Den pensionerede amerikanske general Michael Flynn holdt ikke længe på posten som sikkerhedsrådgiver i Det Hvide Hus.
Og præsident Donald Trump var advaret.
Det siger en tidligere ansat i Obamas administration, og Det Hvide Hus bekræfter mandag aften, at ekspræsidenten talte med Trump om Flynn i november sidste år.
Advarslen faldt på et møde mellem de to på præsidentens kontor.
- Det er sandt, at præsident Obama gjorde det klart, at han ikke ligefrem var fan af general Flynn under deres et time lange møde, siger talsmanden Sean Spicer.
Flynn blev i midten af februar afskediget efter kun 24 dage på posten som sikkerhedsrådgiver.
Den pensionerede general blev fyret, da det kom frem, at han havde undladt at oplyse, at han havde ført samtaler med den russiske ambassadør i USA omkring amerikanske sanktioner mod Rusland.
Han bliver nu efterforsket for sine bånd til Rusland som en del af en bredere undersøgelse af mulig russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg.
Flynn har tidligere sagt, at han ønsker immunitet, hvis han skal afgive forklaring over for efterretningskomitéerne i Senatet og Repræsentanternes Hus.
Michael Flynn blev tidligere fyret som leder for USA's militære efterretningstjeneste (DIA) under Obama. Obamas advarsel faldt i sammenhæng med Flynns rolle i netop det job.
Her er et overblik over sagen: Januar
- •
Kilder oplyser til nyhedsbureauet Reuters, at Michael Flynn 29. december 2016 fem gange talte i telefon med den russiske ambassadør i USA. Altså før han tiltræder som sikkerhedsrådgiver. Oplysningerne er dog ikke officielt bekræftet.
- •
Det er samme dag, som daværende præsident Barack Obama gengælder Ruslands påståede indblanding i det amerikanske præsidentvalg ved at indføre sanktioner over for landet.
- •
23. Januar skriver Washington Post, at FBI i slutningen af december har gennemgået Flynns opkald med Ruslands ambassadør i USA, og at man ikke fandt beviser for ulovligheder eller ulovlige bånd til den russiske regering. Opkaldene blev angiveligt opsnappet som led i en rutineovervågning af russiske spidser og agenter i USA.
Februar
- •
Flynn afviser 8. februar over for avisen The Washington Post, at han har talt med ambassadøren om sanktionerne.
- •
Kilder oplyser til avisen, at Obamas sanktioner mod Rusland dog blev drøftet i samtalerne. Angiveligt skulle Flynn havde antydet, at Trump måske kunne lempe sanktionerne som præsident.
- •
Via sin talsmand lægger Flynn 9. februar afstand til sin tidligere afvisning. Han er nu ikke sikker på, om emnet kom på banen.
- •
Demokrater i Kongressen kræver 10. februar svar på, om Flynn har løjet om samtalernes indhold og dermed vildledt præsident Trump og vicepræsident Mike Pence.
Justitsministerium advarede Det Hvide Hus
- •
Den demokratiske leder Nancy Pelosi kræver 11. februar, at Flynn bliver suspenderet, og at FBI undersøger de 'økonomiske, politiske og personlige bånd mellem præsident Trump og Rusland', fordi præsidentens Flynn ifølge hende har givet russerne det indtryk, at Trump vil holde hånden over Rusland. Hun sender en ny udtalelse ud 13. februar, hvor hun kræver Flynn fyret.
- •
Rådgiver i Det Hvide Hus Stephen Miller vil 12. februar ikke svare på, om Trump stadig har tillid til Flynn, skriver NBC.
- •
Den russiske regering i Kreml afviser ifølge Politico, at Flynn og ambassadøren i samtalerne drøftede en ophævelse af sanktionerne. Og Det Hvide Hus forsikrer i udtalelse, at Flynn har Trumps "fulde tillid". Senere meddeler Det Hvide Hus, at Trump nu "evaluerer" Flynns situation.
- •
Washington Post skriver 13. februar, at justitsministeriet med Obamas justitsminister Sally Yates i spidsen allerede havde advaret Det Hvide Hus om risikoen for, at Flynn vil være sårbar over for afpresning fra russerne.
- •
Flynn meddeler officielt, at han fratræder som sikkerhedsrådgiver i kølvandet på kontrovers over Rusland-samtalerne.
- •
Kilder: Ritzau, Reuters, AFP, The Guardian, CNN, NBC, Washington Post
/ritzau/Reuters