OVERBLIK: Det ved vi om forhandlingerne mellem Hamas og Israel

Hamas siger ja til våbenhvile, men Israel er afventende. Hvad er op og ned i den seneste udvikling?

Røg over Rafah. Store dele af verden holder vejret nu. Er der våbenhvile på vej, eller er det symbolsk tovtrækkeri? Foto: AP Photo/Ramez Habboub)

Pludselig gik det stærkt i går.

Fra mediet Al Jazeera breakede, at Hamas nu havde sagt ja til en aftale om våbenhvile, gik der ikke længe før, at verdens øjne igen var rettet mod Israel.

Forslaget til våbenhvilen kom fra Egypten og Qatar, og med den militante bevægelses godkendelse udbrød der jubel i Gazas gader.

Nu var der måske endelig udsigt til midlertidig fred efter næsten daglige angreb siden 7. oktober sidste år, hvor Hamas indledte sit terrorangreb mod Israel.

Men så var det som om, at det hele faldt til jorden. For Israel kunne ikke sige ja til forslaget, som det så ud i går. I stedet fortsatte "operationerne" omkring Rafah, hvis indbyggere i den østlige del af byen måtte flygte fra Israels "målrettede angreb mod Hamas".

- Vi undersøger enhver besvarelse og reaktion seriøst og udtømmer alle muligheder med hensyn til forhandlinger og tilbagevenden af gidsler, lød det fra talsmand for det israelske militær Daniel Hagari.

Der var optimisme at spore i Rafahs gader, da Hamas i går meddelte, at bevægelsen havde sagt ja til en aftale med Israel. Men det var for tidligt at fejre noget, for Israel meddelte kort efter, at de ikke kunne gå med på aftalens vilkår. Foto: AFP/Ritzau Scanpix

'Det var for tidligt at juble'

Jublen brød altså for tidligt ud i Gazas gader. Israel er afventende, og meget tyder dermed på, at aftalen ikke fulgte de detaljer, som Israel ellers havde nikket godkendende til for et par uger siden. En aftale, som også USA mente var et stort skridt i den rigtige retning.

Det fortæller DR's korrespondent i Mellemøsten Puk Damsgård.

- Det er et spil, der foregår, som jo blandt andet også handler om at lægge initiativet over på modstanderen. I den her kontekst er initiativet lidt som en brændende bold, fordi det jo også handler om positionering, siger hun.

Men selvom at det i skrivende stund kan se en smule sort ud, så mener DR-korrespondenten alligevel, at der er grund til optimisme. Så længe der er forhandlinger, er der håb.

- Hvis man skal tage de positive briller på, så er der stadig gang i en proces. En israelsk delegation er taget til Kairo for at fortsætte forhandlingerne, siger Puk Damsgård.

Hvad sker der i Rafah?

Mens forhandlinger fortsat er i gang, lider Gazas civilbefolkning. Konstante angreb og en yderst begrænset mængde nødhjælp har gjort livet nær uudholdeligt for de mange palæstinensere, der hver dag vågner op til et liv i usikkerhed og fattigdom.

Senest er det indbyggerne i dele af byen Rafah, der er blevet ofre for Israels krig mod Hamas.

I går beordrede Israels hær (IDF) palæstinensere i den østlige del af Rafah om at bevæge sig mod andre steder, fordi IDF ville "operere med stor styrke mod terrorgrupperne".

- Vi taler om nonstop bombning af ejendomme, skrev Al Jazeera i aftes.

- Det er ekstremt skræmmende og står i kontrast til den generelle stemning af positivitet omkring forhandlinger om våbenhvile i Gaza.

Sedlerne her blev smidt ud fra israelske fly ned i Rafah. Den opfordrer beboerne til at flytte sig fra området omgående. Hunredetusindvis af palæstinensere har evakueret til andre steder et utal af gange siden krigens begyndelse. Foto: Abed Rahim Khatib/AP/Ritzau Scanpix

Her til morgen lyder det fra den palæstinensiske grænsemyndighed, at israelske kampvogne har krydset grænseovergangen ved Rafah. DR er ikke i stand til at be- eller afkræfte meldingen.

Kun én gang siden krigens begyndelse har der været pause i kampene. Det næste stykke tid vil vise, om det kan ske igen.