Obama: Whistlebloweren Chelsea Mannings straf var ude af proportioner

Barack Obama pointerer dog, at whistleblowerens benådning ikke er ensbetydende med, at hun er renset for anklagerne.

Chelsea Manning er blevet straffet hårdt nok.

Sådan lyder det fra den afgående præsident Barack Obama, der her til aften holdt sit sidste pressemøde, som klodens mest mægtige mand.

Her blev han spurgt om, hvilket signal det sender, når han vælger at forkorte whistlebloweren Chelsea Mannings straf, så hun i stedet for at skulle afsone til 2045, bliver løsladt om fem måneder.

- Chelsea Manning har afsonet en hård fængselsstraf. Når man ser på, at retssagen trak ud, at hun erkendte sin skyld, og at straffen var ude af proportioner i forhold til andre, der er dømt for at lække materiale, synes jeg, at det er den rigtige beslutning at løslade hende nu, siger Barack Obama, der gjorde det klart, at whistlebloweren stadig er skyldig i at lække statshemmeligheder.

- Jeg er tryg ved at kunne sige, at retfærdigheden er sket fyldest, og at der er blevet sendt et klart signal. Når der bliver lækket fortroligt materiale, kan amerikanernes liv være i fare, og Manning har afsonet en hård straf, siger Obama.

I 2013 blev Chelsea Manning idømt 35 års fængsel for spionage og for at have lækket hemmeligstemplet materiale om krigene i Irak og Afghanistan.

I går valgte Barack Obama, som en af sine sidste handlinger, at benåde i alt 209 fanger. Ud over Manning, fik en amerikansk general ligeledes forkortet sin straf. Han var også dømt for at have lækket fortroligt materiale.

Den kommende løsladelse af whistlebloweren har vakt stor furore hos flere prominente republikanere. Blandt andet kalder den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan, den kommende løsladelse for 'skandaløs'.

Ingen kommentarer om mulig Assange-udlevering

En af Chelsea Mannings stærkeste støtter, er manden bag Wikileaks, Julian Assange. Det var Wikileaks, der publicererede det materiale, som Chelsea Manning ulovligt lækkede, mens hun arbejdede i militærbasen Fort Leavenworth.

Assange har særligt i de seneste uger kørt en massiv kampagne på sociale medier, og Wikileaks har på Twitter skrevet, at Julian Assange ville være villig til at lade sig udlevere til USA, hvis Barack Obama ville frigive Chelsea Manning.

Barack Obama ønsker dog ikke at kommentere, om Julian Assange nu bliver udleveret.

- Jeg er ikke særlig opmærksom på Assanges tweets, og I må henvende jer til Justitsministeriet, hvis I vil have svar på spørgsmål om udlevering, siger Obama, om Wikileaks' stifter, der lige nu befinder sig på Ecuadors ambassade i London.

Støtte til Bush-ægteparret

På pressemødet har Barack Obama også givet et sidste råd til sin efterfølger, Donald Trump. Hovedbudskabet er at lytte til sine rådgivere.

- Dette er et job af så stor vigtighed, at man ikke kan klare det selv, siger Obama.

Inden Barack Obama svarede på journalisternes spørgsmål, indledte han pressemødet med at sende sine tanker til ægteparret George H.W Bush og Barbara Bush, der begge er indlagt på hospitalet.

- De har ikke bare dedikeret deres liv til USA, de har også været en stor støtte for Michelle og mig. De er nogle virkelig gode mennesker. Vi beder for dem, siger Obama.