OVERBLIK Sandheden om MH17 - Rusland mod nørderne

Årsagen til flystyrt i Ukraine er stadig omstridt. Aktivister fører an i efterforskning.

På årsdagen for det malaysiske passagerfly MH17’s styrt i det østlige Ukraine er årsagen til katastrofen formelt uopklaret.

Det hollandske Dutch Safty Board leder en officiel undersøgelse af styrtet, og den endelige rapport udkommer efter planen først i oktober i år.

Efterforskerne offentliggjorde dog en foreløbig rapport i september sidste år, hvor man konkluderede, at flyet styrtede uden nogen form for varsel, fordi det sandsynligvis blev ramt af “højenergi objekter, der kom udefra.”

Vesten: Separatister gjorde det

Allerede kort tid efter styrtet havde Ukraine og flere vestlige ledere udpeget prorussiske separatister i Østukraine som de skyldige.

Den fremherskede teori var og er, at flyet blev skudt ned med et russisk-fabrikeret jord-til-luft missil fra det mobile missilsystem BUK.

Teorien er særlig betændt, fordi den indskriver sig i den større konflikt mellem Rusland og Vesten om, hvorvidt russerne aktivt støtter oprørerne i Ukraine med våben og soldater.

Rusland svarer igen

Under en uge efter MH17-tragedien kom det russiske svar på Vestens beskyldninger.

Det russiske forsvarsministerium fremlagde en stribe beviser for, at et ukrainsk kampfly var observeret meget tæt på MH17, og at Ukraines militær den seneste tid har flyttet jord-til-luft missilsystemer til det østlige Ukraine.

Banen var dermed kridtet op til det store “blame game” om MH17. Og banen er blevet benyttet flittigt - bare ikke af de aktører, man måske umiddelbart skulle forestille sig.

Fotonørderne

For Rusland har fået en ny, irriterende modstander under konflikten i Ukraine.

Aktivister - ofte uden andre forudsætninger end en hurtig internetforbindelse - trawler sociale medier, korttjenester og åbne kilder efter vished om en krig, hvor sandheden - i endnu højere grad end andre krige - var det første offer.

Få dage efter katastrofen fremlagde hjemmesiden Bellingcat en gennemgang af foto, som privatpersoner havde delt af et bestemt BUK missilsystem under transport i det østlige Ukraine.

På den måde kunne aktivisterne plotte BUK’en ind på en rute, som førte frem til det sted øst for Donetsk, hvorfra MH17 - ifølge Vesten - efter alt at dømme blev skudt ned. Til overmål kunne fotonørderne følge BUK’en ud af området igen efter styrtet - med kurs mod Rusland og med et manglende missil.

Beviser og modbeviser

Bellingcat og andre lignende grupper har siden udbygget deres sag mod separatisterne og Rusland kraftigt.

De har for eksempel fundet andre foto, der tilsyneladende viser, at det mistænkte BUK system kommer fra en militærbase i den russiske by Kursk.

Og noget kunne tyde på, at Rusland er begyndt at tage aktivisterne alvorligt.

I hvert fald var russerne meget hurtige på aftrækkeren, da Bellingcat offentliggjorde en af sine seneste analyser. Den rejser alvorlig tvivl om ægtheden af de beviser, som Ruslands forsvarsministerium brugte i sin fremlæggelse kort efter styrtet.

Kun to dage senere indkaldte den statskontrollerede, russiske våbenproducent Almaz-Antei til pressemøde for at fortælle, at det missil, som skød MH17 ned ikke kunne stamme fra en russisk BUK - en påstand, som aktivister straks gik i gang med at skyde ned - live på Twitter.