Forslaget til den nye offentlighedslov får nu også kritik fra den internationale organisation OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa.
I en pressemeddelelse skriver organisationens repræsentant for mediernes frihed, at den danske offentlighedslov vil gøre det sværere for offentligheden at få indsigt i politikernes arbejde.
- Hvis loven bliver vedtaget, vil den i unødvendig grad forhindre journalister i at følge den lovgivende proces, siger Dunja Mijatovic, OSCE's repræsentant for mediernes frihed.
Hun ser ligesom mange hjemlige kritikere problemer i, at dokumenter fra styrelser til ministerier ikke længere er omfattet af aktindsigt ligesom dokumenter der er sendt mellem ministre og medlemmer af Folketinget.
Lav loven om
- Det vil betyde en tættere kontrol med information i det danske magtcentrum - deriblandt ministre og Folketinget, siger Mijatovic.
OSCE er ikke de første uden for Danmarks grænser til at kommentere den kommende offentlighedslov. Tidligere har både det europæiske journalistforbund, Det International Presseinstitut og Centre for Law and Democracy kritiseret loven.
Dunja Mijatovic fra OSCE kritiserer desuden loven for mangel på det, hun kalder "harm test", som betyder, at loven mørklægger dokumenter, som ikke er til skade for beslutningsprocessen.
Derfor opfordrer hun Folketinget til at genoverveje loven.
Justitsminister uenig
- Jeg beder medlemmerne af Folketinget om at genoverveje og afslå de to paragraffer, som begrænser adgangen til information om den politiske proces, siger Mijatovic.
Justitsminister Morten Bødskov mener modsat Mijatovic, at de nye skramninger er nødvendige for, at politikerne kan udføre deres arbejde. Han mener, at det er afgørende, at ministre og embedsmænd og ministre og andre politikere kan kommunikere fortrolighed sammen.
- Jeg er derfor ikke enig i de synspunkter, som OSCE's repræsentant giver udtryk for, skriver Morten Bødskov til DR Nyheder i en mail.