De danske sundhedsmyndigheder har besluttet at forlænge suspenderingen af AstraZeneca-vaccinen med yderligere tre uger.
Det oplyste Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, på et pressemøde i dag.
Brugen af AstraZeneca-vaccinen herhjemme blev 11. marts sat på pause i to uger efter mistanke om sjældne men alvorlige bivirkninger som blodpropper, et lavt antal blodplader og blødninger. En 60-årig kvinde døde, kort efter at hun var blevet vaccineret.
- Det er muligt, vi slutter pausen før. Det kommer an på vores undersøgelser. Men vi har vurderet, at vi har brug for mere tid for at komme til bunds i de her ting, siger han.
Med den forlængede pause går Danmark dermed næsten enegang i Europa. For stort set alle lande, der har holdt pause med vaccinen, er gået i gang med at stikke folk igen.
Du kan få et overblik over, hvad nogle af de europæiske lande gør her:
Hvem gør - måske - som os?
Vores nabo Norge har ligesom Danmark ikke taget vaccinerne i brug, selvom Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) konkluderede, at den var sikker.
Dette skyldes, at man er ret sikker på, at vaccinen har forårsaget bivirkninger.
- Det er ikke andet end vaccinen, der kan forklare, hvorfor personerne har fået de bivirkninger, lød det fra overlæge og professor ved Universitetet i Oslo Pål Andre Holme i sidste uge.
Det forventes, at de norske sundhedsmyndigheder i morgen vil melde ud, om de fortsætter suspenderingen eller tager vaccinen i brug igen.
Så er der Schweiz, som slet ikke vaccinerer med AstraZeneca. Det skyldes, at den schweiziske lægemiddelstyresle ikke har modtaget data nok til, at de vil godkende den i landet.
- Vi siger ikke, den er dårlig, men vi siger bare, at selskabet ikke har bevist over for os, at det er en god vaccine, har Swissmedics direktør, Raimund Bruhin, sagt.
I modsætning til Danmark er hverken Norge eller Schweiz med i EU.
Hvem fortsætter?
Det er langt de fleste lande, der gik i gang igen med AstraZeneca-vaccinen, umiddelbart efter at EMA sagde, den var sikker.
Kortet inkluderer ikke alle lande i hele Europa på grund af mangel på data og information om, hvorvidt vaccinationerne officielt er i gang. Kortet skal blot ses som et eksempel på, hvad andre lande i Europa gør i forhold til AstraZeneca.
Den islandske regering har - ifølge nyhedsbureauet Reuters - også besluttet at vaccinere borgere over 70 år med AstraZeneca.
Andre lande, såsom Belgien, Tjekkiet og Polen, suspenderede ikke vaccinen til at starte med. Det har man heller ikke gjort i Storbritannien. Her er - og bliver - personer i alle aldersgrupper stukket med AstraZeneca.
Hvem fortsætter delvist?
Vores nordiske fæller i Finland og Sverige fortsætter også med at bruge vaccinen, men nu er det kun til ældre personer over 65 år.
- Vi har ikke fundet frem til en øget risiko for blodpropper blandt personer, der er fyldt 65 år, så vi kan genoptage vaccinationen af dem, sagde Taneli Puumalainen, chefmediciner ved det finske institut for sundhed og velfærd.
Og de svenske sundhedsmyndighederne meddelte i dag, at man sætter samme kurs efter pausen.
- Vaccinen gør stor nytte for de ældre, hvor mange bliver meget syge med covid-19. Samtidig har vi ikke set risiko for de sjældne og alvorlige bivirkninger hos ældre. Det er baggrunden for, at vi stopper pausen for personer over 65 år, siger Johan Carlson, generaldirektør for Folkhälsomyndigheten.
I Spanien stikker man med AstraZeneca igen, men fastholder, at den kun skal gives til personer op til 65 år.
Franskmændene har også anbefalet kun at give den til personer i en vis aldersgruppe - her over 55 år.
Kilder: New York Times, BBC, Sky News, sciencemag.org, nyhederne.tv2.dk, Al-Jazeera, Reuters