Regeringen i Colombia og oprørsgruppen Farc er blevet enige om en ny fredsaftale.
Ifølge nyhedsbureauet Reuters indeholder aftalen nye elementer i forhold til den fredsaftale, som et snævert flertal af vælgerne i Colombia overraskende afviste ved en folkeafstemning i begyndelsen af oktober.
Mange vælgere mente, at fredsaftalen var for føjelig over for oprørsgruppen, skriver Reuters.
- Vi har nået en ny og endelig aftale, der skal afslutte den væbnede konflikt, som integrerer ændringer, præciseringer og elementer foreslået af de mest forskellige dele af samfundet, lyder det i en fælles udtalelse fra parterne ifølge Reuters.
Ifølge BBC er det ventet, at den nye aftale skal godkendes af kongressen i Colombia, og at man dermed ikke skal igennem endnu en folkeafstemning.
Norge har i flere år spillet en central rolle i forløbet om at få afsluttet den årelange konflikt mellem guerillabevægelsen og skiftende regeringer i Colombia.
Længe undervejs
Fredsforhandlingerne blev formelt indledt i Oslo i oktober 2012. Siden er de foregået i Cubas hovedstad, Havana.
- Jeg er glad for, at parterne er kommet frem til en ny fredsaftale baseret på indsparkene, som er kommet frem i den nationale dialog. Aftalen repræsenterer en ny mulighed for Colombia til af afslutte flere årtiers konflikt, udtaler Norges udenrigsminister, Børge Brende, natten til søndag, ifølge en meddelelse fra udenrigsministeriet i Oslo.
Han understreger vigtigheden af, at det internationale samfund nu støtter op om at få aftalen gennemført.
Store fremskridt
Colombias præsident, Juan Manuel Santos, oplyste under et besøg i Storbritannien for nylig, at der var sket "store fremskridt" i forhandlinger mellem regeringen og Farc om en ny fredsaftale.
- Vi har gjort væsentlige fremskridt. I meget, meget nær fremtid har vi en aftale, og jeg har magten til at implementere den, sagde Santos.
I august bekendtgjorde den colombianske regering og Farc, at parterne var blevet enige om en fredsaftale, der skulle stoppe 52 års borgerkrig. Men den blev efterfølgende stemt ned ved en folkeafstemning.
Ikke desto mindre blev Juan Manuel Santos tildelt Nobels fredspris for den historiske aftale.
/ritzau/