Obama om californisk massakre: Det er terror

Havde man forventet nye tiltag og en hårdere hånd mod terror, blev man skuffet efter præsident Obamas tale i en sjælden TV-transmitteret tale fra det ovale kontor.

Præsidenten er blevet kritiseret af især højrefløjen for ikke at slå hårdt nok ned på terrorisme. (Foto: © pool, Scanpix)

Ægteparret, der er ansvarlig for massakren i den californiske by, San Bernardino, er terrorister. Det slog den amerikanske præsident Obama i nat fast i en sjælden TV-transmitteret tale fra det ovale kontor.

Det er kun tredje gang, Barack Obama holder tale til det amerikanske folk fra sit arbejdsværelse, og det understreger alvoren i situationen. Angrebet, der har kostet 14 mennesker livet og såret 17, har chokeret amerikanerne og rejst en debat om muslimer og terrortruslen mod USA.

- Det er klart, at de to havde valgt den mørke vej mod radikalisering, og at de omfavnede en perverteret fortolkning af Islam, der opfordrer til krig mod USA og Vesten, sagde Barack Obama i sin tale.

Rundt om den varme grød

Det er første gang, præsidenten kalder massakren terror. Det Hvide Hus har holdt hændelsen ud i strakt arm og undgået at stemple det som islamistisk motiveret terror. Og præsidenten slog da også fast, at man endnu ikke har endegyldige beviser på, at Islamisk Stat skulle stå bag massakren i San Bernardino.

- Men de havde et lager af tunge våben og rørbomber. Så der er tale om terror med det formål at dræbe uskyldige mennesker, sagde Barack Obama.

Præsidenten har fået kritik for sin håndtering af sikkerhedssituationen i USA og kampen mod Islamisk Stat både før og efter angrebet i San Bernardino. Han bliver beskyldt for at danse rundt om den varme grød uden at slå hårdt nok ned mod radikaliserede muslimer i USA og mod Islamisk Stat i Syrien. Den kritik kommer primært fra højrefløjen i USA.

Linjen er rigtig

Når Barack Obama overhovedet ser sig nødsaget til at tale til nationen fra det ovale kontor, er det blandt andet fordi, et flertal af amerikanerne er skeptiske overfor præsidentens evne til at bekæmpe terror. Den usikkerhed er stigende. Kun 40 % af amerikanerne bifalder ifølge en måling i Washington Post strategien mod terror. For et år siden var tallet 50 %.

Men havde man forventet nye tiltag og en hårdere hånd, blev man skuffet efter præsident Obamas tale. Han bruger primært talen til at argumentere for, at den linje USA har lagt i Syrien, er den rigtige. Luftkrigen mod Islamisk Stat er langt smartere end at sætte tusindvis af landtropper ind i endnu krig, mener Præsidenten, mens en ny meningsmåling fra TV-stationen CNN viser, at et lille flertal af amerikanerne faktisk går ind for at sende soldater til Mellemøsten for at bekæmpe IS.

- Vi skal ikke endnu en gang trækkes ind i en lang og dyr landkrig i Irak eller Syrien. Det er det, grupper som Islamisk Stat ønsker, siger Barack Obama.

Samtidig er indsatsen mod terror i USA det nok varmeste politiske emne netop nu, og republikanerne hamrer løs på præsidenten og demokraterne med den påstand, at de i en tid, hvor terrortruslen aldrig har været større, svækker de institutioner, der netop bekæmper terror.

Skruet ned for overvågning

Et kontroversielt overvågningsprogram, som efterretningstjenesten NSA stod i spidsen for, blev i juni beskåret væsentligt, da Kongressen vedtog ”USA Freedom Act.” Det var den største opstramning af lovgivningen siden 1978 og kom efter en stor debat om borgerretigheder i kølvandet på Edward Snowdens afsløringer af masseindsamling af personlige data. Nu bruger republikanerne begrænsningen af NSA som et af kritikpunkterne mod Barack Obama, selv om lovgivningen dengang blev vedtaget med et stort flertal.

Terrortruslen mod USA og kampen mod Islamisk Stat er blevet et særdeles varmt politisk emne, og præsidentens tale i nat havde primært til formål at mane til besindighed i en tid, hvor mange kalder på mere overvågning, større skepsis overfor amerikanske muslimer og færre rettigheder til indvandrere og flygtninge.

- Vi må ikke vende os mod hinanden ved at lade denne kamp blive defineret som en krig mellem USA og Islam. Det er, hvad grupper som Islamisk Stat ønsker, sagde præsidenten.