

Rasmus Nordqvist har været EU-ordfører for Alternativet. Nu er han partiets spidskandidat til det kommende europaparlamentsvalg. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Kritik af Macron

Pamela Anderson er en ivrig dyresagsforkæmper og har i årtier været en skarp modstander af modeindustriens brug af dyrepels.

Hun er nær ven med den omstridte WikiLeaks-stifter, Julian Assange, som hun betegner som "en helt".

Og senest er Pamela Anderson, som har slået sig ned i Sydfrankrig, kommet med en noget opsigtsvækkende opbakning til den franske protestbevægelse De Gule Veste – og kritik af præsident Emmanuel Macron, som hun mener "foragter de fattige”.

Pamela Anderson har også demonstreret mod den fransk spise foie gras, hvor gæs bliver tvangsfodret. (Foto: © Philippe Wojazer, Scanpix)

For tiden turnerer hun rundt sammen med den kroatiske filosof Srećko Horvat, som er en af hovedarkitekterne bag DiEM25-bevægelsen, der også er med i "Europæisk Forår".

På fredag kommer de til København, hvor de skal sprede deres politiske budskab.

- Det er fantastisk dejligt, at hun også gider at bruge sin stemme på den dag, hvor vi starter kampagnen, siger Rasmus Nordqvist.

Mød de andre danske spidskandidater til europaparlamentsvalget:

Brug for fælles løsninger

"Europæisk Forår" har da også brug for opmærksomhed, hvis partierne skal gøre sig nogle forhåbninger om at blive valgt ind i maj.

Opstillingslisten består af i alt 14 partier og bevægelser fra hele Europa, og langt de fleste er små, nystiftede venstrefløjspartier uden den store parlamentariske erfaring.

- Det sjove er, at vi er et af de ældste partier i dette samarbejde. Det er ikke så tit, vi prøver at være de erfarne, siger Rasmus Nordqvist om Alternativet, der blev stiftet i 2013.

Samlet set har partierne ni sæder i det nuværende Europa-Parlament. Men Alternativet, der stiller op til europaparlamentsvalget for første gang, håber, at det vil stige efter valget i maj.

I modsætning til eksempelvis Venstre eller Socialdemokratiet, som har udfærdiget deres egne valgprogrammer, stiller Alternativet op med præcis det samme program som de andre partier.

"Europæisk Forår" er nemlig den første fælleseuropæiske opstillingsliste nogensinde.

Og ifølge Rasmus Nordqvist er det nødvendigt med en fælleseuropæisk kurs, hvis de store problemer, herunder klimaforandringerne, skal løses.

- Det er ikke dansk europapolitik, der bliver ført i Europa-Parlamentet, men europæisk europapolitik. Det er det, vi har taget meget alvorligt med listen.

Fuldblodseuropæer

Han understreger, at han er træt af at høre andre danske politikere, herunder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), sige, at ”EU skal være stor på de store ting og lille på de små”.

- Jeg tror ikke på den klassiske skepsis med, at vi skal stå med et løftet øjenbryn og med armene over kors. EU er et fælles projekt, og derfor bliver vi nødt til både at stille og svare på spørgsmålene sammen. Vi kan ikke tro, at Europa kun er til for os, siger Rasmus Nordqvist, der med egne ord stiller op som europæer og ikke dansker ved valget.

Rasmus Nordqvist mener i modsætning til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at EU også bør være stor på de små ting. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Og han er da heller ikke bleg for at betegne sig selv som en af de mest fuldblodseuropæiske spidskandidater i det danske felt.

- Jeg er fuld af kritik over for EU, og der er masser, jeg vil lave om på. Men jeg tror i den grad på, at det kun kan lykkes, hvis vi gør det sammen som europæere, siger han.

- Vi bliver nødt til at elske EU, hvis vi skal gøre noget ved det.

Rammen skal være god

Et af de steder, hvor EU ifølge Rasmus Nordqvist bør fylde noget mere, er på den sociale dagsorden. Ikke mindst hvad angår problemerne med ungdomsarbejdsløshed, som man blandt andet oplever i Grækenland. Her er knap 44 procent af de unge mellem 15 og 24 år arbejdsløse, viser tal fra OECD.

- Vi kan altså ikke være bekendt at sidde i Danmark og tjene rigtig gode penge på et indre marked, fordi vi har fri adgang for vores produkter og services rundt om i Europa, når man så samtidig ser, at det står anderledes til andre steder, siger han.

- Vi skal løfte det sammen, og det er noget, man ikke er særligt glad for at snakke om i Danmark.

Den tidligere græske finansminister Yanis Varoufakis er en af arkitekterne bag DiEM25. Han stiller selv op til EP-valget i maj. (Foto: © COSTAS BALTAS, Scanpix)

Samtidig er der brug for en reform af EU-systemet, som ifølge Rasmus Norqvist fører en økonomisk politik, der kun er ”til glæde for de meget små”.

- Man har valgt at føre en neoliberal økonomisk politik, hvor man tror, man kan spare sig til alt. Det har vist sig at have kæmpe store konsekvenser for europæerne, siger han og tilføjer, at det samtidig spænder ben for den grønne omstilling, som Alternativet kæmper for.

- Når vi stadig er drevet af en jagt på økonomisk vækst i den snævre forståelse, får vi ikke taget det opgør, der skal til i forhold til klimakrisen, mener han.

Derudover er der ifølge Rasmus Nordqvist brug for at inddrage de europæiske borgere mere i det daglige arbejde. Han mener nemlig, at EU-samarbejdet er udfordret, og han frygter, at det kan ende med at bryde sammen.

- Derfor skal vi se på, hvordan vi kan forbedre det. For EU skal fortsat være rammen. Vi skal bare sørge for, at rammen er god.