Obama: Islamisk Stat vil ikke finde fred noget sted

Bombardementet af Islamisk Stat i Syrien vil fortsætte, indtil jihadisterne er besejret, siger USA's præsident Barack Obama på et pressemøde.

Bombardementet af Islamisk Stat i Syrien er kun begyndelsen på en lang og sej kamp mod den islamiske militante gruppe, siger USA's præsident Barack Obama.

- ISIL (Islamisk Stat, red.) vil ikke finde fred noget sted. Vi har gjort klart for alle, at vi ikke vil tolerere disse reder for terrorister, der truer os.

Beskeden kommer fra USA's præsident på et pressemøde, hvor han gjorde status over USA's militære indsats i Syrien, som blev indledt tirsdag morgen lokal syrisk tid.

- Det vil tage tid, og der vil være udfordringer. Men Amerika vil gøre, hvad der er nødvendigt for at sikre vores nation, siger Obama.

Amerikanerne har fået støtte fra de fem arabiske lande Saudi Arabien, De forenede arabiske Emirater, Jordan, Bahrain og Qatar i deres bombardement af Islamisk Stat. Og ifølge præsident Obama viser det med største tydelighed, at Islamisk Stat ikke har støtte fra nogen i regionen.

- Vi er stolte af at stå skulder ved skulder med disse nationer. Og samarbejdet gør det tydeligt, at dette ikke er vores kamp alene. Befolkningerne og regeringerne i Mellemøsten afviser også ISIL (IS, red.), siger Obama.

Han fortæller, at USA vil fortsætte med at samarbejde med andre nationer om at udrydde Islamisk Stat. Det skal blandt andet ske i samarbejde med de 40 nationer, der har givet deres udsagn til at deltage i en samlet indsats mod IS - heriblandt Danmark.

Samtidig vil USA træne og udstyre den syriske opposion, hvilket ifølge Barack Obama er det mest effektive våben til at stoppe både Islamisk Stat og den syriske regering.

Bomber rammer træningslejre inde i Syrien

Amerikanernes bombardement har ramt både træningslejre, hovedkvarterer og våbenlagre ved byerne Raqqa, Deir al-Zor, Hasakah og grænsebyen Albu Kamal i det nordlige og østlige Syrien, lyder det fra militæret.

I alt er 47 missiler blevet skudt af sted fra krigsskibe i Det Røde Hav og den nordlige del af Den Arabiske Golf, og man angreb også Islamisk Stat med droner og bombefly.

Hovedmålet for bombeangrebet er byen Raqqa, som blev ramt af 22 af de 47 missiler. Her har Islamisk Stat udråbt et kalifat med streng sharialov, hvor kvinder tvinges til at dække sig til fra top til tå, børnene bliver undervist i koranskole, og hvor stening er blevet indført som afstraffelsesmetode, lyder det i flere internationale mediers rapporter.

  • En mand griller kød på gaden i byen Raqqa. Den arabiske tekst på det sorte banner rundt om klokketårnet betyder 'Islamisk stat i Irak og Levanten, Raqqa-provinsen'. Billedet er taget den 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Det karakteristiske sorte flag, der kendetegner terrororganisationen Islamisk Stat vajer i baggrunden. Den nordlige by i Syrien anses for at være hovedkvarter for Islamisk Stat. Billedet er taget den 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Med et maskingevær på ryggen, duftes der til en forretnings parfumer. Billedet er taget den 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Mænd inspicerer parfume-afdelingen i en forretning. Billedet er taget d. 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • En picninc i parken. Billedet er taget d. 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Og her er kvinder ude for at kigge på sko. Billedet er taget den 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Et par kigger på stof i en forretning i Raqqa. Billedet er taget d. 18. september (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Mænd beder en bøn foran lukkede butikker. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • To indbyggere løber sig en tur i en af byens parker. Billedet er taget den 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Børn leger i parken. Billedet er taget d. 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • En politimand med tilhørsforhold til Islamisk Stat styrer trafikken. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Byliv i Raqqa den 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Natten til i dag, dansk tid, er der så angiveligt styrtet en drone ned i forretningen på billedet... (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • ... Her inspiceres vragresterne. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Et sammenkrøllet kommunikationstårn, som dronen angiveligt ramte på sin vej mod jorden. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • To mænd har pakket alle deres egendele i kufferter, og har sat sig op på motorcyklen. (Foto: © Stringer, Scanpix)
1 / 16

Reuters skriver, at også den syriske oprørsgruppe al-Nusra Front, der har forbindelse til Al-Qaeda, blev ramt i det nordvestlige Syrien.

