Oprørsgruppen Farc afleverer sine sidste våben

Colombias præsident kalder det for konfliktens "sidste åndedrag".

Colombias præsident, Juan Manuel Santos, som blev tildelt Nobels fredspris for sin indsats i fredsprocessen. (Foto: © Leonardo Munoz, Scanpix)

Den colombianske oprørsgruppe Farc har indleveret mere end 8.000 våben og 22 ton eksplosiver til FN som en del af fredsaftalen mellem Farc og den colombianske regering.

Afvæbningsprocessen blev officielt afsluttet tirsdag, efter at FN, som har overvåget overleveringen af våben, fjernede de sidste våben fra en demobiliseringslejr i byen Fonseca, skriver New York Times.

- Vores mission har til dags dato samlet 8.112 våben og destrueret næsten 1,3 millioner patroner, sagde chef for FN's mission i Colombia Jean Arnault ved en begivenhed, der markerede afsendelsen af de sidste våben.

Colombias præsident, Juan Manuel Santons, var også til stede ved ceremonien.

- I dag begynder opførelsen af et nyt land, sagde han.

Fra våben til monument

De mange indleverede våben vil blive smeltet om og lavet om til monumenter, der skal stå i Bogotá, Havana og New York, skriver BBC.

Monumenterne skal hylde fredsaftalen, som blev indgået sidste år mellem Farc og den colombianske regering. Fredsaftalen skal stoppe den konflikt, som har varet et halvt århundrede og kostet over 200.000 mennesker livet.

I henhold til fredaftalen får Farc 10 pladser i parlamentet indtil 2026. Mange tidligere Farc-krigere er ligeledes blevet tilbudt amnesti. De tidligere krigere, som er blevet dømt for menneskerettighedsovertrædelser, vil blive tildelt kortere straffe og skal i stedet udføre samfundstjeneste som eksempelvis at fjerne landminer, skriver New York Times.

Nu begynder næste fase

De flere end 7.000 Farc-oprørere, der har indleveret deres våben til FN, skal igennem et 'reintegrationsprogram', hvilket inkluderer uddannelsesprogrammer for oprørerne, hvoraf nogle har levet lovløst i årtier, skriver det engelsksprogede colombianske medie Colombia Reports.

Det foregår i de såkaldte demobiliseringslejre, hvor tidligere oprørskrigere og lokale kan tage del i fredsopbygnings- og udviklingsprojekter.