Konflikten i Gaza får det palæstinensiske folk til at stå sammen, kan man i disse dage læse i medierne.
Det er nemlig ingen selvfølge. En myriade af forskellige politiske og militante grupper kæmper palæstinensernes sag. Og de har ofte modstridende opfattelser af mål og midler - en uenighed, som mange gange har ført til interne kampe.
Diplomater fra Israel, USA og arabiske lande siger til avisen Wall Street Journal, at intern uenighed mellem de toneangivende palæstinensiske grupper hæmmer forsøget på at skabe en varig fredsaftale i Gaza.
Her er en oversigt over de tre vigtigste politiske grupperinger og deres militære grene, som man hører omtalt i forbindelse med konflikten i Gaza:
Fatah
Fatah blev grundlagt af den tidligere palæstinensiske oprørsleder og senere præsident, Yasser Arafat i 1959.
Gruppen, som i dag ledes af Mahmoud Abbas, er den største blandt mange andre i paraplyorganisationen Den Palæstinensiske Befrielsesfront (PLO), som Fatah nogle gange bliver forvekslet med.
Fatahs ideologi er venstreorienteret og ikke-religiøs. Der har været en række militante grene i Fatah igennem tiden, senest al-Aqsa Martyrernes Brigade. Gruppen afsvor dog terror i 1988.
Fatah udgør i øjeblikket den drivende kraft i det internationalt anerkendte Palæstinensiske Selvstyre, som kontrollerer de palæstinensiske områder på Vestbredden.
Statussen er dog omdiskuteret, fordi Fatah faktisk tabte det seneste palæstinensiske valg i 2006 til Hamas. Efterspillet blev et blodigt opgør mellem de to grupper, som endte med, at Hamas smed Fatah ud af Gaza.
Alligevel vil Fatah spille en central rolle i eventuelle freds- og våbenhvileforhandlinger i Gaza, fordi Israel, EU og USA anser Hamas for at være en terrororganisation.
Hamas
Hamas blev skabt som aflægger af Det muslimske broderskab i Egypten i 1988.
Gruppens aktuelle leder hedder Khaled Mashal. Han bor i Qatar, og derfor hører man oftere om Hamas' leder i Gaza, Ismail Haniya.
Hamas har en islamistisk ideologi og råder over en stærk og særdeles aktiv militær gren, al-Qassam Brigaderne. USA, EU og mange andre lande opfatter Hamas som en terrorbevægelse.
Gruppen har historisk set fået økonomisk støtte fra forskellige stater. Frem til midten af 00'erne var Saudi-Arabien den største bidragsyder.
Da de saudiske midler tørrede ud overtog Iran rollen som velgører. Men venskabet blev ødelagt af borgerkrigen i Syrien, da Hamas nægtede at støtte præsident Bashar al-Assad. I dag menes Qatar at være blandt de få lande, som spytter i Hamas' slunkne kasse.
Palæstinensisk Islamisk Jihad
Konflikten i Gaza har vist, at gruppen Palæstinensisk Islamisk Jihad og dens militante gren Al-Quds Brigaderne er blevet en magtfaktor i området.
Islamisk Jihad blev dannet i 1987 og har rod i Det muslimske broderskab i Egypten. Men USA og Israel opfatter i dag gruppen som Irans forlængede arm i Gaza. De mener, at den iranske Revolutionsgarde har kommando over gruppen.
Hamas har en nær alliance med Islamisk Jihad, som dog ofte handler på egen hånd.
Wall Street Journal skriver, at Islamisk Jihad under den aktuelle konflikt begyndte at sende raketter mod Israel, før Hamas gjorde.
Israel og USA frygter, at Iran kan finde på at presse gruppen til at fortsætte kampen i Gaza, selvom de øvrige palæstinensiske grupper skulle være indstillet på våbenhvile.