Overblik: Sådan foregår dagens valg i Sverige

I dag går 7,8 millioner svenskere til valg efter en historisk tæt valgkamp.

  • Partiformændene stævnede sammen i sidste partilederdebat på nationalt TV i fredage aften. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Ritzau Scanpix)
  • (Grafik: DR Nyheder)
1 / 2

- Hvem der vinder valget? Det ved jeg simpelthen ikke. Og det tør jeg ikke vædde om. Så spændende er det, lyder det fra Anna Gaarslev, DR's Europakorrespondent.

I dag den 11. september skal det svenske folk stemme til Riksdagsvalget.

Valgkampen har været et historisk tæt løb mellem rød og blå blok, hvor eksperter peger på, at kun få stemmer kan komme til at afgøre valget.

Her er et overblik over, hvordan valgdagen i dag kommer til at foregå:

Klokken 08:00: Valgstederne er åbne

Ulf Kristersson på Sergels Torg lørdag. (Foto: © TT News Agency, Ritzau Scanpix)

Valgstederne åbner søndag morgen klokken 8, svenskerne stemmer fysisk ved at lægge valgsedler i kuverter på valgstedet. Det stemmes både til Riksdagen, kommunerne og regionerne.

Partifortrædere fra de forskellige partier har tradition for at stå udenfor valgstederne og uddele valgsedler. Men det har Sverige fået kritik for af OSCE - Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa - da man således kunne se, hvilke stemmesedler vælgerne tog imod foran og på valgstederne, og at det derfor ikke var så "hemmeligt" igen, hvem man planlagde at stemme på.

Men det er ændret ved dette valg, nu skal man ind på et stemmested og tage de stemmesedler, man vil benytte, bag en skærm og med sig ind i stemmeboksen.

Förtidsrösta

Kø til at stemme før tid i Stockholm-forstaden Rinkeby. (Foto: © 11950 Ali Lorestani/TT, Ritzau Scanpix)

Fra den 28. juli har udlandssvenskere kunne sende en brevstemme fra udlandet, ligesom man også har kunne stemme "før" valget - förtidsrösta - på flere biblioteker landet over. Brevstemmerne skal senest være valgmyndighederne i hænde i morgen, mandag.

- Udlandssvenskerne stemmer historisk mestendels borgerligt, så det kan jo godt blive afgørende, hvis valget bliver meget tæt, siger Anna Gaarslev.

Omkring 2,5 million svenske vælgere har stemt før valgdagen ved dette valg.

Der har været lange køer ved stemmestederne i weekenden, og nogle steder er vælgere blevet bedt om at komme tilbage på valgdagen, altså i dag.

Klokken 20:00: Exitpolls og optælling

Socialdemokratiske partisoldater holder statsminister Magdalena Anderssons billede op ved et vælgermøde lørdag. (Foto: © 11950 Ali Lorestani/TT, Ritzau Scanpix)

I aften kommer den første exitpoll fra de svenske medier SVT og TV4. Exitpolls er et midlertidigt billede af stemmerne, og altså ikke det samme som et endegyldigt resultat.

Stemmerne forventes cirka at være optalt omkring midnat, og et endeligt resultat kan derfor måske først ligge klar ud på natten til mandag.

- Hvis det bliver så tæt, som det ser ud, så kan det godt blive meget sent, at vi får et endeligt resultat. Det kommer an på, hvordan stemmer falder, forklarer Anna Gaarslev.

Riksdagen, og hvad sker der efter valget?

Ebba Busch havde medbragt den landskendte falupølse, og gav den socialdemokratiske regering skylden for de stigende fødevarepriser. Busch nævnte også reduktionspligten, det vil sige kravet om at blande biobrændsel i brændslerne, som årsag til prisstigningerne. (Foto: © TT News Agency, Ritzau Scanpix)

Den svenske Riksdag har 349 medlemmer, som i salen sidder opdelt, efter hvilken valgkreds de tilhører. I Sverige kan man også stemme personligt, men det er ikke så udbredt som i Danmark. Ved valget i 2018 havde 24 procent sat krydset ved en kandidat, mens resten stemte på partiernes egne lister.

Efter et valg skal der - som man kender det fra Danmark - udpeges en undersøger, der skal se, om der kan samles et flertal for vedkommendes regering. I Danmark hedder det Droningerunder, da partilederen går til Droningen og får lov til at undersøge muligheden for at danne regering, i Sverige hedder talmannsrunder, fordi partilederen går til formanden for Riksdagen, der hedder Talmannen, og får lov til at undersøge mulighederne for at danne regering.

Denne proces har været særdeles langstrakt i Sverige ved de sidste valg, i 2018 tog det 134 dage, førend en ny regering var på plads. Indtil da forsætter den siddende regeringschef i et forretningsministerium.

Alt dette kan du følge med på ovre på DR's Liveblog, der hele dagen følger det svenske valg.