OVERBLIK Halvandet år med angreb i Frankrig

Charlie Hebdo, Bataclan, Nice og nu igen i Saint-Étienne-du-Rouvray. Frankrig har endnu en gang været mål for et terrorangreb.

Den franske præsident Francois Hollande er hastet til Saint-Etienne-du-Rouvray efter gidseldramaet, hvor en præst er blevet dræbt. (Foto: © pool, Scanpix)

Det er knap to uger siden, den franske præsident Francois Hollande stod frem foran befolkningen og fordømte et angreb på landet.

I dag har han måttet gøre det igen. Og igen har han meddelt, at der er tale om et terrorangreb udført af gerningsmænd, der har bekendt sig til Islamisk Stat.

- Daesh (andet ord for Islamisk Stat, red.) har erklæret krig mod os. Vi må kæmpe med alle midler, mens vi samtidig respekterer de love, der gør os til et demokrati, lød det fra præsident Hollande.

26. juli: Præst dræbt under gidseltagning i kirke

Præsidenten befinder sig i byen Saint-Étienne-du-Rouvray, hvor angrebet fandt sted tirsdag formiddag kort før klokken 10.

Bevæbnet med knive trængte to mænd ind i en kirke og tog fem personer som gidsler, heriblandt to nonner og en præst. Den 84-årige præst blev dræbt og et andet gidsel er i livsfare.

Gerningmændene blev skudt og dræbt af politiet, da de var på vej ud fra kirken. Gidseldramaet efterforskes nu af den franske antiterror-enhed og ifølge nyhedsbureauet AP er en tredje person blevet anholdt i forbindelse med angrebet.

Fransk politi har været massivt til stede i byen efter gidseldramaet i Saint-Etienne-du-Rouvray nær Rouen. (Foto: © pascal rossignol, Scanpix)

Frankrig har de seneste år været udsat af en række voldsomme angreb, der har kostet mange menneskeliv. Francois Hollande har efter angrebet i Nice forlænget den undtagelsestilstand, som landet har været i efter angrebet 13. november, med tre måneder.

DR Nyheder har samlet et overblik over nogle af de angreb, som har ramt landet inden for blot halvandet år. Se dem her:

14: juli: Angrebet under Bastille-dagen i Nice

Den franske nationaldag Bastilledagen blev i år plettet af terrorangrebet i kystbyen Nice, hvor mindst 84 personer blev dræbt og over 200 blev såret.

Strandpromenaden i Nice har været fyldt med blomster siden angrebet 14. juli. (Foto: © Jean-Pierre Amet, Scanpix)

Den 31-årige tunesiske gerningsmand, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, havde ifølge den franske anklager i Paris, François Molins, planlagt angrebet i op til et år.

Han kørte lastbilen på knap en to kilometer lang strækning på promenaden, hvorfra både franskmænd og turister kort forinden overværet fyrværkeri på nationaldagen.

Fransk politi har anholdt fem personer, som menes at have tilknytning til Bouhlel. Ifølge den franske BFMTV og avisen Le Monde skulle Bouhlels ekskone været blandt de anholdte.

November 2015: 130 mistede livet i Paris

Om aftenen fredag d. 13. november 2015 blev Frankrig ramt af det hidtil blodigste terrorangreb.

Her angreb en række gerningsmænd flere steder i hovedstaden Paris – heriblandt spillestedet Bataclan.

Hele 130 personer mistede livet ved angrebene seks forskellige steder i Paris.

Angrebet i Paris fandt sted midt under en koncert på spillestedet Bataclan med det amerikanske rockband Eagles of Death Metal. Her ses forsanger Jesse Hughes foran spillestedet en måned senere. (Foto: © Charles platiau, Scanpix)

Islamisk Stat tog efterfølgende skylden for angrebet.

Den belgiske statsborger Salah Abdeslam, der mistænkes for at være den eneste overlevende af de otte gerningsmænd, blev anholdt 18. marts i år og er nu tiltalt for terror.

August 2015: Soldater afværgede togangreb

Lørdag d. 22. august formåede to civilklædte amerikanske soldater samt en amerikaner, der ikke er i militæret, og en brite at overmande en 26-årig mand, der åbnede ild med en Kalashnikov-riffel i et højhastighedstog på grænsen mellem Belgien og Frankrig.

En enkelt person blev såret af skuddene, men overlevede.

Manden, der har marokkanske rødder, blev sigtet for terror, men har selv afvist denne påstand. Han forklarer i stedet, at det var et forsøg på røveri.

Den amerikanske ambassadør i Frankrig, Jane Hartley, med tre af de fire såkaldte toghelte. Fra venstre til højre er det soldaten Spencer Stone, den studerende Anthony Sadler and soldaten Alek Skarlatos. (Foto: © REGIS DUVIGNAU, Scanpix)

De fire passagerer, der overmandede den 26-årige blev hædret med den højeste franske fortjenstmedalje, Æreslegionen.

Januar 2015: Charlie Hebdo og jødisk supermarked

Den 7. januar 2015 angreb to maskerede mænd satire-magasinet Charlie Hebdo i Frankrigs hovedstad, Paris.

Her blev 12 personer dræbt, mens 11 blev kvæstet. Den ene eaf de 12 dræbte var en betjent, som de to terrorister skød og dræbte i forbindelse med deres flugt fra gerningsstedet.

Dagen efter tog de to gerningsmænd – brødrene Said og Cherif Kouachi – en person som gidsel i en trykkerivirksomhed i byen Dammartin-en-Goële. Gidslet undslap uskadt, mens de to brødrene blev dræbt af fransk politi.

Efter angrebet spredte udtrykket: "Je suis Charlie" sig blandt mennesker, der ønskede at vise deres sympati med ofrene. Udtrykket er siden blevet brugt i forbindelse med en række andre terrorangreb. (Foto: © CHRISTIAN HARTMANN, Scanpix)

Samtidig med gidseltagningen i Dammartin-en-Goële tog en anden person, Amedy Coulibaly, en række gidsler i et jødisk supermarked i Paris. Foruden Coulibaly selv mistede fire gidsler livet.

Coulibaly dræbte desuden en kvindelig betjent dagen efter angrebet på Charlie Hebdo.

De tre gerningsmænd var en del af den samme islamistiske gruppering fra det 19. arrondissement i Paris.