Det østlige Ukraine anerkender ikke længere de beslutninger, som parlamentet i Kijev vedtager.
De sidste 24 timer har parlamentet i Ukraine gennemført en række afstemninger, hvor udfaldet er til oppositionens fordel. Præsident Janukovitj og hans regering har tilsyneladende forladt hovedstaden.
Nu melder ledere fra det østlige Ukraine, der støtter præsidenten og de tætte bånd til Rusland, ud, at de ikke længere anerkender de beslutninger, parlamentet vedtager.
'Vi vil ikke splitte, men bevare'
Det fortæller Mikhajlo Dobkin, der er guvernør i Kharkov-regionen i det nordøstlige Ukraine, ifølge nyhedsbureauet Reuters:
- Vi er ikke ude på at splitte landet, men at bevare det, siger han ved et møde for en række regionale ledere i byen Kharkov.
Ved mødet vedtog lederne en resolution med følgende ordlyd:
'Beslutningerne, der er truffet af det ukrainske parlament under disse omstændigheder, skaber tvivl om deres... legitimitet og lovlighed'.
'Statens centrale institutioner er paralyseret. Indtil den konstitutionelle ret og lovlighed er genoprettet... har vi besluttet at tage ansvar for at værne om den konstitutionelle orden, legitimitet og borgernes rettigheder og sikkerhed i vores territorier'.
Ny parlamentsformand, indenrigsminister og løsladelse af Timosjenko
På kort tid har parlamentet da også fået gennemført væsentlige ændringer: Ukraine har fået en ny parlamentsformand og en ny indenrigsminister. Begge tilhører oppositionen.
Den mest symbolske ændring er løsladelsen af den tidligere premierminister og fængslende oppositionsleder Julia Timosjenko. Igår vedtog parlamentet, at hun skulle løslades. I dag vedtog det, at hun skulle løslades øjeblikkeligt.
Samtidig har oppositionslederen Vitali Klitjko sagt, at han vil arbejde for en afstemning, der skal Janukovitj til at trække sig.
Han ønsker nyt valg til parlamentet og præsidentposten senest 25. maj.