Den Radikale politiker Margrethe Vestager står til at blive den ene af de to højest rangerende næstformænd i den nye Europa-Kommission, der efter planen træder til 1. november i år.
Det står klart efter dagens EU-topmøde, hvor EU’s stats- og regeringschefer nominerede den danske konkurrencekommissær til posten.
- Set med danske briller er det rigtig godt. Det er i Kommissionens ledelse, at beslutningerne træffes, og retningen for Europa udstikkes, sagde statsminister Mette Frederiksen (S), der har siddet med ved forhandlingsbordet, efterfølgende til pressen.
Men det er uvist, hvad rollen helt konkret kommer til at indeholde – og hvor magtfuld den bliver. Det afhænger nemlig af en større, politisk armlægning, som nu går i gang, forklarer DR’s EU-korrespondent, Ole Ryborg.
- Der har igennem årene været mange forskellige typer af næstformænd. Nogle har haft stor magt, såsom den forhenværende Venstre-formand Henning Christophersen, da han var næstformand fra 1985-1995 under Delors-kommissionen, siger Ole Ryborg.
- Der har også været andre næstformænd, hvor titlen har været mere af navn end af gavn, understreger han.
- Det afgørende bliver derfor, hvad Mette Frederiksen og Margrethe Vestager får forhandlet på plads, når det nu skal defineres, hvad næstformandsrollen skal gå ud på, siger Ole Ryborg.
Respekt for den nye formand
De forhandlinger kommer til at foregå med tyske Ursula von der Leyen, der er blevet nomineret til kommissionsformandsposten. Og de går ifølge Margrethe Vestager i gang ”i de kommende dage”.
Mette Frederiksen understregede, at man fra dansk side har gjort sig tanker om, hvad Margrethe Vestagers nye rolle skal indeholde.
- Men for Rådets (Det Europæiske Råd, hvor stats- og regeringscheferne sidder, red.) vedkommende er der også en respekt for, at en ny kommissionsformand skal tilrettelægge arbejdet, sagde hun.
Margrethe Vestager tilføjede, at hun ”ved meget lidt” om sit nye job.
- Jeg kender til nogle af de ting, de har diskuteret. Men det er op til kommissionsformanden – i snak med os andre – at bestemme, hvordan vi skal organisere os. For det er en ny ide, at Kommissionen får en ledelse på den måde, som Rådet har lagt op til, sagde Margrethe Vestager og tilføjede:
- Arbejdsopgaverne og hvem, der gør hvad på hvilke tidspunkter, er stadig op til forhandling.
Kamp om tunge økonomi-poster
Derudover kommer Margrethe Vestager ikke til at være alene, for den hollandske socialdemokrat Frans Timmermans bliver den anden af de to højest rangerende næstformænd.
Han er i dag såkaldt ’første næstformand’ i den nuværende Europa-Kommission, og han har blandt andet haft ansvaret for at sikre bedre regulering i EU, og at medlemslandene lever op til de fælles retsstatsprincipper.
Derudover kommer der ifølge Donald Tusk, der i dag er formand for Det Europæiske Råd, et ”hold af næstformænd”.
Ifølge Ole Ryborg er kampen om de tunge, økonomiske poster i Europa-Kommissionen enorm.
- Mindst halvdelen af medlemslandene vil forsøge at få de poster, så Vestager kan ende med en post, der ser fin ud på papiret, men som ikke er det i praksis, siger han og tilføjer.
- Men både Margrethe Vestager og Mette Frederiksen ved præcis, hvordan man skal skrue en næstformandspost sammen for at få indflydelse.
Den næste Europa-Kommission træder ifølge planen til 1. november i år, og den skal sidde der i fem år.