OVERBLIK Forstå Fiat- og Starbucks-skattesagen

EU-Kommissionen har besluttet, at Fiat og Starbucks hver især skat betale mellem 150-225 millioner kroner tilbage i skat. Men hvorfor har de det? Få overblikket her.

- Alle selskaber, store eller små, multinationale eller ej, bør betale deres fair andel i skat, sagde Margrethe Vestager på et pressemøde. (Foto: © Emmanuel Dunand, Scanpix)

Hvad er der sket?

De nationale skattemyndigheder i Luxembourg og Holland har lavet fordelagtige og ulovlige skatteafgørelser med henholdsvis Fiat og Starbucks.

Sådan lyder dommen fra EU-Kommissionen, som har undersøgt firmaernes skatteaftaler.

Firmaerne har ifølge EU-Kommissionen blandt andet fået lov til at handle internt i deres underafdelinger til priser, som ikke stemmer overens med markedspriserne.

Dette har kunstigt sænket selskabernes skattebetalinger.

Hvad sker der nu?

Bilfabrikanten Fiat har ifølge anklagerne brugt ulovlige metoder til at flytte overskud fra selskabets underafdelinger i skattely i Luxembourg, og EU-kommissionen har nu beordret Luxembourg og Holland til at inddrive mellem 150 - 225 millioner kroner i skat fra de to selskaber.

Det skønnes, at Fiat har betalt tyve gange mindre i skat, end de burde på baggrund af disse skatteafgørelser.

- Som et resultat er størstedelen af overskuddet i Starbucks’ kafferistningsselskab flyttet udenlands, hvor det heller ikke bliver beskattet, og Fiats finansieringsselskab betalte kun skat af undervurderede overskud, skriver EU-kommissær Margrethe Vestager i en pressemeddelelse.

Hvad bringer fremtiden?

Sagen kan få stor betydning fremadrettet, da EU-Kommissionen allerede er i gang med at undersøge andre store multinationale selskaber.

Her er blandt andet Apples skatteaftale i Irland og Amazons skatteaftale i Luxembourg i søgelyset.

  • Sagen om multinationale firmaers skatteforhold startede i 2014, de såkaldte LuxLeaks-dokumenter blev lækket. De afslørede at en række multinationale selskaber formentlig har lukrative skatteaftaler med flere europæiske lande.