På Libanons største hospital er antallet af patienter tredoblet: Samtidig er flere af medarbejderne selv flygtet

Her er frygten, at antallet af patienter og medarbejdere ikke kan følge med eskalering af krigen.

I et I forvejen presset sundhedssystem, har krigen i Libanon skabt store bekymringer for, om hospitalerne kan følge med. (Foto: © Mads Køngerskov, DR)

På Rafik Hariri University Hospital er hospitalet lige nu opdelt i to zoner: Den grønne og den røde zone.

Den grønne zone er for de patienter, der selv kan gå – altså typisk dem med mindre skader.

Den røde zone er til de patienter, der er kommet slemt til skade, og som ikke kan blive transporteret videre med det samme.

Hospitalet er Libanons største og ligger i udkanten af de sydlige forstæder i Beirut. Og lige nu er antallet af patienter tredoblet.

- Onsdag fik vi mange dræbte her på hospitalet. De var alle sammen civile. En af de dræbte var en mand, der tilfældigvis kørte forbi en bygning, der blev bombet, og bilen eksploderede. Han var bare ved at hente mad til sin familie, og han døde, fortæller hospitalschefen, Jihad Saadé, til DR, der har besøgt hospitalet.

De israelske angreb i Libanon har de seneste dage rykket sig tættere og tættere på det centrale Beirut.

Natten til torsdag blev ifølge libanesiske myndigheder mindst seks personer dræbt og otte sårede i et israelsk luftangreb i det centrale Beirut.

Jihad Said er hospitalschef på Libanons største hospital Rafik Hariri University Hospital, hvor man lige nu er presset på grund af de mange krigspatienter, der ankommer dagligt. (Foto: © Mads Køngerskov, DR)

Bygningen i Bachoura husede angiveligt et sundhedscenter tilknyttet Hizbollah, som Israels militær hævder blev ramt i et "præcisionsangreb." Ifølge indbyggerne i nærområdet var også civile til stede. Det er det første israelske angreb tæt på Beiruts centrum - kun få meter fra Libanons parlament.

Og det er netop dét, der er bekymringen her på hospitalet.

For selvom man lige nu har mulighed for at følge med i patientantallet, så lukker flere og flere sundhedscentre i de ramte områder – og samtidig bor en stor del af Rafik Hariri-hospitalets medarbejdere i de sydlige forstæder til Beirut, og de er blevet nødt til selv at flygte.

Medarbejderne kan ikke komme på arbejde

I den røde zone på Rafik Hariri-hospitalet sidder tre kvinder i sort tøj ude foran med tårer i øjnene og et tomt blik. De er kommet for at hente en af deres afdøde pårørende.

I forhallen står flere læger og sygeplejersker i deres lilla uniformer og forbereder sig på aftenen, mens de i løbet af dagen tager sig af patienter – både dem, der er kommet for rutinetjek og dem, der er ramt af krigen.

I løbet af eftermiddagen har akutmodtagelsen her ikke så forfærdeligt travlt – det er først, når bombardementerne begynder i løbet af aftenen. Så får medarbejderne travlt med så hurtigt som muligt at få rykket alle patienterne til de korrekte afdelinger.

For ikke at blive overbelastet må medarbejderne følge med på sociale medier, hvor der løbende kommer info om, hvor mange dræbte og sårede der er i angrebene, hvor bomberne falder og lignende.

Mohammad Chaito er overlæge på akutafdelingen. Han fortæller, at det er svært at få det praktiske til at gå op, når først bombardementerne begynder i Beirut. (Foto: © Mads Køngerskov, DR)

Men selvom man forsøger at forberede sig, så har krigen skabt store problemer for hospitalet. For en stor del af medarbejderne er selv påvirket af krigen, der udspiller sig mellem Israel og Hizbollah lige nu.

- De fleste af vores medarbejdere bor tæt på hospitalet og har været nødt til at flygte fra bombardementerne. Men det betyder også, at de har svært ved at komme på arbejde, siger overlægen i akutmodtagelsen Mohammad Chaito til DR.

Nogle gange er det ikke muligt for medarbejderne på grund af bombardementerne at komme ind på hospitalet, og så må man løbende ændre i skemaet, fortæller han.

- Vi har åbnet flere etager, så vi kan tage imod flere patienter, og så arbejder vi to eller tre vagter i træk.

Samtidig har der været stor mangel på sundhedspersonale generelt i Libanon.

Den økonomiske krise i Libanon, covid-19, og den store eksplosion ved havnen i 2020 har alle ramt landet hårdt. Flere med sundhedsfaglig baggrund er rejst ud af landet de seneste år, og flere hospitaler har lukket eller nedskaleret deres tjenester, især i landsbyerne.

‘Vi har kun civile på hospitalet’

- Siden de begyndte at angribe Beirut, har alle vores patienter været civile.

Sådan lyder det fra hospitalschefen Jihad Saadé.

Da DR spørger ham, hvordan han ved, at der kun er tale om civile patienter, fortæller han, at de militante Hizbollah-medlemmer, der kommer til skade under krigen, ikke kommer på Rafik Hariri-hospitalet.

- De tager på Hizbollahs egne hospitaler, siger han.

Herunder kan du høre hospitalsdirektør Jihad Saadé fortæller om den nuværende situation:

Flere sundhedsfaciliteter i det sydlige Beirut, heriblandt i Dahieh – en forstad, der har været mål for adskillige angreb, og som er kontrolleret af Hizbollah – er lukket på grund af de intense bombardementer.

Men Hizbollah har flere sundhedsfaciliteter rundt omkring i Beirut. Et af dem var, ifølge Israel, det som blev ramt i Bachoura natten til torsdag, og som dræbte mindst seks personer.

Hospitalschefen fortæller, at han frygter de kommende, dage, uger og måneder. For mens flere og flere sundhedsfaciliteter lukker, kommer der flere og flere patienter til:

- Vi har forsyninger af mad og vand og medicin til ti dage. Vi kan modtage 50 sårede om dagen, men man kan ikke forudsige noget i krig. Hvad nu, hvis der kommer 500 patienter, hvad gør vi så?

Siden Israel begyndte at angribe Libanon er i alt 1.974 personer blevet dræbt, oplyser den libanesiske sundhedsminister. Af dem er 127 børn, og yderligere er 9.384 personer blevet såret, lyder det.

Regeringen oplyser samtidig, at en million mennesker – en femtedel af befolkningen – er flygtet fra deres hjem.