Spillet om EU's topposter er fortsat i fuld gang.
Den danske statsminister er flere gange blevet nævnt som en mulig kandidat af anerkendte udenlandske aviser.
Også op til dette topmøde er Helle Thorning-Schmidts navn blevet nævnt af anerkendte udenlandske aviser som Financial Times, Spiegel og tv-stationen BBC.
Flere topposter i spil
Posten som formand for EU-kommissionen er allerede blevet besat af Jean-Claude Juncker, men tre andre EU-topposter skal stadig besættes.
Det drejer sig om formandsposten for Det Europæiske Råd. Derudover skal der udnævnes en ny udenrigspolitisk chef og en formand for Eurogruppen.
Helle Thorning-Schmidt navn bliver primært nævnt i forbindelse med formandsposten for Det Europæiske Råd.
Men hvad taler for og imod for den danske statsminister. Vi har samlet pointerne.
Det taler for Helle Thorning-Schmidt:
Helle Thorning-Schmidt er socialdemokrat og tilhører dermed centrum-venstre i EU-sammenhæng. Der skal gerne være en balance mellem centrum-venstre og centrum-højre på topposterne i EU.
Hun er kvinde. Historisk set har det knebet gevaldigt med østrogen-niveauet og ligestillingen i EU på topniveau. Angela Merkel har desuden udtalt, at hun meget gerne ser en kvinde på en af EU-topposterne.
Den danske statsminister har en international profil. Helle Thorning-Schmidt har både arbejdet som assistent i Europa-Parlamentet og været medlem af Europa-Parlamentet. Hun kender altså Bruxelles godt og ved, hvordan EU fungerer indefra.
Desuden leverede hun en meget god indsats under det danske EU-formandskab i 2012. Den internationale profil bliver også forstærket af, at hun gift med Stephen Kinnock, der er kandidat for Labour ved det næste britiske parlamentsvalg.
Hun har vist sig politisk robust og ikke været bange for at gennemføre politiske reformer - også i perioder, hvor hun har været udsat for enormt mediemæssigt stormvejr.
Hun er en god netværker, og der er en opfattelse af, at hun er frygtløs over for store landes regeringsledere.
Hun taler både engelsk og fransk flydende.
Danmark er et lille land. Det er ikke nødvendigvis en ulempe at komme fra et lille land i EU-sammenhæng.
Store EU-lande som Frankrig, Storbritannien og Tyskland har ikke været interesserede i, at EU's mest magtfulde topposter skal besættes af de andre store lande. Analysen fra regeringslederne er, at man hellere vil have en formand, som man til en vis grad kan styre.
Det taler imod for Helle Thorning-Schmidt
Danmark er ikke med i euroen. Da formanden for Det Europæiske Råd leder eurogruppens topmøder, kan det være problematisk.
Danmark har flere EU-forbehold. Vi er for eksempel ikke med i hele EU´s retslige samarbejde.
Italienske Federica Mogherini bliver nævnt som en mulig kandidat til posten som EU's udenrigschef. Hun tilhører ligesom Helle Thorning-Schmidt centrum-venstre og flere EU-kendere anser det for usandsynligt at både posten som EU's præsident og EU's udenrigschef går til politikere fra centrum-venstre.
Hun repræsenterer Nordeuropa. Kabalen om topposterne har også vigtigt et geografisk islæt. Både Syd- og Nordeuropa og ikke mindst Østeuropa skal gerne tilgodeses, når topposterne fordeles.
Regeringslederne fra de østeuropæiske lande har meget klart markeret, at de forventer, at enten posten som EU's præsident eller EU's Udenrigschef går til en person fra deres region.
Flere regeringsledere fra den vestlige del af Europa har tilkendegivet, at de bakker op om Østeuropas ønske.
Denne artikel har været publiceret i juni 2014, men er blevet opdateret med nye oplysninger i august 2014.