I dag mødes det russiske underhus, Dumaen, til et ekstraordinært møde.
Her forventes det, at de vedtager en lovændring, der blev fremsat af Ruslands magthavende parti.
Lovændringen vil gøre det umuligt for både medier og borgere at få indblik i den russiske sikkerhedstjeneste, herunder også grænsekontrollen.
- Det kan komme til at betyde, at hvis man som russisk borger har problemer ved grænseindrejse eller udrejse, så vil man ikke kunne få en forklaring på, hvorfor man eventuelt er blevet holdt tilbage, og hvad man er mistænkt for, siger Claus Mathiesen, der er lektor ved Forsvarsakademiet og tidligere forsvarsattaché i Ukraine.
- Man begrænser igen russernes rettigheder og friheder.
Men ikke bare borgere vil få det sværere med at finde ud af, hvad der foregår bag sikkerhedstjenestens høje murer, også medierne kan godt glemme alt om at søge adgang til viden.
- Medierne i Rusland, som jo i forvejen er under streng statslig kontrol, kan godt spare sig at henvende sig for at få oplysninger om noget, der har med sikkerhedstjenester at gøre, siger Claus Mathiesen.
- Der er ingen grund til at spørge om noget som helst. Man må bare acceptere tingene, som de er.
Den stigende indelukkethed minder Claus Mathiesen om det hemmelige statspoliti, KGB, i Sovjetunionens tid.
- Helt generelt er det, som om systemet i Rusland, der sidder ved magten, er så bekymrede for, hvad borgerne kan finde på, at man simpelthen pr. lov prøver at indskrænke deres muligheder for at foretage sig noget som helst, siger Claus Mathiesen og fortsætter:
- Og det minder i stigende grad om stemningen i sovjettiden.
En generel trend i Rusland
Bare i sidste måned vedtog den russiske Duma en ny lov, der gør det nemmere, at stemple kritikere for "udenlandske agenter."
Det betyder, at enhver der står under "udenlandsk indflydelse" eller får penge fra udlandet, kan blive kaldt for "udenlandske agenter."
Med det følger, at staten kan spærre for offentlige ydelser, og de ramte personer skal oplyse, hvor de får deres penge fra og vise alle deres beskeder, videoer og opslag på sociale medier, der indeholder beskrivelser.
Loven gør det også muligt at straffe mennesker, der blogger, for at "sprede deres holdninger" om beslutninger, som de russiske myndigheder har truffet.
- Jeg tror, at vi skal se det i sammenhæng med en generel trend i det russiske samfund, siger Claus Mathiesen om de strammere love.
På mødet i dag forventes det, at Dumaen skal igennem 60 sager i alt. Forsamlingen var ellers gået på sommerferie, men ifølge formanden for Dumaen, Vyacheslav Volodin, kunne sagerne ikke vente til efter sommeren.