Mindst 20 islamister blev dræbt ved angrebene, men også otte civile har mistet livet under nattens angreb, siger overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder ifølge Reuters.

IS svarer igen: Nævner Danmark i ny video

Selv om det er første gang, at USA bomber inde i selve Syren, så er offensiven ifølge DR's USA-korrespondent Johannes Langkilde langt fra ovre.

- Det her er første gang, man hører om, at der bliver bombet i Syrien, men det er med stor sikkerhed ikke sidste, siger han.

  • Kurdiske demonstranter kæmpede mod det tyrkiske politi, da Tyrkiet valgte midlertidigt at lukke grænsen til Syrien ved byen Suruc. På den anden side af grænsen, i det nordlige Syrien, forsøger Islamisk Stat at indtage en vigtig strategisk by ved navn Ain al-Arab. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Der blev kastet sten imod politiets armerede køretøjer. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • De kurdiske demonstranter kæmpede med det tyrkiske politi, fordi grænsen midlertidigt blev lukket for de syriske flygtninge, der prøvede undslippe Islamisk Stat. Flere end 130.000 har allerede krydset grænsen, og myndighederne forbereder sig på flere. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Politiet skød med vandkanoner mod de kurdiske demonstranter. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • En kurdisk demonstrant kastede en gasgranat tilbage mod det tyrkiske politi. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • Tyrkiske soldater blev også sat ind til at bevogte grænsen til Syrien. (Foto: © Murad Sezer, Scanpix)
  • En kurder forsøgte at slukke en gasgranat, ved at dække den med jord. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)
  • De syriske flygtninge stod på rækker bag pigtrådshegnet, og ventede på at kunne komme i sikkerhed i Tyrkiet. (Foto: © Tolga Bozoglu, Scanpix)
  • Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder oplyser, at 60 kurdiske landsbyer langs den tyrkiske grænse er faldet i hænderne på IS-krigere. (Foto: © Tolga Bozoglu, Scanpix)
  • Der blev overrakt mad og forsyninger over pigtrådshegnet, der er rejst på grænseskellet imellem Tyrkiet og Syrien. (Foto: © Sedat Suna, Scanpix)
  • Syriske flygtninge ventede ved pigtrådshegnet på at kunne komme ind i Tyrkiet. (Foto: © Tolga Bozoglu, Scanpix)
  • Grænsestrækningen, der blev lukket midlertidigt, er omkring 30 kilometer lang. (Foto: © Sedat Suna, Scanpix)
  • Grænselukningen medførte adskilte familier. En mand kravlede ud under pigtrådshegnet fra Tyrkiet tilbage til Syrien, for at blive genforenet med sin familie. (Foto: © Sedat Suna, Scanpix)
  • Med hjælp fra hinanden lykkedes det flere at krydse grænsen - fra Tyrkiet tilbage til Syrien. (Foto: © Tolga Bozoglu, Scanpix)
  • Syriske flygtninge løb på den tyrkiske side ned mod grænsen til Syrien. (Foto: © Sedat Suna, Scanpix)
  • Her har en håndfuld syrere valgt at overnatte på en gårdsplads, efter succesfuldt at have krydset grænsen til Tyrkiet. (Foto: © Sedat Suna, Scanpix)
  • Her har syriske flygtninge, der er kommet over grænsen, søgt ly i ruinerne af et hus. (Foto: © Sedat Suna, Scanpix)
  • En syrisk flygtning sov på jorden, mens han ventede på at kunne komme ind i Tyrkiet. (Foto: © Murad Sezer, Scanpix)
1 / 18

Indtil videre har Islamisk Stats eneste svar på bombardementet været at offentliggøre en ny video med det engelske gidsel John Cantlie, hvor han fordømmer angrebet på vegne af Islamisk Stat.

Videoen blev offentliggjort kort tid efter de seneste angreb, der blev udført i Syrien, men det er uklart, om den er et decideret svar på disse eller et generelt svar på tidligere angreb på gruppen i Irak.

I videoen nævner John Cantlie også Danmark direkte:

- Alle ser ud til at involvere sig. Danmark og Frankrig har sendt fly. Storbritannien bevæbner kurderne, og Iran sender soldater, lyder det blandt andet.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters oplyser en kriger fra Islamisk Stat, at gruppen vil svare igen på de seneste bombardementer.

Ifølge USA's forsvarsministerium og Pentagon har de første bombeangreb været 'meget succesfulde'.