Omstridte LGBT+-lov er trådt i kraft i Ungarn: 'Man bliver ikke homoseksuel af at se Netflix'

Loven skal ifølge den ungarske regering beskytte børn og unge mod pædofile.

I den seneste tid har der været flere demonstrationer mod den nye LGBT+-lov i Ungarn. Den ungarske regering afviser dog, at der er tale om diskrimination. (Foto: © Attila KISBENEDEK, Ritzau Scanpix)

Ungarns nye, stærkt omdiskuterede LGBT+-lov, der forbyder ungarske skoler og tv-stationer at fortælle børn og unge om homoseksuelle eller transpersoner, er i dag trådt formelt i kraft.

Det sker, selvom loven i de seneste uger har mødt stor vrede fra både EU-toppen og en række af de andre medlemslande, heriblandt Danmark, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) har betegnet den som "fuldstændig uacceptabel".

Og så sent som i går fastslog kommissionsformand Ursula von der Leyen, at det kommer til at få konsekvenser for Ungarn, hvis ikke loven blev ændret.

Ifølge EU’s regler er det nemlig ulovligt at diskriminere folk på baggrund af deres køn eller seksualitet.

- Med denne lov sidestiller man homoseksualitet og kønsskifte med pornografi. Og den bruger det, at man vil beskytte børn – noget, vi alle bakker op om – til på det kraftigste at diskriminere folk på baggrund af deres seksuelle orientering. Det er skamfuldt, sagde kommissionsformanden, da loven var til debat i Europa-Parlamentet.

En lignende kritisk melding kom fra Charles Michel, formand for Det Europæiske Råd, som er stats- og regeringschefernes fælles klub i EU.

- LGBT+-rettigheder er ikke et perifert spørgsmål, men afspejler derimod, hvordan vi som samfund forholder os til menneskerettigheder. Den ungarske regering skal genoverveje de værdier, der binder os sammen som en union, sagde han.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er bestemt ikke enig i premierminister Orbáns kurs over for LGBT+-personer. (Foto: © CHRISTIAN HARTMANN, Ritzau Scanpix)

Vil beskytte børn

Det er Ungarns nationalkonservative Fidesz-regering med premierminister Viktor Orbán i spidsen, der i sidste måned fik presset loven igennem.

Kort fortalt er det ikke længere tilladt at formidle – eller 'promovere', som den ungarske regering selv kalder det - indhold om homoseksuelle eller transpersoner til ungarere under 18 år.

Det kunne eksempelvis være en film som ’Love, Simon’, der handler om en amerikansk teenager, som finder ud af, at han er homoseksuel. Eller en bog som 'Call me by your name', hvor man følger den unge Elio, der bliver forelsket i en anden mand.

Loven er en del af en større pakke, som egentlig har til formål at skærpe straffen for pædofili. Og den ungarske regering mener selv, at kritikken er misforstået, og at der ikke er tale om diskrimination af nogen som helst art.

- Det handler kun om at beskytte børn og sikre, at det alene er forældrene, der kan opdrage deres børn. Alt det, der bliver sagt her, er løgn og latin. Alle kan leve, som de ønsker det, i Ungarn - også LGBT+-personer. Men der skal ikke seksuel propaganda ind i børnehaverne og skolerne, fastslog Balázs Hidvéghi, der sidder i Europa-Parlamentet for det ungarske regeringsparti, i går under debatten.

Stor EP-modstand

Det var der dog ikke mange af de andre europaparlamentarikere, der deltog i den timelange debat, som var enige i. En stor del af dem, lige fra den kristenkonservative EPP-gruppe til partierne på den yderste venstrefløj, er nemlig stærkt kritiske over loven.

De mener, at den både begrænser ytringsfriheden og børns rettigheder, og der blev brugt ord som ’en skandale’ og ’en skændsel’ til at beskrive den.

Og stort set alle kritikerne påpegede, at den er i lodret strid med EU’s grundlæggende værdier – ikke mindst at alle borgere er lige, og at ingen må blive diskrimineret.

- Enhver, der tror, at man bliver homoseksuel af at se Netflix, har ikke forstået noget som helst, lød det blandt andet fra Moritz Körner, der er medlem af den liberale Renew-gruppe, hvor også Venstre og De Radikale sidder.

Debatten blev også meget følelsesladet og personlig til tider. Den tyske europaparlamentariker Terry Reintke fortalte eksempelvis, at hun selv er lesbisk, og at hun ikke kan forstå, hvorfor nogen kan have noget imod, at hun vågner om morgenen ved siden af sin kvindelige kæreste.

- Når jeg ser en ung transperson, der virkelig lever sit liv, så forstår jeg ikke, hvorfor nogen kan hade det, sagde Terry Reintke, der sidder i den grønne gruppe sammen med blandt andre danske SF.

Og Asger Christensen, der sidder i Europa-Parlamentet for Venstre, nævnte også, at han har en søn, der er homoseksuel, og at loven derfor gør ekstra ondt på ham.

Derfor skaber Viktor Orbán så meget debat i Bruxelles:

'Nok er nok'

Der var dog også en række politikere, der rettede en hård kritik af både Europa-Kommissionen og medlemslandenes regeringer for ikke at gøre mere.

Det er nemlig ikke første gang, at den ungarske regering vedtager love, der indskrænker LGBT+-personers rettigheder – eller som truer pressefriheden eller indskrænker dommernes politiske uafhængighed. Og selvom det er blevet fordømt fra EU-toppens side, har konsekvenserne ifølge kritikerne ikke været hårde nok.

Derfor var der også flere, der ville have Kommissionen og medlemslandene til en gang for alle at sige ’nok er nok’ over for Ungarn. Den liberale Renew-gruppe foreslog at smække EU-pengekassen i, indtil den ungarske regering begynder at overholde reglerne.

Senere i dag skal europaparlamentarikerne stemme om en resolution, hvor de blandt andet vil opfordre Europa-Kommissionen til hurtigst muligt at tage retslige skridt og indføre sanktioner for at få den ungarske regering til at makke ret.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen ville i går ikke ud med, hvilke specifikke konsekvenser loven kan få for den ungarske regering. Men hun understregede, at Europa-Kommissionen er klar til at bruge "alle redskaberne i værktøjskassen".

- Hvis ikke Ungarn retter op, vil EU-Kommissionen bruge sine beføjelser som traktaternes vogter, sagde hun.

Lige nu peger meget i retning af, at det i første omgang kan ende i en såkaldt traktatkrænkelsessag, hvor den ungarske regering bliver trukket for EU-domstolen for ikke at overholde EU-lovgivningen. Det kan i sidste ende føre til, at den bliver pålagt bøder.

Det er dog ikke noget, der umiddelbart ryster den ungarske regering.

- Man kan råbe ‘ulven kommer’ nok så mange gange, og jeg vil advare enhver mod at blive nervøs for, at det får nogen som helst konsekvenser, sagde familieminister Katalin Novák ifølge Hungary Today.