I dag er 55 dage til den 31. oktober, hvor briterne efter planen forlader EU, og der er fart på i britisk politik. Denne uge var ingen undtagelse. Vi ser tilbage på en uge, der bød på usædvanligt meget, selv efter britiske standarder.
Onsdag den 28. august
Vi starter faktisk for over en uge siden. For onsdag i sidste uge suspenderede premierminister Boris Johnson parlamentet fra den 9. september til den 14. oktober.
Johnson begrundede suspenderingen med, at han og regeringen skulle have ro til at forberede det politiske program. Det har han fået meget kritik for.
Tirsdag den 3. september
Det britiske parlament var samlet efter sommerferien, og som det første punkt på dagsordenen var en afstemning, der tillod, at parlamentet overtog dagsordenen i Underhuset dagen efter.
Det var premierminister Boris Johnson imod, og da afstemningen gik igennem, smed han 21 medlemmer af sit parti ud af parlamentsgruppen, fordi de havde stemt imod partilinjen.
Onsdag den 4. september
Et flertal i det britiske underhus stemte for at gå videre med et lovforslag, der skal forhindre, at Storbritannien forlader EU uden en skilsmisseaftale - det man også kalder "no deal-brexit".
329 stemte ja til forslaget, mens 300 stemte nej efter den første behandling først på aftenen. Fordelingen efter anden behandling senere på aftenen var 327 mod 299.
Hvis Storbritannien skal forlade EU uden en aftale, skal det nu godkendes af parlamentet.
Umiddelbart efter nederlaget i afstemningen forsøgte Boris Johnson at udskrive nyvalg, men det blev ikke stemt igennem af parlamentet.
Torsdag den 5. september
Det lovforslag, der skal forhindre, at Storbritannien forlader EU uden en aftale, behandles nu i parlamentets andet kammer, Overhuset. Mange havde frygtet, at Overhuset ville forhale deres behandling af lovforslaget, så det ikke kan blive godkendt i tide, inden parlamentet bliver suspenderet mandag.
Men repræsentanter for begge sider af parlamentet har understreget, at man ville have færdigbehandlet lovforslaget i dag klokken 18 dansk tid.
Boris Johnson gentog, at han ønskede et nyvalg, og sagde, at han "hellere vil ligge død i en grøft end at bede EU om udsættelsen igen".
Fredag den 6. september
Overhuset godkendte i dag det lovforslag, som skal forhindre regeringen i at trække Storbritannen ud af EU uden en aftale den 31. oktober.
Lovforslaget mangler nu kun dronningens underskrift, før det bliver til lov.
Oppositionen slog i dag også fast, at de ikke har i sinde at støtte premierministerens ønske om at afholde et valg - i hvert fald ikke før efter den 31. oktober, eller før premierministeren beder EU om en udsættelse.
Hvad så nu?
Inden mandag skal dronningen underskrive den lov, der forhindrer et Brexit uden aftale.
Mandag forventes det, at premierministeren igen vil fremsætte sit forslag om et valg.
Et eventuelt parlamentsvalg skal ifølge Boris Johnson være afholdt inden 15. oktober, fordi Storbritanniens premierminister den 17.-19. oktober skal til de sidste og afgørende forhandlinger med EU's leder i Det Europæiske Råd.
Brexit-kalenderen: Hvad venter i de kommende måneder?
- •
Fra den 9. september: Parlamentet suspenderes.
- •
14. september – 2. oktober: Partierne holder deres årlige kongresser.
- •
14. oktober: Den nye parlamentsperiode skydes i gang med en tale fra dronningen.
- •
17 og 18. oktober: EU-topmøde i Det Europæiske Råd.
- •
31. oktober: Storbritannien forlader EU.