Britiske og amerikanske spioner overvågede et højtstående medlem af EU-Kommissionen, tyske regeringsbygninger, en israelsk premierminister og en række private nødhjælpsorganisationer, viser nogle af de senest lækkede dokumenter fra Edward Snowden.
Det skriver den amerikanske avis The New York Times og den britiske avis The Guardian.
Dokumenterne fra den amerikanske efterretningstjeneste NSA og dens britiske modpart GCHQ viser, at også udenlandske energiselskaber var mål for de omfattende overvågninger, som Snowden har afsløret, hvilket har skabt ophedet debat blandt mange af USAs allierede.
Højtstående israelske politikere
Snowden opholder sig i Rusland, hvor han har fået midlertidigt asyl.
Ifølge de to aviser overvågede NSA og GCHQ i januar 2009 e-mail adresselister hos blandt andre den daværende israelske regeringsleder Ehud Olmert.
Også Israels daværende forsvarsminister, Ehud Barak, og dennes stabschef, Yoni Koren, skulle være blevet overvåget.
NGO'er
Blandt de mange overvågede var også FNs børnefond Unicef, den franske lægeorganisation Medicins du Monde (også kendt som Doctors of the World), det franske olieselskab Total og den franske forsvarsgruppe Thales.
Joaquin Almunia, der som EUs konkurrencekommissær holdt øje med monopoler og brud på konkurrencereglerne, var en af de andre personer, som optræder i GCHQs overvågningsdokumenter.
Det er dog ikke klart, hvem der havde givet ordre til denne overvågning.
USA: Vi stjæler ikke handelshemmeligheder
En talskvinde for NSA afviser, at efterretningstjenesten bruger spionage for at hjælpe det amerikanske erhvervsliv.
- Vi bruger ikke vores kapacitet på det udenlandske efterretningsområde til at stjæle handelshemmeligheder, ligesom vi ikke giver indhentede oplysninger videre til amerikanske selskaber for at hjælpe dem, siger hun.
Men EU-Kommissionen siger, at hvis rapporterne om, at en kommissær blev overvåget, er sande, så er det uacceptabelt.
Kritik fra Tyskland
De nye afsløringer ventes også at blive kritiseret i stærke vendinger i Tyskland, hvor ingen har glemt den påståede aflytning af forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon.
Merkel har lagt op til, at regeringerne i Washington og Berlin samt landenes efterretningstjenester forpligter sig til ikke at spionere mod hinanden.
Afsløringerne af den britiske efterretningstjeneste GCHQs overvågning eller aflytning af tyske regeringsbygninger er ikke mindst pinlig for premierminister David Cameron, da han har underskrevet en EU-erklæring, som fordømmer NSAs spionage mod Merkel.
/ritzau/