OVERBLIK Det sidste halve år er konflikten mellem Iran og USA eskaleret

DR Nyheder gennemgår udviklingen i forholdet mellem USA og Iran den seneste tid.

Forud for drabet på general Qassem Soleimani er gået en række episoder, som har eskaleret spændingerne i forholdet mellem Iran og USA. (Foto: © ABEDIN TAHERKENAREH, Scanpix)

Konflikten mellem USA og Iran går flere årtier tilbage, og frygten for en decideret krig mellem de to lande har længe ulmet.

Men siden Donald Trump tiltrådte som amerikansk præsident, er konflikten mellem USA og Iran blevet mere konkret end nogensinde før.

DR Nyheder giver her et overblik over den seneste tids eskalering i relationen mellem Iran og USA.

Maj 2018: Trump trækker USA ud af atomaftale

Den 8. maj offentliggjorde den amerikanske præsident, Donald Trump, at han trækker USA ud af atomaftalen med Iran. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

Den 8. maj 2018 offentliggjorde den amerikanske præsident, Donald Trump, at han trækker USA ud af atomaftalen med Iran.

- Efter disse konsultationer er det klart for mig, at vi ikke kan forhindre en iransk atombombe under den rådnende struktur i den gældende aftale. Iran-aftalen er defekt hele vejen igennem. Hvis vi ikke gør noget, ved vi, hvad der vil ske - verdens største statssponsor af terrorisme vil være tæt på at udvikle verdens farligste våben, sagde Trump tilbage i 2018.

I atomaftalen med Iran var blandt andet en aftale om, at Iran stopper udviklingen af sit atomprogrram til gengæld for en ophævelse af amerikanske sanktioner mod landet.

Den blev underskrevet af USA, Kina, Rusland, Storbritannien, Tyskland og Frankrig i juli 2015 efter mere end to et halvt års forhandlinger. Aftalen trådte i kraft i januar 2016.

Maj 2019: Iran trækker sig fra dele af atomaftale

Irans præsident, Hassan Rouhani, sagde i en tv-tale til nationen, at atomaftalens endeligt vil være farligt for både Iran og resten af verden. (Foto: © handout, Scanpix)

Et år efter, at præsident Donald Trump meddelte, at USA trækker sig fra den internationale atomaftale, kom iranernes modsvar: I et brev til lederne af Storbritannien, Kina, EU, Frankrig, Rusland og Tyskland meddelte Iran, at landet trækker sig delvist fra atomaftalen, som modtagerne af brevet alle har underskrevet.

Irans præsident, Hassan Rouhani, skrev i brevet til Donald Trump også, at Iran fremover vil beholde beriget uran og tungt vand i stedet for at sælge det til andre lande, som man gjorde med atomatalen.

Rouhani oplyste samtidig, at Iran var villig til at forhandle en ny atomaftale på plads.

Maj 2019: USA sender bombefly til Den Persiske Golf

(© DR)

I foråret tog spændingerne mellem USA og Iran til, og amerikanerne følte sig nødsaget til at sende hangarskibet ’USS Abraham Lincoln’ og B-52-bombefly til Den Persiske Golf.

Det medførte, at fire olietankere, to saudiske, et norsk og et japansk, blev saboteret. I sidste ende tweetede Donald Trump følgende:

- Hvis Iran starter med at kæmpe, så vil det være den officielle afslutning på Iran. Prøv aldrig at true USA, skrev han.

Juni 2019: Iran skyder en amerikansk militærdrone ned

Det er en såkaldt RQ-4 Global Hawk, som iranerne hævder at have skudt ned over, hvad de hævder er iransk luftrum. (Foto: © Handout ., Scanpix)

Det amerikanske militær bekræftede, at der var skudt en drone ned, men hævdede samtidig, at det var foregået i internationalt luftrum.

Senere bekræftede amerikansk militær, at en amerikansk drone på vej ind i internationalt luftrum over Hormuz-strædet blev skudt ned af et iransk missil.

September 2019: Konflikten flyttes til Yemen

Dette satellitfoto er frigivet af det amerikanske rumagentur Nasa og viser, hvordan røgen stiger fra oliefelterne midt på den Arabiske Halvø. (Foto: © NASA WORLDVIEW HANDOUT, Scanpix)

Ikke mange måneder efter ramte et droneangreb to kæmpe olieanlæg i det østlige Saudi-Arabien. Angrebet var en del af den stedfortræderkrig, som Iran og Saudi-Arabien udkæmper i blandt andet Yemen.

Houthi-oprørere tog skylden for angrebene mod de saudiske olieanlæg og begrundede dem med den saudiskledede koalition, der fører krig mod houthierne i Yemen.

Ifølge Maria-Louise Clausen, postdoc ved Dansk Institut for Internationale Studier, var angrebet et led i konflikten mellem USA og Iran, selvom USA ikke var direkte indblandet.

- Hvis houthierne har gennemført det her angreb, så har de højst sandsynligt gjort det med støtte fra Iran. Og hvis Iran er involveret, så må man se det i relation til den igangværende konflikt, som Iran har med USA, og som et forsøg på at underminere amerikansk politik i Mellemøsten, sagde hun dengang.

27. december 2019: Iranske militser dræber amerikansk statsborger

Oliefeltet i Kirkuk (arkivfoto). (Foto: © stringer/Iraq, Scanpix)

Den 27. december regnede 30 Katyusha-raketter ned over en militærbase uden for oliebyen Kirkuk i det nordlige Irak.

Ved angrebet omkom en amerikansk statsborger ifølge det amerikanske forsvarsministerium, og adskillige amerikanske og irakiske militærfolk kom til skade efter et missilangreb på K1-basen i Kirkuk i Irak.

29. december 2019: USA bomber og dræber 26 shiakrigere

Medlemmer af Kataib Hizbollah-militsen bærer kisterne af de medlemmer af militsen, der blev dræbt af de amerikanske angreb mod gruppen. (Foto: © ALAA AL-MARJANI, Scanpix)

Som gengældelse på drabet på den amerikanske statsborger i Kirkuk udfører USA to dage efter tre angreb i Irak og to i Syrien, der dræber 26 medlemmer af den iransk-støttede milits og sårer mindst 51 andre.

Angrebene var ifølge USA rettet mod våbenlagre og kontrolcentre, der tilhører den militante bevægelse Kataib Hizbollah, der er støttet af Iran.

31. december 2019: Sympatisører af den iranskstøttede shiamilits i Irak stormer USA’s ambassade i Bagdad

Her stak de ild til indgangspartiet, og ifølge billeder fra området og nyhedsmediet Al Jazeera viftede demonstranterne med gule flag, der tilhører grupperingen Kataib Hizbollah.

Denne gruppe var mål for de angreb, som amerikanerne udførte den 29. december.

3. Januar 2020: USA dræber den højtstående irakiske general Qassem Soleimani

USA har længe haft et horn i siden på Soleimani, der var leder af Quds-elitestyrken i Irans Revolutionsgarde.

Soleimani stod bag mange shia-muslimske militser, der kæmper for Irans interesser i Mellemøsten.

Nu venter hele verden på, hvordan Iran vil gøre gengæld. Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, har lovet, at man vil "hævne sig brutalt på US" efter angrebet.

Artiklen er opdateret en præciseringen af angrebet uden for Kirkuk den 27. december 2019. DR Nyheder skrev tidligere, at den dræbte var en amerikansk entreprenør. Det har vi nu rettet til amerikansk statsborger.