Nu må kinesere få to børn - men det orker de ikke

Kina har lempet et-barnspolitikken, men under halvt så mange som forventet har benyttet sig af muligheden.

Mange kinesere har opdaget fordelene ved kun at have et enkelt barn. (Foto: © FRED DUFOUR, Scanpix)

Indtil for nyligt var mere end et barn en fjern og umulig drøm for kinesiske forældrepar.

Men sidste år besluttede regering at lempe reglerne og tillade par at få barn nummer to, hvis blot en af de to forældre er enebarn.

Men nu da muligheden er der, er kun få interesseret i et barn mere.

Zhang Lan er en af de unge kinesiske enebørn, der ikke vil have et barn mere. Hun er 31 år og mor til en lille pige på 2 år. Og et enkelt barn er mere end rigeligt, synes hun.

- Jeg tager af sted klokken 9 om morgenen og er hjemme igen klokken 19. Herefter skal jeg lave mad og bruge tid med mit barn. Jeg synes, at jeg har nok at se til med bare et enkelt barn, siger Zhang Lan.

Babyboom udebliver

Kun 700.000 par sendt en ansøgning om et barn mere af sted til staten. Regeringen havde regnet med at tallet ville være på op mod 2 millioner.

Sidste år opfordrede man hospitaler til at oprette flere barselssenge og ansætte flere jordmøder i forventning om et babyboom. Men det er indtil videre udeblevet.

En talsmand fra Beijings familieplanlægningskommission har udtalt, at det vil tage tid, før den nye politik slår igennem og bliver synlig.

Men mange mener, at man kan komme til at vente længe på et fødsels-boom i Kinas storbyer.

Større fleksibilitet

For mange unge kinesere er økonomi en vigtig årsag til fravalget. Særligt i de store byer er leveomkostningerne høje.

Men økonomi kan ikke forklare tendensen alene, siger professor i befolknings- og arbejderøkonomi Zhang Zhenzhen til Washington Post. Han har lavet en undersøgelse omkring unge forældres fravalg af barn nummer to.

- Kineserne har i løbet af en generation lært, at det giver forældre større fleksibilitet med kun et enkelt barn. Lige meget hvor høj en indkomst folk oplyser, de har, angiver de økonomi som årsag til, at de ikke vil have flere børn. Økonomi kan altså ikke forklare fravalget alene, siger han.

Zhang Lan angiver også økonomien som en årsag blandt flere.

- Det er dyrt at have et barn, og når man som os er ansat i den private sektor, får man ikke hjælp af regeringen til børnehave og skole. Lige nu bor vi også dejlig centralt. Hvis vi får et barn mere, vil vi være nødt til at købe en større lejlighed og flytte væk. Det har vi ikke lyst til, siger hun.

Karriere vigtigere end barn

Lige nu er Zhang Lan ved at tage en toårig MBA på det prestigefyldte Peking Universitet. Hun tilhører den gruppe af unge kvinder, der ønsker at prioritere karrieren. Også af denne grund tøver hun med at få et barn mere.

- Skal man nå nogen vegne, er man nødt til at rykke op i hierarkiet når man er omkring de 30 år, ellers er det for sent. I Kina er det svært for en kvinde over 40 år at blive forfremmet, siger hun.

Kina står overfor en kommende ældrebyrde og lempelsen af et-barnspolitikken skal ses i det lys.

Reglen har skabt store problemer i Kina - blandt andet på grund af kinesernes præference for drengebørn. Screening for køn er forbudt, men alligevel blev der sidste år født 118 drenge, hver gang der blev født 100 piger.