Det vil ikke gå ustraffet hen, at russiske myndigheder via hacking påvirkede det amerikanske valg i november, sagde den amerikanske præsident Barack Obama fredag i et interview.
- Når en fremmed magt forsøger at påvirke vores valg, bliver vi nødt til at handle, og det vil vi gøre på et tidspunkt og på en måde, som vi selv vælger, sagde han.
- Noget vil ske eksplicit, noget bliver nok ikke kendt i offentligheden.
Den russiske præsident, Vladimir Putin, er i den seneste tid blevet kædet tættere og tættere sammen med de hackergrupper, som amerikanske efterretningstjenester mener, udførte angrebet.
- Senest har man identificeret enkeltpersoner, som har været en del af den her proces, der har meget tætte forbindelser til topledelsen I Kreml (den russiske regering, red.), siger udenrigsredaktør på mediet Kongressen. com, Philip Chr. Ulrich, til P1 Orientering.
Fredag erklærede den amerikanske efterretningstjeneste FBI sig enige med CIA om, at Rusland via hacker-angrebet blandede sig i præsidentvalget i USA og for at styrke Donald Trumps chancer for at blive præsident.
- Så man er faktisk ikke i tvivl om, der er foregået en eller anden form for topstyring, og at Vladimir Putin må have været inde over på en eller anden måde.
Hvordan Obama vil slå tilbage mod russerne, er dog svært konkret at svare på, siger Philip Chr. Ulrich.
- Problemet med cyber-angreb er, at man endnu ikke ved, hvad proportionerne for gengældelse er. Hvordan svarer man på et cyber-angreb?
- Hvis en anden nation ruller ind over din grænse i tanks, er der jo ingen tvivl om råderummet, men med cyber-angreb er der endnu ikke enighed om, hvilke værktøjer, man kan gribe til.
Philip Chr. Ulrich finder det dog påfaldende, at Obama åbner for både offentlige og ikke offentlige måder at gengælde på.
- Han har altså mulighed for at udføre cyber-angreb tilbage mod russerne, men kan på den anden side også gribe til sanktioner mod Rusland, som vi allerede har set det efter den russiske annektering af Krim.
Sagen kort
- •
14. juni: Demokraternes computernetværk bliver hacket og gerningsmændene får adgang til partimedlemmers e-mails og kampagnestrategier.
- •
22. juli: Whistleblowerorganisationen WikiLeaks offentliggør en række e-mails tilhørende præsidentkandidaten Hillary Clinton
- •
25. juli: FBI starter en undersøgelse af cyper-angrebet.
- •
7. oktober: WikiLeaks offentliggør 50.000 e-mails tilhørende Hillary Clintons kampagneleder John Podesta. Den amerikanske antiterrortjeneste Homeland Security, udsender en pressemeddelelse, hvori der står, at efterretningstjenesten er overbevist om, at den russiske regering står bag cyber-angrebet.
- •
10. december: CIA konkluderer i en hemmelig rapport, at Rusland forsøgte at sabotere og blande sig i præsidentvalget i USA, og at målet var at hjælpe Donald Trump til sejren.
- •
Donald Trump har flere gange udtalt, at Demokraterne blot bruger russerne som en undskyldning for, at de tabte valget.
- •
Kilde: ABC News