Norges statsminister har løftet pegefingeren overfor Mette Frederiksen: Spionage mod venner er 'uacceptabelt'

Forsvarets Efterretningstjeneste hjalp USA med at spionere mod toppolitikere i blandt andet Norge.

Collage (© (c) Ritzau Scanpix)

Norges statsminister, Erna Solberg, har i dag talt med statsminister Mette Frederiksen (S) om den sag, hvor Forsvarets Efterretningstjeneste i Danmark har ladet USA spionere mod toppolitikere i blandt andet Norge gennem danske internetkabler.

En samtale, hvor den norske statsminister gjorde én ting klart:

- Jeg gentog overfor hende, at vi anser spionage mod nære venner og allierede som uacceptabelt og unødvendigt, siger Solberg til norske NTB.

I sidste uge kunne DR afsløre, at Forsvarets Efterretningstjeneste lod USA spionere mod blandt andre Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og franske, norske og svenske toppolitikere gennem danske internetkabler.

Ambassade kaldt til samtale

Den norske regering har i dag indkaldt repræsentanter fra den amerikanske ambassade i Norge til en samtale om sagen.

Her har forsvarsministeriet gjort det klart overfor amerikanerne, at de finder overvågningen uacceptabel, skriver ministeriet på Twitter.

Ifølge Erna Solberg har USA oplyst, at de har ændret praksis tilbage i 2014, når det gælder overvågning af allierede, og at USA har tilkendegivet, at man nu vil samarbejde med Norge om at klarlægge, hvad der er sket.

I forgårs meldte den amerikanske regering ud, at man vil samarbejde med allierede og europæiske partnere om at besvare "ethvert spørgsmål".

- I 2014 igangsatte USA en fuld gennemgang af vores tilgang til oversøisk overvågning. Præsident Obama udstedte et direktiv, der ændrede vores tilgang på betydelige måder.

- Vi vil arbejde med vores europæiske allierede og partnere for at besvare ethvert spørgsmål gennem de hensigtsmæssige kanaler for national sikkerhed, sagde vicepressechef i Det Hvide Hus, Karine Jean-Pierre.

'Systematisk overvågning' må ikke forekomme

I går blev statsminister Mette Frederiksen spurgt til sagen, men havde ikke lyst til at kommentere afsløringen.

- Jeg kommenterer ikke på historier om efterretningsarbejdet, der fremkommer via medierne. Det siger sig selv.

- Men jeg kan gentage, hvad forsvarsministeren har sagt, som har gentaget, hvad den daværende statsminister sagde for flere år tilbage: At der ikke må forekomme en systematisk overvågning af allierede, lød det i går.

Se statsministerens svar her:

I Sverige efterlyser forsvarsminister Peter Hultqvist en bedre forklaring fra dansk side, efter at han selv blev udspurgt om sagen i den svenske forsvarskomité i dag.

- Det svar, jeg hidtil har fået, er, at man anser systematisk overvågning som værende uacceptabelt. Men det er ikke nok for os, siger Hultqvist til svenske SVT, som DR samarbejder med om afsløringerne.

Den danske forsvarsminister, Trine Bramsen (S), har ikke villet kommentere DR's oplysninger i sagen, men har i en mail til DR skrevet:

- Systematisk aflytning af tætte allierede er uacceptabel. Det antager jeg, at skiftende regeringer er og vil være enige i.

Læs hele svaret fra Trine Bramsen her:

  • Som bekendt kan regeringen ikke gå ind i spekulationer om eventuelle efterretningsmæssige forhold fra pressen eller andre. Efterretningsmæssige forhold drøftes i det relevante udvalg i Folketinget. Jeg kan mere generelt sige, at denne regering har samme holdning som den tidligere statsminister (Helle Thorning-Schmidt, red.) gav udtryk for i 2013 og 2014 – systematisk aflytning af tætte allierede er uacceptabel. Det antager jeg, at skiftende regeringer er og vil være enige i.