De tiltag, Italien har indført for at inddæmme coronavirus i den nordlige del af landet, udvides nu også til resten af landet.
Fra tirsdag morgen er større forsamlinger forbudt i hele landet.
Det siger Italiens premierminister, Giuseppe Conte, mandag aften.
Samtidig beder han italienerne om at undgå at bevæge sig rundt i landet, medmindre det er strengt nødvendigt.
Kun arbejde og i nødstilfælde
Folk bør kun gå ud for at tage på arbejde og i nødstilfælde, siger premierministeren.
- Bliv hjemme, understreger Conte.
Det er kun to dage siden, at Italiens regering indførte karantæne i hele Norditalien.
Conte siger på et pressemøde mandag aften, at de tiltag ikke er nok, og at de skal gælde i hele landet fra tirsdag.
Alle sportsarrangementer aflyst frem til 3. april
Skoler og universiteter i hele landet holdes lukket frem til 3. april.
Alle sportsarrangementer er også aflyst frem til samme dato, heriblandt fodboldkampene i Serie A.
- Der er ingen grund til, at kampe og sportsarrangementer skulle fortsætte, og jeg tænker her på fodboldmesterskabet, siger Conte.
Den drastiske beslutning bliver taget, efter at Italien har registreret yderligere knap 100 dødsfald i løbet af et døgn.
Antallet af smittede er steget med omkring 25 procent i Italien siden søndag.
Søndag besluttede regeringen at lukke biografer, teatre og museer i hele landet. Det blev samtidig besluttet også at lukke skoler, natklubber og kasinoer i hele landet frem til 3. april.
Samtidig har Udenrigsministeriet opdateret rejsevejledningen for flere lande, heriblandt netop Italien. Nu fraråder man alle unødvendige rejser til hele Italien og til San Marino på grund af smitteudbruddet og de italienske myndigheders tiltag for at begrænse smitten.
Om coronavirusset
- •
Hvor farligt er det? Forskere kæmper fortsat med at fastslå dødeligheden. I begyndelsen lød det, at coronavirusset var mindre farligt end Sars, men siden er der opstået tvivl om, hvor transparente de kinesiske myndigheder er. Ifølge internationale forskere kan smittetallene i Kina være helt op til ti gange højere. WHO har analyseret 17.000 smittetilfælde. Her fastslog de, at dødeligheden lå under to procent, men historisk set har tidlige "dødelighedsanalyser" af epidemier vist sig at være utroværdige. Til sammenligning havde Sars-virusset en dødelighed på knap ti procent.
- •
Hvordan bliver man smittet? De fleste luftbårne virusser smitter gennem hoste og nysen. I starten afviste kinesiske myndigheder, at det kunne spredes mellem mennesker, men det har siden vist sig at være forkert. Nu advarer forskere om, at syge personer kan smitte andre, allerede inden de mærker symptomer.
- •
Hvor begyndte udbruddet? I begyndelsen af januar rapporterede flere internationale medier, at en mystisk sygdom havde ramt 59 personer i den kinesiske by Wuhan. Sygdommen blev kædet sammen med et marked, der solgte levende fisk, fugle og andre dyr. I dag vides det fortsat ikke, hvilket dyr der var kilden til sygdommen, og lukningen af 'kødmarkedet' i Wuhan har gjort det umuligt at undersøge.
- •
Er der en vaccine på vej? Ja, men det vil tage måneder - og måske år. Trods teknologiske fremskridt er det en dyr og risikabel proces at udvikle nye vacciner. Efter Sars-udbruddet i 2003 gik der 20 måneder, inden en vaccine var klar. Den blev aldrig nødvendig, da udbruddet var under kontrol.
/DR Nyheder/