Droner, krydsermissiler og bombefly blev natten til tirsdag dansk tid sat ind i det første amerikansk ledede koalitionsangreb mod IS-mål i Syrien.
Det er endnu uvist præcist, hvor mange fra Islamisk Stat der er omkommet i angrebet, men de seneste tal fra en syrisk oppositionsgruppe melder om over tyve dræbte. Det skriver CNN.
Ifølge den amerikanske tv-station CBS blev der affyret krydsermissiler fra skibe i Det røde Hav, fra kampfly, der lettede fra et hangarskib i den persiske golf og fra bombefly, der lettede fra amerikanske baser i Mellemøsten.
Derudover skriver The New York Times, at bevæbnede droner, der fløj sammen med amerikanske kampfly, ramte en lang række mål i områder kontrolleret af Islamisk Stat (IS).
Ramte IS-hovedkvarter
Målet for angrebet var især byen Raqqa, hvor hovedkvarteret for Islamisk Stat og flere våbenlagre blev.
Se en video af angrebet herunder. Videoen er en amatørvideo, som er udgivet af nyhedsbureauet AP.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:54211cbda11f9d0b44d4e219
Ifølge Reuters var det dog ikke kun Islamisk Stat, der var mål for luftangrebene. Også den syriske oprørsgruppe al-Nusra Front, der har forbindelse til Al-Qaeda, blev ramt i det nordvestlige Syrien. Nyhedsbureauet citerer syriske kilder for, at mindst 30 krigere og otte civile er blevet dræbt ved angrebet.
Med i aktionen var også fire arabiske lande, Saudi Arabien, De forenede arabiske Emirater, Jordan og Bahrain, foruden Qatar, der spiller en støttende rolle. Det oplyser en amerikansk embedsmand til Reuters.
Vendepunkt
USA og den samlede koalition, der tæller 40 lande, har før bombet Islamisk Stat i Irak, men det er altså første gang, præsident Barack Obama vælger at lade bomber ramme Syrien.
Og det er ikke bare noget, man lige gør, fortæller DR Nyheders USA-korrespondent Johannes Langkilde.
- Først skulle præsidenten have Kongressen med på ideen, så skulle amerikanske spionfly flyve adskillige ture henover den del af Syrien, hvor IS gemmer sig for at udpege de mål, der skulle bombes, og så skulle USA også tale med resten af koalitionen og have dem bag sig.
Det syriske regime med den omstridte præsident Bashar al-Assad i spidsen har før advaret mod at bombe i Syrien uden at bede om tilladelse.
Syrisk stats-tv oplyser dog ifølge nyhedsbureauet AFP, Bashar al-Assad var informeret om nattens luftangreb.
Amerikanerne har tidligere udtalt, at de ikke ønsker at samarbejde med den omstridte syriske præsident.
Ikke sidste angreb
Det timelange luftangreb kommer to uger efter, at præsident Obama i en tale til nationen udtalte, at han gav tilladelse til en udvidelse af den militære offensiv mod terrororganisationen Islamisk Stat.
Og ifølge Johannes Langkilde så er offensiven langt fra ovre.
- Det her er første gang, man hører om, at der bliver bombet i Syrien, men det er med stor sikkerhed ikke sidste, siger Johannes Langkilde.
Det kræver dog hjælp fra de krigshærgede lande i regionen.
- Præsident Obama har ikke på nogen måde sat en udløbsdato på den her krig. De fleste er enige om, at IS ikke er en organisation, man bare lige sådan udrydder uden også at sætte soldater ind på landjorden, og det vil USA ikke. Derfor er man afhængig af, at især irakiske soldater og kurdere vil kæmpe den del af kampen.