Libanesere og danske eksperter er endelig kommet i gang med at fjerne olie på kysten nord for Beirut efter det enorme udslip for en måned siden.
Oprydningen begyndte i den historiske havn Byblos 35 km nord for hovedstaden Beirut, hvor store mængder olie er trængt ind i havnebassinet. Byblos er opført på FN-organisationen Unescos liste over Verdensarv.
EU-indsats
Tre danske specialister er udsendt af EU-Kommissionen for at hjælpe Libanon med at rense omkring 150 kilometer kyst, der er sølet til i olie. To af de udsendte er fra Beredskabsstyrelsen og en er fra Søværnets Operative Kommando.
- Søndag aften ankom en del norsk materiel via Syrien, mandag lærte vi lokalbefolkningen at bruge det, og tirsdag er vi så kommet i gang. Men det er en stor opgave at fjerne det tykke olielag, afrense klippevægge og så videre, siger sektionschef Peter Kragh fra Beredskabsstyrelsen.
Omkring 15.000 ton tung fuelolie strømmede ud i Middelhavet, da Israel for en måned siden bombede olietankene ved et kraftværk syd for Beirut. Forureningskatastrofen anses for at være den største nogensinde i Middelhavet, men krigshandlingerne har indtil nu gjort det umuligt at komme i gang med oprensningen.
Mangler udstyr
Oprydningen skal udføres af personale fra Libanons flåde, civilforsvar og miljøministerium, der får hjælp af 300 frivillige.
Der mangler stadig udstyr i form af flydespærringer, skovle og beskyttelsesudstyr, men arbejdet er blevet lettere af, at veje og lastbiler ikke længere bombes af israelske fly. Israel opretholder stadig flådeblokaden af hele den libanesiske kyst og oprensningsarbejdet kan derfor ikke foregå til vands..
Oprydningsarbejdet ventes at vare flere måneder. De tre udsendte danskere afløses senere id enne uge nyt hold, som er på vej til Beirut via Cypern.