Rettelse: I en tidligere version af artiklen stod der libanesisk og libanesere enkelte steder. Det er rettet til libysk og libyere. Vi beklager fejlen.
Ifølge den libyske nødhjælpsorganisation Røde Halvmåne har mere end 11.300 libyere mistet livet, efter det østlige Libyen blev ramt af stormen Daniel.
Stormen forvoldte sammenbruddet af to dæmninger i havnebyen Derna, som udløste rivende vandstrømme gennem et tørt flodleje og videre mod byen.
Flere libyske politikere hævder, at oversvømmelserne var et udelukkende resultat af en naturkatastrofe.
Men adskillige eksperter vurderer, at korruption, dårlig vedligeholdelse af infrastruktur og flere års politiske konflikter har været skyld i, at det borgerkrigsramte Libyen var ekstremt uforberedt og havde ingen chance for at kunne tackle de katastrofale oversvømmelser. Det skriver mediet Al Jazeera.
Manglende advarselssystem
WMO's leder, Petteri Taalas oplyste torsdag, at det foruroligende antal af døde og sårede kunne være undgået, hvis det splittede land havde en funktionel vejrtjeneste, der kunne udsende advarsler til befolkningen. WMO er FN's meteorologiske organisation, som fokuserer på retningslinjer for det internationale meteorologiske samarbejde.
- Beredskabsmyndighederne ville have været i stand til at foretage evakuering af befolkningen. Og vi kunne have undgået mange af døde og sårede ofre, tilføjede Taalas.
Ifølge Petteri Taalas havde WMO tidligere kontaktet de libyske myndigheder, for at hjælpe med at rette op på landets meteorologiske system. På grund af sikkerhedstrusler i landet blev det dog forhindret, da der er borgerkrig i landet.
- Da landets sikkerhedsproblemer er så vanskelige, er det svært at tage dertil og forbedre situationen," uddyber han til Al Jazeera.
Uroen fra de rivaliserende regeringer
En anden faktor, der har spillet en stor rolle i den fejlende forebyggelse af katastrofen i Libyen, er uroen mellem de rivaliserende regeringer i landet og dermed en masse uenigheder i forhold til tildelingen af midler.
Det oplyser Claudia Gazzini, Libyen-ekspert hos tænketanken International Crisis Group, til AL Jazeera.
Libyen har været præget af borgerkrig og kaos, siden Muammar Gaddafi blev væltet i 2011. Der er derfor ikke én regering i Libyen, men en regering i øst, som ikke er internationalt anerkendt, og en overgangsregering i vest med base i hovedstaden, Tripoli, som er FN-anerkendt.
De sidste tre år har der ikke været noget udviklingsbudget, hvilket er der, hvor midlerne til infrastruktur skulle høre under, og hermed ingen tildeling til langsigtede projekter, fortæller Gazzini.
- Ingen af de to regeringer er legitime nok til at lave store planer, hvilket er noget, der begrænser fokus på infrastrukturen, siger eksperten.
Et konkret eksempel på manglende offentlige investering i infrastrukturen er dæmningerne i Derna, som brød katastrofalt sammen.
Dernas viceborgmester, Ahmed Madroud, fortalte ifølge Al Jazeera, at dæmningerne ikke har været ordentligt vedligeholdt siden 2002. Det betyder, at både regeringen for Libyens mangeårige diktator Muammar Gaddafi samt administrationerne, der kom efterfølgende, havde undladt at sikre vedligeholdelsen af den livsnødvendige infrastruktur.
Sidste år advarede forskere fra Omar Al-Mukhtar Universitys også om, at de to dæmninger havde brug for akut opmærksomhed. De fremhævede blandt andet, at der var "et stort potentiale for oversvømmelsesrisiko".
Alligevel blev der ikke gjort noget ved det.
Skylden ligger på de lokale myndigheder
Dernas borgmester, Abdulmenam al-Ghaithi, afviser ifølge mediet Al Arabiya kritikken om myndighedernes manglende handlekraft. Han siger, at de har "truffet alle de nødvendige forholdsregler" og informeret lokalbefolkningen.
Mange er dog uenige og skyder nu skylden på de lokale myndigheder, som er blevet beskyldt for at være uagtsomme i deres planlægning af stormen.
- De østlige myndigheder i Derna har ansvaret for deres dømmekraft, sagde Anas El Gomati, som er stifter af den libyske tænketank Sadeq Institute.
- Deres passivitet trods den klare trussel har kostet flere tusinder af liv, når det i stedet kunne have kostet askeblokke og poser med cement, fortæller han.
Forsømmelsen af Libyens kritiske infrastruktur og vedligeholdelse har spillet en stor rolle i dæmningernes sammenbrud og byens oversvømmelse, oplyser Anas El Gomati.
Trods den manglende handlekraft fra regeringen er der efterhånden nået nødhjælp frem til de hårdest ramte områder i det nordafrikanske land.