OVERBLIK Korruptionsskandalen, der fælder Sydkoreas præsident

Et 40 år gammelt, lidt for tæt venskab har nu resulteret i, at præsident Park Geun-hye bliver stillet for en rigsret.

Sydkoreas største oppositionsparti demonstrerer foran Nationalforsamlingen, der i dag besluttede at stille præsident Park Geun-hye for en rigsret for korruption og magtmisbrug. (Foto: © Jung Yeon-je, Scanpix)

Korruption, magtmisbrug, afpresning og et lidt for fortroligt forhold mellem to gamle veninder er nogle af de ingredienser, der indgår i den politiske skandale, der har plaget Sydkorea i adskillige uger nu.

Den helt centrale figur i skandalen er landets præsident Park Geun-hye. Sammen med sin nære veninde gennem 40 år, Choi Soon-sil, beskyldes hun for at have presset store virksomheder til at donere penge til fonde, som blev drevet af Choi, der også er anklaget for at have stukket nogle af de 70 millioner dollar, hun fik fra virksomhederne, i egen lomme.

Choi Son-sil sidder i øjeblikket fængslet for sin andel i affæren.

Ifølge anklagerne har præsident Park været med til pengeafpresningen, ligesom hun skal have lækket fortrolige dokumenter til Choi. Præsidenten nægter anklagerne.

To af Parks rådgivere er også anklaget i forbindelse med skandalen, men den 64-årige præsident selv har været sikret immunitet, så længe hun forblev på posten.

Upopulær som få

Park har offentligt undskyldt skandalen hele tre gange og har indrømmet, at Choi har hjulpet hende med taler og med ikke nærmere definerede PR-opgaver, men hun har afvist at have noget som helst at gøre med Choi 's mulige lyssky forretninger.

Det nære forhold mellem de to gamle veninder menes at have givet Choi en urimelig stor indflydelse på præsidenten.

I den uskyldige ende er der rygter om, at Choi blandt andet har valgt præsident Park påklædning ved offentlige optrædener. Men i den mere alvorlige ende har Choi øjensynligt også haft indflydelse på Sydkoreas udenrigs- og forsvarspolitik, til trods for at hun ikke er officielt sikkerhedsgodkendt.

Flere hundredetusind mennesker har i de seneste uger været på gaden for at opfordre Park til at træde tilbage, og hendes popularitet er styrtdykket til fire procent.

Det gør Park til den mest upopulære præsident Sydkorea har haft, siden landet indførte demokrati i slutningen af 1980'erne.

En meningsmåling, der blev sendt på gaden i går, viser, at 78 procent af de adspurgte mener, at præsidenten bør stilles for en rigsret.

Ikke første gang

Park, der er Sydkoreas første kvindelige præsident, bliver den anden leder i landet, der stilles for en rigsret.

I 2004 besluttede parlamentarikerne at stille den daværende præsident Roh Moo-hyun for en rigsret efter beskyldninger om inkompetence og brud på valgloven.

Rigsretten gav et voldsomt folkeligt bagslag, og forfatningsdomstolen genindsatte Roh, to måneder efter at han var blevet afsat. Roh blev siddende resten af sin fem-årige præsidentperiode ud og gik af i begyndelsen af 2008.

Året efter begik han selvmord i forbindelse med en omfattende korruptionsundersøgelse rettet imod han familie.

Diktatordatter

Park Geun-hye er datter af diktatoren Park Chung-hee, der styrede Sydkorea i 18 år, indtil han blev snigmyrdet i 1979. Veninden, Choi, er datter af den kristne kultleder Choi Tae-min, der frem til sin død i 1994 fungerede som mentor for Park Geun-hye, og ifølge nogle medieforlydender fungerede den 60-årige Choi som Parks åndelige vejleder.

Papfigurer af præsident Park Geun-hye (th) og hendes veninde gennem 40 år, den nu fængslede Choi Soon-sil set ved en af de mange demonstrationer imod præsidenten. (Foto: © © Kim Hong-Ji / Reuters, Scanpix)

Parks bånd til Choi Tae-min, der selv var involveret i en række korrutionsskandaler, har længe voldt hende politiske problemer, og mange sydkoreanere kritiserer præsidenten for at holde forbindelsen til familien Choi, og for manglende åbenhed omkring en række vigtige beslutninger.

To tredjedeles flertal

Siden i går har Sydkoreas parlament diskuteret Parks politiske fremtid.

Oppositionen og uafhængige parlamentsmedlemmer, der er modstandere af Park, tæller kun 172 mandater, så for at få de 200 ud af parlaments 300 medlemmer, der er nødvendige for at gennemtvinge rigsretsagen, måtte de overbevise en række utilfredse medlemmer af Parks eget regerende Saenuri-parti - og det gjorde de.

Ifølge landets nyhedsbureau Yonhap har 234 af politikerne i parlamentet stemt for en rigsret.