Obama vil sende menneske til Mars

USA's præsident Barack Obama har stillet den amerikanske rumfartsorganisation NASA en udfordring om at realisere idéen om bemandet rumfart til planeten Mars.

(© canpix)

Tiden er kommet til, at mennesket skal gå på planeten Mars. Det mener den amerikanske præsident Barack Obama, der har indstillet over for USA's rumfartsorganisation, at der skal arbejdes frem mod en bemandet flyvetur til Mars.

- Jeg har givet Nasa en ambitiøs opgave. Tiden er inde til at bryde nye grænser i rumforskningen og sende en amerikaner til Mars. Jeg vil se det ske, siger Barack Obama ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det amerikanske mål om at nå Mars kom, efter at den sidste himmeltur for rumfærgen Atlantis fredag amerikansk tid blev skudt i gang.

Første stop: en asteroide

I en skriftlig erklæring fra præsidenten lyder det uddybende:

- USA vil først sende amerikanske astronauter til en asteroide og derefter til Mars.

Men når rumfærgen Atlantis vender tilbage fra rummet, kommer den på pension, og dermed råder USA ikke længere over rumfartøjer, der kan transportere mennesker ud i rummet.

Fra 2006 arbejdede Nasa ellers på raketter og fartøjer, der skulle erstatte rumfærgen og få mennesker ud på en asteroide i rummet og senere - på Mars.

Begynder forfra

I 2010 lukkede Obama dog programmet for at omstille budgettet til at udvikle radikalt ny rumteknologi, som det hed.

Hos de danske amatørraketbyggere i Copenhagen Suborbitals er man slet ikke i tvivl om, at det amerikanske mål om menneskelig Mars-landing kan lade sig gøre inden for en overskuelig fremtid.

- Det er overhovedet ikke noget problem. Det er kun et spørgsmål om at beslutte sig for at gøre det og så ringe til de rigtige folk, siger raketbygger Peter Madsen, der som en del af Copenhagen Suborbitals sendte en amatørraket til himmels i sommer med det formål at få et menneske ud i rummet i en hjemmebygget rumraket.

Enkeltbillet

Madsens største appel til Nasa er at lave et rumprogram med så ambitiøst et mål som at kolonisere Mars, at lave et rumfartøj, der kan flyve til Mars, men ikke hjem igen. Derved kan man spare en raket væk og gøre plads til mere nyttelast.

- De mennesker, der så flyver med, må indstille sig på, at de er de første mennesker i verdenshistorien, der forlader det himmellegeme, hvor livet er opstået, og rejser ud i universet og bor på en anden planet.

- Lige præcis ikke at have en return-mulighed gør det meget mere interessant. Det gør nyttelasten større, og der sker noget mentalt i hjernen på de mennesker, der rejser derop, siger Peter Madsen.