Ny strid truer omstridt copyright-reform: ’Vi håber, det er et lille bump på vejen’

Reformen om EU's copyright-lovgivning har skabt intens debat.

Reformen af EU's ophavsretsregler har været fire år undervejs. Men nu er det uvist, hvornår den falder på plads. (Foto: © Samantha Sin, Scanpix)

Er det Youtubes ansvar at sikre, at brugerne ikke uploader videoklip eller musiknumre, der er beskyttet af ophavsretten?

Og skal aviser kunne opkræve penge fra Google News, når nyhedsplatformen deler brudstykker af deres artikler?

Det var egentlig planen, at de spørgsmål skulle besvares endeligt i dag i Bruxelles, hvor EU’s omstridte reform af ophavsretsreglerne er på forhandlingsbordet.

Målet er at opdatere de nuværende ophavsretsregler fra 2001, så de bedre matcher den digitale tidsalder, hvor folk deler indhold på kryds og tværs.

Reformen har været fire år undervejs, og forhandlingerne skulle være blevet afsluttet i dag. Men det forhandlingsmøde er blevet skudt til hjørne, efter at EU-landenes regeringer fredag aften måtte opgive at nå til enighed om en fælles forhandlingslinje.

Ifølge Financial Times blokerede 11 af EU’s 28 medlemslande, heriblandt Tyskland, Holland og Italien, for den kompromistekst, som EU-formandslandet, Rumænien, havde spillet ud med.

Derfor er dagens forhandlinger med Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen blevet aflyst. Og det er endnu uvist, hvornår de i givet fald kommer til at finde sted, og om det kan nås inden europaparlamentsvalget til maj.

Beatles-legende har blandet sig

Et af målene med det såkaldte copyright-direktiv er ifølge Europa-Kommissionen at sikre flere rettigheder til ophavshaverne.

Kritikerne mener omvendt, at det kan føre til mere censur og overvågning samt ødelægge internettets grundstruktur, og reformen har fået alt fra Beatles-legenden Paul McCartney til YouTubes direktør samt skaberen af World Wide Web, Tim Berners-Lee, til at blande sig i debatten.

De helt store stridspunkter er henholdsvis artikel 11 og artikel 13 i forhandlingsteksten.

Artikel 11 skal give nyhedsmedier og andre udgivere mulighed for at tjene penge, når digitale nyhedsplatforme som Google News linker til deres artikler og bringer brudstykker af dem.

Kritikere kalder det en ”link-skat”, som går imod internettets delingskultur. Tilhængere mener omvendt, at det kun er fair, at producenterne tjener penge, når deres artikler bliver delt.

Artikel 13 drejer sig derimod om, hvem der har ansvaret, når der bliver delt videoer, musik og andet ophavsretsbeskyttet materiale på platforme som Facebook og Youtube.

I dag er det brugerne, der har ansvaret, men står det til Europa-Kommissionen, skal ansvaret fremover ligge hos platformene.

Tim Berners-Lee, som opfandt World Wide Web, har kritiseret reformen. (Foto: © Pedro Nunes, Scanpix)

Koda: Et bump på vejen

Selvom 11 lande fredag sagde nej til den fælles forligstekst, som det rumænske formandskab havde spillet ud med, så skete det af forskellige grunde.

Nogle af landene, heriblandt Sverige og Holland, har fra dag ét af været imod de to omstridte artikler i direktivet.

Tyskland ønsker derimod, at der bliver taget særligt hensyn til digitale opstartsvirksomheder, før de kan stemme ja til det.

Det er endnu uvist, hvad der kommer til ske nu, men ifølge Financial Times er der nu en reel mulighed for, at artikel 11 og artikel 13 falder. Selv hvis medlemslandene skulle gå hen og finde et kompromis, skal de fortsat nå til enighed med europaparlamentarikerne.

- Det er vigtigere end nogensinde, at vi i de kommende uger fastholder presset, så de farligste dele af det nye copyright-udspill bliver forkastet, skriver den tyske europaparlamentariker Julia Reda, der er stor modstander af de to artikler, på sin blog.

Men hos foreningen Koda, der varetager musikskabernes rettigheder i Danmark, bakker man op om artikel 13. Administrerende direktør Anders Lassen håber, at der med den seneste strid ”blot er tale om et lille bump på vejen”.

- Direktivet skal modernisere reglerne og justerede de ting, der ikke fungerer i dag. Jeg håber, at der stadig er flertal for at gøre noget ved det reelle problem, siger han og fortsætter:

- Hvis ikke vi får ændret det her, vil det blive surt for dem, der producerer indhold, siger han.