Norsk efterretningstjeneste: Russisk spion havde hemmelige møder med højtstående person i erhvervslivet

PST har på et pressemøde givet yderligere informationer om 15 formodede russiske spioner, som er blevet udvist af landet.

Inger Haugland, der er chef for kontraspionage i PST, fortæller, at efterretningsofficerer på den russiske ambassade i Norge bland andet har rekrutteret hemmelige kilder og overvåget kommunikation. (Foto: © NTB, Ritzau Scanpix)

De 15 russiske ambassadeansatte, der torsdag blev smidt ud af Norge, er efterretningsofficerer med specialer indenfor en række forskellige områder.

Det fortæller Inger Haugland, der er chef for Politiets Sikkerhetstjenestes (PST) kontraspionage på et pressemøde i Oslo fredag.

Hun fortæller, at der i Norge er en høj tærskel for, hvornår en person bliver erklæret "uønsket".

- Vi er sikre. Disse personer er efterretningsofficerer under diplomatisk dække, siger Inger Haugland.

Hun fremhæver tre metoder, som de formodede spioner har benyttet sig af i Norge:

For det første har det været en kerneopgave for dem at rekruttere og føre hemmelige kilder.

- Vi har set, at de russiske efterretningsofficerer, som arbejder på ambassaden, bruger meget tid på at etablere og vedligeholde relationer med personer i Norge, siger Inger Haugland.

Og så nævner hun et nyere eksempel, som ikke før har været offentlig kendt: En efterretningsofficer fra den russiske ambassade har over flere år haft en række hemmelige møder med en person relativt højt placeret i det norske erhvervsliv

Personen havde ikke tilgang til statshemmeligheder, men tilgang til sensitiv information og et netværk i både erhvervslivet og i politik, fortæller Inger Haugland.

- Det her er et eksempel på, at russiske efterretningsofficerer prøver at bruge en nordmand til at gennemføre opgaver på vegne af Rusland.

Forsøgte at købe undervandsteknologi

Derudover har efterretningsofficererne på den russiske ambassade beskæftiget sig med forskellige former for teknisk indhentning og aflytning, for eksempel ved at opfange telefon- eller datatrafik.

- Vi ved fra andre lande, at Rusland bruger sine konsulater og ambassader til at udføre signalefterretninger. Vi har ingen grund til at tro, at det er væsentligt anderledes i Norge end i andre lande, siger Inger Haugland.

Signalefterretning handler om at kunne se hvem der kommunikerer med hvem på telefon eller digitalt, hvor de er, når de kommunikerer og måske også indholdet i en telefonsamtale eller en mail, fortæller kontraspionagechefen.

Ifølge Dag Rohjell, der er rådgiver for PST's kontraspionage har GRU "betydelig aktivitet i Norge". (Foto: © NTB, Ritzau Scanpix)

Det sidste eksempel, hun nævner, er, at efterretningsofficererne har prøvet at få fat på norsk teknologi og norske varer.

- Et eksempel er en efterretningsofficer, som vi har set prøve at købe avanceret undervandsteknologi. Ikke til eget brug, men et køb som er forsøgt gjort på opdrag fra den russiske militære efterretningstjeneste, GRU, siger Inger Haugland.

- Vi må lægge til grund af GRU havde en plan for, hvad den teknologi skulle bruges til.

Inger Haugland understreger, at efterretningstruslen mod Norge ikke er forsvundet, men at den er blevet "betydeligt reduceret" med udvisningen af de 15 russiske ambassadeansatte.

Identiteten på fire efterretningsofficerer afsløret

Efter nyheden om, at 15 ambassadeansatte var blevet erklæret "uønsket i Norge", kunne NRK torsdag afsløre identiteten på fire bekræftede russiske efterretningsofficerer i Norge.

Identiteterne på de fire efterretningsofficerer er blevet afsløret i forbindelse med dokumentarserien 'Skyggekrigen', som DR, NRK, SVT og Yle bringer fra næste uge.

Dokumentarserien undersøger russiske efterretningstjenesters operationer i netop Norden.

Efterretningsofficerernes identiter er blevet bekræftet over for NRK af flere uafhængige kilder. Men det er ikke bekræftet, at de fire personer er blandt de 15 udviste ambassadeansatte.

Russisk spion var i Danmark i årevis

Der er tale om 39-årige Vladislav Khlestov, som fra december 2015 og fire år frem officielt var en del af Ruslands diplomatiske korps på ambassaden på Østerbro i København.

På baggrund af oplysninger fra researchorganisationen Dossier Center og vestlige efterretningstjenester kan DR, NRK, SVT og Yle nu afsløre, at han reelt var udsendt af Ruslands militære efterretningstjeneste, GRU.

Og at han i hvert fald ind til nyheden om udvisningerne torsdag var aktiv som spion i Norge.

Det er endnu ikke bekræftet, om Vladislav Khlestov er en af de 15 personer med diplomatstatus, som har fået besked på at forlade Norge.

Dokumentarserien 'Skyggekrigen' kan ses på DR fra på onsdag den 19. april.