Omstridt FN-organisation skal under dansk lup - imens undersøger FN israelske beskyldninger mod 12 ansatte

Institut for Menneskerettigheder skal være med til at gå UNRWA efter i sømmene efter alvorlige israelske anklager.

Palæstinensere modtager sække med mel ved et af UNRWA's distributionscentre i Gaza. (Foto: © SAID KHATIB, Ritzau Scanpix)

Den seneste tid har 16 lande - herunder store nationer som USA, Frankrig og Storbritannien - stoppet støtten til FN’s agentur for palæstinensiske flygtninge, UNRWA.

Det sker, efter israelske beskyldninger om at 12 af organisationens lokale ansatte i Gaza skulle have medvirket i Hamas' terrorangreb i det sydlige Israel den 7. oktober.

DR kan ikke be- eller afkræfte beskyldningerne.

Ifølge New York Times beskyldes en for at have kidnappet en kvinde, en anden for at have uddelt ammunition, mens en tredje beskyldes for at have taget del i en massakre i en kibbutz i det sydlige Israel, hvor 97 mennesker blev slået ihjel.

UNRWA har 13.000 ansatte i Gaza, og ifølge FN-agenturet er den "en livline" for to millioner mennesker i enklaven ved at sikre dem adgang til blandt andet mad og drikkevand.

Israel beskriver ti – nu tidligere – UNRWA-ansatte som værende Hamas-medlemmer, mens en enkelt beskyldes for at være medlem af den militante gruppe Islamisk Jihad. Syv af personerne skulle være lærere på UNRWA-skoler i Gaza. DR kan ikke be-eller afkræfte beskyldningerne. (Foto: © MOHAMMED SABER, Ritzau Scanpix)

FN's generalsekretær, Antonio Guterres, har opfordret flere store donorlande til at fortsætte støtten til organisationen, der kan løbe tør for penge allerede i denne måned, men har samtidig fordømt de "afskyelige påståede handlinger".

I går løftede FN så sløret for en uafhængig gruppe, der skal gå UNRWA efter i sømmene, og det bliver med dansk deltagelse.

Dansk institut skal undersøge procedurer

I øjeblikket er FN’s Interne Overvågningskontor, OIOS, i gang med en undersøgelse af Israels alvorlige anklager, hvad angår de 12 UNRWA-ansatte.

Men sideløbende skal en ekstern undersøgelse kigge nærmere på UNRWA og vurdere, om agenturet gør alt, hvad det kan, for at sikre neutralitet og reagere på beskyldninger om alvorlige brud, når de opstår.

Og det skal det danske Institut for Menneskerettigheder være en del af.

- Det handler om, at UNRWA er blevet kritiseret for en række ting. Der er blandt andet stillet spørgsmål ved, om organisationens ansatte og aktiviteter er neutrale.

- Det skal de være, fordi organisationen og FN bygger på nogle humanitære principper, og neutralitet er et af dem, forklarer Louise Holck, direktør i Institut for Menneskerettigheder, til P1 Morgen.

Arbejdet foregår i samarbejde med Raoul Wallenberg-instituttet i Sverige og Chr. Michelsens institut i Bergen og skal ledes af den tidligere franske udenrigsminister Catherine Colonna. (Foto: © Julien de Rosa, Ritzau Scanpix)

Hun peger på, at man blandt andet skal kigge på, hvilke mekanismer og procedurer UNRWA har på plads for at sikre neutralitet, og om man lever op til dem i praksis.

- Vores opgave er gå ind og bistå til, at man har de procedurer på plads, man bør have, når man er en institution, som blandt andet skal leve op til et neutralitetsprincip.

- De anbefalinger, vi måtte komme med, skulle meget gerne være med til at styrke det her, hvis der skulle være problemer af den ene eller den anden karakter, siger Louise Holck.

Der er dog tale om relativt begrænset opgave, der omhandler en kompliceret problemstilling og en stor organisation, påpeger direktøren.

Arbejdet begynder i næste uge og skal munde ud i foreløbig rapport i slutningen af marts og en endelig rapport måneden efter. Det er ikke lang tid, men det kan godt lade sig gøre på grund af opgavens begrænsede karakter, siger Louise Holck.

Ifølge UNRWA huser organisationens skoler i Gaza over en million palæstinensere, der er blevet fordrevet under den verserende krig. (Foto: © Mohammed Talatene, Mohammed Talatene/picture-alliance/dpa/AP Images)

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, krævede i sidste uge UNRWA lukket og beskyldte organisationen for at være "totalt infiltreret af Hamas".

Omvendt har Antonio Guterres pointeret, at organisationens over 30.000 ansatte ikke bør straffes på grund af de 12 tidligere ansattes påståede handlinger.

UNRWA blev oprettet i 1949 for at hjælpe de mange palæstinensere, der flygtede eller blev tvunget fra deres hjem i forbindelse med den arabisk-israelske krig og dannelsen af den israelske stat i 1948.

I dag yder FN-agenturet støtte til knap seks millioner palæstinensiske flygtninge på tværs af Mellemøsten.