Over 1.000 embedsmænd mener, at USA's justitsminister bør trække sig efter Roger Stone-sag

Justitsminister William Barr har forbrudt sig mod reglerne ved at adlyde præsidenten blindt, mener tidligere ansatte.

USA's justitsminister er blevet kritiseret for at adlyde præsidenten blindt. Nu har han vendt sig og langer ud efter Trump og hans mange tweets. (Foto: © ANDREW CABALLERO-REYNOLDS, Scanpix)

Det bør koste USA's justitsminister jobbet, at han angiveligt lod sig påvirke af Donald Trumps holdning til straffen mod præsidentens tidligere rådgiver Roger Stone.

Det mener i hvert fald flere end 1.000 tidligere ansatte i justitsministeriet.

I et brev, der i skrivende stund er blevet underskrevet af 1.142 navngivne personer, opfordrer de William Barr til at trække sig, fordi han har "overskredet et grundlæggende princip for advokater i justitsministeriet", mener de.

Brevet citerer direkte fra justitsministeriets egen lovtekst, at ministeriets juridiske beslutninger "altid skal være uafhængige og uden politisk indflydelse".

Det er ikke hvem som helst, der har sat sit navn på brevet. Blandt underskriverne står tidligere statsadvokater udnævnt af både republikanske og demokratiske præsidenter, skriver The Guardian.

Ifølge underskriverne har præsidenten og justitsministeren i sagen om Roger Stone set stort på de principper, skriver de.

- Regeringer, der anvender loven til at straffe fjender og belønne venner, styrer ikke en forfatningsmæssig republik, men i stedet et diktatur, lyder det i brevet.

  • Roger Stone afventer lige nu sin straf, der er sat til at blive udmålt 20. februar. (Foto: © Erik S. Lesser, Scanpix)
  • Netflix-dokumentaren 'Get me Roger Stone' fra 2017 går tæt på den politiske veteran og hans mange år som rådgiver for Donald Trump. (Foto: © Erik S. Lesser, Scanpix)
1 / 2

Roger Stone-sagen?

Roger Stone-sagen, som brevet udspringer af, handler om præsidentens mangeårige ven og rådgiver, Roger Stone.

Han blev sidste år kendt skyldig i at have løjet over for Kongressen, hindret rettens arbejde og for at have intimideret vidner.

Sagen er en aflægger af den for længst afsluttede Rusland-undersøgelse. Her blev det undersøgt, om Rusland forsøgte at påvirke præsidentvalget i 2016, og om der eventuelt var forbindelser mellem det og præsident Trumps kampagnestab.

I sidste uge kom det frem, at anklagemyndigheden krævede en straf på mellem syv til ni års fængsel til Roger Stone. Dette fik Donald Trump til at reagere på Twitter:

Her kalder han det for en "meget urimelig situation" og skriver samtidig, at han "ikke kan tillade denne form for justitsmord".

Kort efter Donald Trumps tweet kom herefter en kontraordre fra de fire anklageres overordnede - justitsministeriet - der understregede, at Stone fortjener “markant meget mindre” fængselsstraf end det, sagens anklagere, der arbejder for ham, har foreslået.

Den anbefalede straflængde til Roger Stone lyder nu på tre-fire års fængsel.

Justitsministeriet hævder samtidig, at beslutningen om at omgøre den strenge anbefaling blev truffet inden Trumps tweets, selvom det først blev offentliggjort efterfølgende.

De fire anklagere har efterfølgende trukket sig fra sagen i protest.

Barr: Det er på tide at stoppe med at tweete

Kort efter anklagernes tilbagetrækken ændrer sagen karakter.

Pludselig langer justitsminister Barr ud efter præsident Trump i et opsigtsvækkende interview med ABC News.

Barr, der er kendt som en af præsidentens mest loyale støtter, siger, at præsidentens udtalelser på Twitter "gør det svært for mig at passe mit job".

- Jeg synes, at det er på tide at stoppe med at tweete om justitsministeriets kriminalsager, lyder det fra Barr med henvisning til Donald Trump.

Interviewet bliver modtaget med en vis skepsis. Kritikere mener, at det er aftalt spil mellem præsidenten og justitsministeren for at aflede opmærksomheden fra Roger Stones straffesag.

Det Hvide Hus: Trump er det virkelige offer

På trods af kritikken af sagens forløb afviser Det Hvide Hus, at Donald Trump skulle have blandet sig for at hjælpe en ven i nød.

Ifølge præsidentens rådgiver Kellyanne Conway er det i stedet præsidenten og hans ansatte, der "er ofre for et underminerende system," siger hun til Fox News.

- Hvis du er præsident Trump eller på nogen måde associeret med ham, er retssagerne kun gået én vej, lød det fra Conway.

Donald Trump har ikke direkte kommenteret kritikken fremført af justitsministeren.

Men kort efter interviewet med William Barr tweetede han, at han som præsident juridisk har retten til at gribe ind i kriminelle sager.

- 'Præsidenten har aldrig bedt mig om at gøre noget i en kriminalsag', siger justitsministeren. Det betyder ikke, at jeg som præsident ikke har den juridiske ret til at gøre det, men jeg har indtil videre valgt ikke at gøre det, skrev Donald Trump.