Den base i det vestlige Irak, hvor 120 danske soldater i øjeblikket træner irakiske regeringsstyrker, blev fredag angrebet.
Alligevel er der ikke grund til at frygte, at der vil begynde at tikke ind med meldinger fra Irak om dræbte danske soldater. Det vurderer orlogskaptajn ved Forsvarsakademiet Johannes Riber Nordby.
- Det ser jeg slet ikke for mig. Og det gør jeg ikke, fordi det ikke virker til, at soldaterne får andre opgaver end dem på basen, og de er ikke så udsatte. Derfor forestiller jeg mig heller ikke, at vi får de tab, som vi for eksempel så i Afghanistan, siger han.
USAs forsvarsministerium oplyser ifølge nyhedsbureauet Reuters, at flere selvmordsbombere var en del af angrebet mod basen. Forsvaret oplyste dog fredag, at ingen af de 120 danske soldater på basen havde været involveret i kampe eller var kommet til skade.
Irak er fortsat farligt
Johannes Riber Nordby understreger dog, at det ikke er ufarligt at opholde sig i Irak - bestemt heller ikke i det uroplagede Vest - og henviser til, at basen ofte bliver angrebet af mortergranater og andre våben med lang rækkevidde.
- Og det er klart, at man ikke kan udelukke, at der skulle falde en mortergranat ned et sted, hvor der står en dansk soldat, siger Johannes Riber Nordby.
Men heller ikke morterangreb sætter formentlig de danske soldater i overhængende fare, vurderer han.
Johannes Riber Nordby påpeger, at der er teknologi, som kan varsle om den slags angreb, og at amerikanerne på Ayn al-Asad-basen kan overvåge området med droner.
Samtidig vurderer orlogskaptajnen, at basen er forholdsvist let at overvåge, da den ligger for sig selv omkring 220 kilometer i vestlig retning fra Bagdad.
- Man kan simpelthen se på lang afstand, hvem der kommer kørende mod basen, ligesom man kan nedkæmpe dem. Og det vil hurtigt blive opdaget, hvis nogen stiller sig op for at skyde mod basen, siger han.
Danmark skal hjælpe svagt militær
Islamisk Stat står generelt stærkere i de sunnimuslimske områder i det vestlige Irak end i de kurdiske områder i den nordlige del af landet. Og det er en del af forklaringen på, at de danske soldater netop er blevet sendt til en base i Vestirak.
- Det er det område, hvor den irakiske regeringshær står som den svage militære part. For de kurdiske styrker er det til sammenligning lykkedes at slå IS tilbage nogle steder, siger Johannes Riber Nordby.
De irakiske regeringsstyrker har ikke haft samme momentum.
- I starten af konflikten havde IS en stor offensiv, og regeringssoldaterne flygtede nærmest over hals og hoved og efterlod en masse materiel. Derfor skal den danske indsats styrke dem, siger Johannes Riber Nordby.
Blandt terrororganisationens seneste fremryk i det vestlige Irak er indtagelsen af byen al-Baghdadi. Den er faldet til de ekstremistiske islamister under kampe i den seneste uge.
Ifølge det amerikanske forsvarsministerium var mellem 20 og 25 militante fra Islamisk Stat involveret i angrebet. Nogle af dem nåede at udløse deres selvmordsbomber, mens andre blev dræbt af irakiske styrker inden.