Østrig vedtager omstridt islamlov

Østrig har vedtaget en ny lov, der blandt andet skal mindske udenlandske imamers indflydelse.

Østrigs nye islamlov er blevet mødt af protester. Her ses en demonstration dagen før den nye lovgivnings vedtagelse. (Foto: © Herbert Neubauer, Scanpix)

Østrigs parlament ændrede onsdag landets lovgivning, så det ikke længere er tilladt for muslimske organisationer at være finansieret fra udlandet.

Nu er det et krav, at imamer i Østrig taler tysk, og at de næsten 450 muslimske organisationer i Østrig udviser en positiv tilgang til samfundet og staten, hvis de fortsat ønsker en statslig licens.

Regeringen har med lovændringen ønsket at fremme et islam af europæisk karakter, siger den konservative integrationsminister, Sebastian Kurz.

Flere rettigheder og pligter til muslimer

Målet er at mindske muslimske landes og organisationers indflydelse og tilbyde de østrigske muslimer en blanding af øgede rettigheder og forpligtelser.

I dag er mange moskéer i Østrig drevet af Den Tyrkiske Islamiske Union (ATIP), som kritiserer loven for at ignorere behovet for religiøs diversitet og gensidig respekt.

Frygter radikalisering

En meningsmåling viste tirsdag, at 58 procent af østrigerne er bange for, at landets muslimer er ved at blive radikaliseret.

Lovændringerne har været to år undervejs og har dermed ingen sammenhæng med angrebene i Paris og København, men har til formål at gøre op med en stigende indflydelse fra den mere yderligtgående del af islam, siger integrationsminister Sebastian Kurz.

Det Islamiske Trossamfund i Østrig (IGGiÖ) har med visse forbehold sagt god for loven.

/ritzau/AFP